Hoe zit het? Wat gaat er veranderen per 1 juli 2021?
Publicatiedatum: 29 juni 2021
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat gaat er veranderen per 1 juli 2021?
Vanaf aankomende 1 juli krijgt Nederland te maken met een aantal wetswijzigingen. Wat gaat er precies veranderen en wat betekent dat mogelijk voor u? MAX Vandaag zet de nieuwe wetten en regels voor u op een rij.
Ongevraagde telefonische verkoop
Er komt een verbod op ongevraagde telefonische verkoop. Bedrijven moeten consumenten toestemming gaan vragen voor zij gaan bellen en het wordt verplicht om nummerherkenning aan te laten staan. Hierdoor kunt u, mocht u onverhoopt toch gebeld worden, het nummer gemakkelijk blokkeren.
Statiegeld op kleine plastic flesjes
Ook op kleine plastic flesjes zit vanaf 1 juli statiegeld. Dit was voor grotere flessen al het geval, maar vanaf 1 juli betaalt u ook voor ieder flesje met een inhoud van minder dan een liter 15 cent.
Verbod op wegwerpplastic
Met dit verbod in het vooruitzicht was de verkoop van wegwerpplastic al een stuk minder geworden, maar vanaf begin juli is het echt verleden tijd. Het gaat dan om producten zoals plastic rietjes, wattenstaafjes, wegwerpbestek en wegwerpborden. Ook wegwerpproducten die maar gedeeltelijk zijn gemaakt van plastic of bio plastic mogen niet meer worden verkocht.
Rookruimtes sluiten
Rookruimtes zijn al langere tijd niet meer in horecagelegenheden te vinden, maar vanaf 1 juli mag er ook in rookhokken van (semi-)publieke sectoren en openbare gebouwen niet meer gerookt worden. De rookruimtes zelf worden, ondanks dat er dus niet meer in gerookt mag worden, nog niet direct verboden, dat komt per 1 januari 2022.
Geen hoge kortingen op alcohol
Supermarkten mogen geen stuntkortingen hoger dan 25 procent geven op alcoholische dranken. Veelvoorkomende aanbiedingen zoals 1 + 1 gratis op bijvoorbeeld kratjes bier zult u dus niet meer tegenkomen.
Kopen buiten de EU
Bestelt u weleens iets van een webshop en komt dat product van buiten de EU? Onder de 22 euro betaalde u daar voorheen geen btw over, maar dat is vanaf 1 juli wel het geval. Ook over producten van populaire, goedkope Chinese webshops komt dan 21 procent btw. Benieuwd naar alle nieuwe tarieven? Die vindt u op de website van PostNL.
Verbod op trainen honden met elektriciteit
Er heerst al langer een verbod voor particulieren op het trainen van honden met stroomstoten, maar dit verbod wordt per 1 juli uitgebreid naar de training van politie- en legerhonden. Er geldt dan enkel nog een uitzondering voor honden die worden ingezet bij geheime missies.
Minimumloon gaat omhoog
Per 1 juli gaat ook het wettelijk minimumloon omhoog. Het stijgt voor werknemers van 21 jaar en ouder met 0,96 procent waardoor het bruto maandloon bij volledig dienstverband neerkomt op 1.701,80 euro.
Uitstel betaling Belastingdienst vervalt
Vanwege de coronapandemie was het mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen bij de Belastingdienst. Vanaf 1 juli is dit echter niet meer mogelijk.
Kilometertellerstanden registreren
Net als voor auto’s wordt het vanaf 1 juli ook voor motoren verplicht om de kilometertellerstanden te registeren. Dit om fraude tegen te gaan. Voor auto’s gaat de registratie ook veranderen, voor reparaties en onderhoud onder de 150 euro worden garagehouders nu ook verplicht om de kilometerteller bij te werken.
1 juli is ook de dag van het corona reisbewijs
Naast bovengenoemde wetswijzigingen is 1 juli 2021 ook de dag dat Nederlanders een internationaal coronatoegangsbewijs kunnen aanmaken in de CoronaCheck-app. Met dit Digitaal Corona Certificaat (DCC) kunnen Nederlanders weer zonder al te veel haken en ogen naar het buitenland reizen.
