Hoe zit het? Waar komt de naam van de sperzieboon vandaan?
Publicatiedatum: 13 juli 2021
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waar komt de naam van de sperzieboon vandaan?
De sperzieboon staat in de top 10 van de meest gegeten groenten in Nederland, zo blijkt uit data van onderzoeksbureau GfK. Eigenlijk is de naam van deze groentesoort best bijzonder, waar komt die eigenlijk vandaan?
Allerlei soorten bonen
De boon komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, maar wordt al eeuwenlang gegeten in Nederland. Ze werden al opgediend voor de aardappel en de tomaat in ons land werden gegeten. Er bestaan veel verschillende bonen, zoals haricots verts, kidneybonen, bruine, zwarte en witte bonen. Bij al deze bonen is het relatief duidelijk waar de naam van is afgeleid, maar bij sperziebonen is dat lastiger.
Afgeleid van asperge
Het woord ‘sperzie’ is volgens het Etymologisch Woordenboek van de Nederlandse taal een verkorting van het woord asperge. Enkele eeuwen geleden werden sperziebonen dan ook aspergieboontjes genoemd, omdat zij toen net zoals asperges met nootmuskaat en gesmolten boter werden gegeten. Daar komt de naam sperzieboon dus vandaan. Een andere naam voor de sperzieboon was vroeger slaboon, omdat de boontjes ook vaak als koude salade werden gegeten.
Waarom zo populair?
Sperziebonen zijn dus al heel lang een populaire groente. Culinair journalist Janneke Vreugdenhil legt aan nieuwssite Nu.nl uit dat dat volgens haar komt doordat deze bonen erg toegankelijk zijn qua smaak, die is namelijk niet zo uitgesproken als bij veel andere groentesoorten. “Sperzieboontjes zijn niet alleen toegankelijk qua smaak, maar ook heel gemakkelijk in bereiding. Even in een pan kokend water, daarna olijfolie en wat zoutvlokjes eroverheen.”
Zomergroente
Aan de populariteit van sperziebonen is de afgelopen eeuwen dus niets veranderd, maar het is tegenwoordig wel gemakkelijker geworden om aan deze boontjes te komen. Ze zijn nu namelijk het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland, terwijl het vroeger een seizoensgroente was die alleen ’s zomers verkrijgbaar was. In de zomermaanden worden sperziebonen wel nog vaak in Nederland zelf geteeld, maar in de andere seizoenen worden ze uit landen zoals Marokko en Senegal geïmporteerd.
(Bron: Nu.nl, OnzeTaal.nl, GfK)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wij noemden vroeger de sperzieboon, hereboon. Waar zou die naam vandaan komen ?
Dit was in de jaren ‘40 en ‘50 .