Verhuizen? Zo kunt u uw spullen schadeloos inpakken en vervoeren
Publicatiedatum: 20 februari 2022
Verhuizen wordt gezien als één van de meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven. Er komt ook heel veel bij kijken. Van het sturen van adreswijzigingen tot het vinden van een nieuwe huisarts. En dan moeten alle spullen ook nog ingepakt worden en heelhuids op hun nieuwe plek belanden. Wij hebben verhuistips voor het schadeloos inpakken en vervoeren van uw huisraad.
Een goede organisatie
Bij verhuizen komt veel tijd en organisatie kijken. U kunt een verhuisbureau in de arm nemen, maar als u zelf aan de slag gaat, is het raadzaam om er tijdig mee te beginnen. Het kan helpen om vooraf een plan van aanpak te maken. Begin met welke inpakmaterialen u nodig heeft en hoeveel. Zorg voor grote etiketten, waarop u kunt noteren wat er in de doos zit en naar welke ruimte in uw nieuwe huis die moet. Plak die steeds op dezelfde plek, zodat u er niet naar hoeft te zoeken. Handig voor uzelf, maar ook voor degenen die u helpen. Naast duidelijke etiketten kunt u aanvullend een inpaklijst maken. Nummer de dozen daarvoor en beschrijf op de inpaklijst wat er in welke doos zit.
Verhuisdozen
Verhuisdozen kunt u (tweedehands) kopen, huren of lenen. Als alternatief voor een kartonnen doos kunt u ook een kunststof verhuiskrat gebruiken. Die zijn stevig en makkelijk te stapelen. Ook koffers kunnen een hoop spullen, zoals bijvoorbeeld kleding, herbergen en beschermen de inhoud ook nog eens. Kleding kunt u daarnaast vervoeren in speciale kledinghoezen of vacuüm verpakt in een zak. Verdeel in het geval van de verhuisdozen het gewicht gelijkmatig en zorg dat u de handvatten vrij laat. Belaad ze tot een maximum gewicht van zo’n 15 á 20 kilo, zodat ze niet ontilbaar worden. Hoe zwaarder de voorwerpen, hoe kleiner de doos eigenlijk moet zijn, zodat u geen loze ruimte overhoudt en niet in de verleiding komt om toch te vol te vullen.
Speciale inpakmaterialen voor het verhuizen van zware spullen
Sommige spullen laten zich gemakkelijker inpakken dan andere. Boeken zijn redelijk makkelijk, maar wel snel loodzwaar. Overweeg daarom om daar speciale boekendozen voor te gebruiken. Die zijn wat kleiner, extra stevig en handig om te tillen. Voor grote, zware spullen kunt u een steekwagen, ook wel hondje genaamd, gebruiken. Omwikkel ze in het geval van loszittende onderdelen met folie of plak lades bijvoorbeeld vast met behangtape. Voor zware spullen als wasmachines of banken zijn er ook speciale verhuisbanden verkrijgbaar, die het tillen vergemakkelijken.
Haal niets zomaar uit elkaar
Veel spullen zijn makkelijker te verhuizen als u ze uit elkaar haalt. Doe dat echter niet zomaar. Pak er voor zover mogelijk de gebruiksaanwijzing bij en maak anders veel aantekeningen en foto’s, zodat u het op de plek van bestemming ook weer ín elkaar krijgt. Komen er veel kleine, losse onderdelen en schroeven bij kijken? Doe die dan in zakjes en plak die op de betreffende spullen. Voorzie de zakjes van een briefje waarop u vermeldt waar de inhoud precies voor bedoeld is.
Houd veelgebruikte spullen apart
Sommige spullen heeft u elke dag nodig en daarvan is het niet handig als u ze inpakt. Houd daarom bijvoorbeeld de waterkoker, koffiezetapparaat, wat servies, pannen, bestek, tandenborstel, telefoonoplader en wat kleding apart, zodat u die zowel in uw oude als uw nieuwe huis kunt gebruiken. Ook van belangrijke administratie, uw portemonnee, medicijnen en sleutels is het handig als u daar snel bij kunt. Zorg er wel voor dat u die tijdens de verhuizing niet ergens onbeheerd laat slingeren. In het geval van schoonmaakmaterialen en toiletpapier is het vaak het makkelijkst om daar zowel in uw oude als uw nieuwe huis wat van neer te zetten.
Breekbare spullen verhuizen
Niets vervelender dan dierbare bezittingen die tijdens het verhuizen sneuvelen. Het is dan ook zeker belangrijk aan dit soort artikelen nog wat extra aandacht te geven tijdens het inpakken. Zoals glas- en aardewerk, schilderijen, kamerplanten of een aquarium.
