Verkeerde brandstof getankt? Dit kunt u het beste doen
Publicatiedatum: 8 juli 2021
U staat gedachteloos bij de pomp om te tanken en voor u het weet tankt u diesel in plaats van benzine. Het tanken van de verkeerde brandstof overkomt jaarlijks duizenden mensen. Maar hoe schadelijk is dit voor de auto en is er iets aan te doen?
Komt vaker voor dan u denkt
De keuze aan de pomp is vaak niet groot in soorten brandstof, maar toch is een fout zo gemaakt. Dat blijkt uit cijfers van de Wegenwacht die er in 2020 maar liefst 9500 keer voor aan te pas moest komen. Dat is minder dan het jaar daarvoor, maar nog altijd een fors aantal keren. De fout treedt op bij mensen die een auto huren, lenen of als een huishouden meerdere auto’s heeft met verschillende soorten brandstof.
De schenktuit
Het tanken van benzine in een dieselauto komt het meest voor. Dit heeft alles te maken met de afmeting van de schenktuit van een dieselauto. Die is groter, waardoor het vulpistool van benzine daar gewoon in past. De schenktuit van een benzineauto is kleiner waardoor u eerder merkt dat er iets niet klopt. Daarentegen is het vullen van een benzineauto met diesel minder ernstig dan een dieselauto met benzine.
Beschadiging brandstofsysteem
Diesel in een benzineauto kan het brandstofsysteem beschadigen. Diesel heeft een smerende functie wat ook nodig is voor een dieselmotor. Benzine heeft deze werking niet, wat weer nodig is voor een benzinemotor. Benzine heeft een snellere ontbranding en aan de brandstof is ethanol toegevoegd. Dit kan forse schade aan de dieselmotor opleveren. Diesel ontbrandt slecht waardoor het kwalijk is voor de benzinemotor. Het zal ook direct het oliepeil doen stijgen, want de auto kan de energie niet uit de brandstof halen. De onverbrande diesel loopt zo weg en dat is slecht voor de motor.
Wat moet u (niet) doen?
Heeft u in de gaten dat het tanken niet goed is gegaan, start de auto niet! Draai zelfs de sleutel niet om, want dat is voor de auto het startsein om de leidingen vol te laten lopen en dan pompt u de verkeerde brandstof al de leidingen in. Ga er dus ook niet mee rijden, ook niet een klein stukje. De schade kan oplopen. Zelfs zo erg dat de motor vervangen moet worden of de auto economisch total loss wordt verklaard.
Ga niet zelf aan de slag, maar neem direct contact op met een pechhulpdienst. Zij beschikken in veel gevallen over speciale apparatuur waarmee zij de tank van de auto leeg kunnen pompen. Een tijdrovende klus, maar de enige manier om uw motor te redden. De pechhulp voert de brandstof af. Die gaat terug naar de brandstofmaatschappij, die het na recycling weer kan gebruiken. Na het leegpompen is het zaak de auto weer te resetten, zodat u de auto opnieuw kunt tanken met de juiste brandstof. “Je moet de motor als het ware uitleggen dat de brandstoftank leeg is en weer gevuld kan worden”, legt de woordvoerder van de ANWB uit aan NU.nl.
Verkeerd brandstof niet gedekt
Voorkomen is beter dan genezen, want de kosten van deze hele operatie wordt in principe niet gedekt door de autoverzekering. Sommige verzekeringen hebben dit wel in de voorwaarden opgenomen, ga dit na bij uw verzekeringsmaatschappij. Sluit u een pechhulpservice af, ga dan ook na of dit is opgenomen in de dienstverlening.
Tanken over de grens
En gaat u naar het buitenland? Ga dan eerst na hoe uw brandstof in het betreffende land heet. Het kan per land verschillen waardoor de kans op verkeerd tanken groter is. Sinds 2018 zijn in Europa de brandstoflabels gelijkgetrokken. Dit betekent dat u zowel bij de pomp om de hoek als bij het tankstation langs de Autoroute du Soleil dezelfde brandstoffen E5, E10 en B7 aantreft.
(Bron: NU.nl, AD, ANWB, Independer, Consumentenbond)