(Bron: Kamer van Koophandel, PostNL, RDW, Algemeen Dagblad)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
STATIEGELD OP KLEINEFLESSEN EN BLIKJES BESTOND AL IN DUITSLAND.
A. hoef je niet te schreeuwen en B. dus?
Op 1 juli is is de dag van het corona reisbewijs.
Met dit Digitaal Corona Certificaat (DCC) kunnen Nederlanders weer zonder al te veel haken en ogen naar het buitenland reizen.
Hiermee wordt in feite de tweedeling van de samenleving vastgelegd: de gevaccineerden en de niet-gevaccineerden.
De vraag is nu hoe verhoudt zich dit met de resolutie van de Raad van Europa:
Op 27 januari jl. nam de Raad van Europa resolutie 2361 aan, genaamd “Covid-19 vaccines: ethical, legal and practical considerations”. In hoofdstuk 7.3 lezen we het volgende:
“With respect to ensuring high vaccine uptake:
7.3.1 ensure that citizens are informed that the vaccination is NOT mandatory and that no one is politically, socially, or otherwise pressured to get themselves vaccinated, if they do not wish to do so themselves;
7.3.2 ensure that no one is discriminated against for not having been vaccinated, due to possible health risks or not wanting to be vaccinated;”
En de WHO gaf het volgende aan:
WHO says it will not encourage vaccine passports for ‘ethical or scientific’ reasons
‘This would increase the iniquities and if there is one thing that we have learned from the Covid-19 pandemic it is that the vulnerable people were hit disproportionately’
Thursday 18 March 2021
Ook artikel 3 van de Universele rechten van de mens: Een ieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon lijkt mij in deze situatie wat ruw opzij geschoven.
Er is dan nog geen sprake van directe verplichting, maar het lijkt er op dat er wel sprake is van indirecte verplichting. Immers de gevaccineerde krijgen voordelen die niet gevaccineerden wordt onthouden en daarmee worden buitengesloten van allerlei maatschappelijke activiteiten.
Met vriendelije groet,
Frits Sihan
Zoals u zelf in dit stuk te lezen geeft, gaat het om ‘vrije keuze’ en dat de zwakkere het hardst geraakt wordt. Echter, zoals bij elke keuze die gemaakt wordt, hangen er altijd consequenties aan de keuzes die men maakt. Als men keuzes weloverwogen maakt, accepteert men ook de consequenties van die keuze. Als men de consequenties niet accepteren wil moet men een andere keuze maken. Logisch en onvermijdelijk.
Nu we toch enige veranderingen aan brengen om het Millieu te beschermen, het voor een en allemaal zo in wetgeving onderbrengen, dat iedere fabrikant moet aantonen hoe zijn product millieu vriendelijke kan worden geproduceerd, dan wel kan worden hergebruikt.
Dat er zonder deze “bewijsplicht” geen producten op de markt mogen worden gebracht die het millieu nog verder belasten.
Dus geen gelobby meer zonder grondig verantwoord rapport dat bij een onafhankelijke instantie /commissie ingediend behoort te worden, uiteraard zijn al de daaruit voorkomende kosten voor rekening v.d. fabrikanten die zonder inmenging al de daarvoor benodigde exploitatiekosten en onderzoeksresultaten ter plaatsen behoren te weerleggen..
Dus: geen wettelijk akkoord meer met handig in mekaar geknutselde cijfer rapportage’s vergezeld v.d. benodigde steekpenningen in Brussel! Maar onderbouwde onderzoeken die ter goedkeuring aangeboden worden bij de ons wel bekende onafhankelijke Millieu autoriteiten.!
Deze behoren de bevoegdheid te krijgen om een product “voor akkoord “ te verklaren.
We moeten van dat gelobby in Brusselse achterkamertjes (door schimmige figuren aan gedragen) af!!
Leiderschap behoort ook doortastend op te treden!
Daar ontbreekt het binnen onze bureaucratie aan,
En hebben we oosterburen nodig om duidelijkheid voorop te stellen.
Ps: vroeger noemde we dat: aan mijn lijf geen polonaise!!