Inpaktips voor servies
Verpak elk stuk individueel voordat u het in de verhuisdoos plaatst. Noppenfolie of verhuisvellen zijn hier heel effectief voor, maar u kunt ook 2 vliegen in 1 klap slaan, door er spullen voor te gebruiken die toch ook sowieso mee moeten. Zoals theedoeken, handdoeken, kussenslopen en sokken. Door borden verticaal te verpakken, in plaats van horizontaal wordt de kans op breken verkleind. Vul de ruimtes eventueel op met speciaal vulmateriaal als piepschuim, zodat de inhoud niet kan verschuiven en schokken nog meer gedempt worden.
Inpaktips voor schilderijen
Voor schilderijen zijn speciale hoezen of dozen verkrijgbaar (die zijn vaak ook bruikbaar voor spiegels en televisies). Die nemen al een deel van het risico weg tijdens het verhuizen. U kunt de schilderijen ook extra beschermen met noppenfolie of (verhuis)dekens. Plaats ze bovenop de dozen in de verhuiswagen en zet ze vast, zodat ze niet kunnen verschuiven.
Inpaktips voor kamerplanten
Vooral kamerplanten met groot, kwetsbaar blad zijn lastig om te vervoeren. Doe dat als het even kan in een paar keer met een auto in plaats van met een verhuiswagen op de dag zelf. Omwikkel grote planten met (noppen)folie of een (verhuis)deken en bind de bladeren zo mogelijk met speciaal binddraad bij elkaar. Plaats kleinere planten bij elkaar in 1 verhuisdoos en omwikkel cactussen met een beschermende laag kranten. Vul de ruimtes in de doos op met vulmateriaal, handdoeken of stukken (kranten)papier. Pak de planten in uw nieuwe huis zo snel mogelijk weer uit, ook als ze nog niet naar hun definitieve plek kunnen. Ze krijgen dan in elk geval al wel weer licht. Plaats ze uiteindelijk op geschikte plekken, die aan hun verzorgingseisen voldoen.
Inpaktips voor aquaria
Het vervoeren van een aquarium is een uitdaging op zich. Niet alleen is de bak zelf kwetsbaar, u heeft ook te maken met de levende inhoud. Het handigste is om ongeveer 2 3e van het water te verwijderen, zodat het gewicht afneemt. Dit neemt ook al iets van de druk op het glaswerk weg. Door (een deel van) dit water op te vangen, kunt u het aquarium op de nieuwe plek snel weer van goede kwaliteit water voorzien. Anders kunt u kraanwater gebruiken, waar u een speciaal middel aan toevoegt om het geschikt aquariumwater te maken. Wikkel het aquarium in met noppenfolie en plaats het op een egaal oppervlak. Eventueel op een laag piepschuim, om schokken op te vangen. Schakel de pomp, verlichting en verwarming weer in voor u de vissen terugplaatst.
Vissen verhuizen
De vissen zelf kunt u het beste in speciale zakken vervoeren die u bij een dierenhandel kunt kopen. Deze zijn stevig en volledig dicht, zodat de vissen niet per ongeluk uit het water kunnen springen, wat wel een risico is als u ze bijvoorbeeld in emmers, met daarover heen bijvoorbeeld een theedoek vervoert. In het geval van grote vissen kunt u ook voor speciale afsluitbare emmers kiezen. Door voldoende ruimte over te laten voor lucht, hebben ze gedurende de verhuizing genoeg zuurstof, maar houd de tijd dat ze erin verblijven liefst zo kort mogelijk. Draag er verder zorg voor dat de zakken of bakken niet teveel afkoelen of opwarmen en leg of hang ze eerst in het aquarium om het water dezelfde temperatuur te laten krijgen.
Overige huisdieren verhuizen
Niet alleen voor mensen is een verhuizing stressvol. Ook voor eventuele huisdieren is het een ingrijpende gebeurtenis. Stuur daarom als het even kan uw hond, kat, konijn of parkiet een paar dagen uit logeren. Dan zijn ze er niet tijdens de meest hectische dagen. Of richt in uw nieuwe huis alvast een kleine kamer in waar u ze tijdens de verhuizing plaatst. Liefst met iemand erbij voor de nodige geruststelling. Zorg ervoor dat de deur niet zomaar geopend kan worden, zodat een kat of hond niet in paniek de benen neemt.
Verhuizen geeft een frisse start
Het voordeel van verhuizen is dat alles wat u in huis heeft weer door uw handen komt. U kunt dan beslissen of u het nog wilt bewaren en alles weer eens lekker schoonmaken. Ook kunt u bijvoorbeeld uw boekenkast of kledingkast opnieuw en handiger indelen. In eerdere artikelen vertellen we hoe u van een rommelige boekenkast een blikvanger maakt. En hoe u een kledingkast efficiënt opruimt en inricht. Ook gaan we in op het opruimen van de schuur of garage.
Op 23 februari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.
(Bron: Consumentenbond, Allsafe, Roomed, Verhuizen Kun je zelf, archief)