Jan Slagter: MAX eert de veteranen
Publicatiedatum: 25 juni 2021
Peter Bercx, Alex Spanhak, Suzanne Koudijs. Het zijn slechts 3 van de tienduizenden veteranen die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Op 26 juni 2021, tijdens de Nederlandse Veteranendag, bedanken wij hen voor hun plichtsbetrachting, waardoor wij hier nu in vrijheid kunnen leven. U kunt uw waardering voor hun inzet tonen door de witte anjer te dragen (gratis bijgesloten bij MAX Magazine 25) en te kijken naar de speciale tv-uitzendingen die aan deze moedige mannen en vrouwen zijn opgedragen.
Moed en opoffering
Vanaf de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 600.000 Nederlandse militairen ingezet in 3 oorlogen en honderd vredesmissies. Momenteel zijn er nog 107.000 veteranen onder ons – jong, oud, man, vrouw – waarvan zo’n 30.000 nog actief zijn als militair. Ieder van hen heeft zijn eigen bijzondere verhaal te vertellen, een verhaal vol vaderlandsliefde, kameraadschap, maar ook vaak van angst en verdriet. Peter, Alex en Suzanne doen hun verhaal op de website Veteranendag.nl en toen ik hun relaas las, raakte ik onder de indruk van wat deze mensen allemaal hebben meegemaakt en hun geweldige opofferingsgezindheid.
Psychische tol betaald
Zoals Peter, die werd uitgezonden naar Sinaï (1993), Cambodja (1992 en 1993) en Bosnië 1995. Na 23 dienstjaren verliet hij met zware psychische klachten de dienst. In de kwarteeuw die volgde zette hij zich met hart en ziel in voor collega-veteranen. Peter deed mee aan het RTL-programma ‘Beau en de Veteranen’ en toen hij dit voorjaar met heftige corona op de IC belandde, leefde Nederland massaal met hem mee. Hij vertelt over de zware fysieke, maar vooral psychische tol die de vredesmissies van hem eisten. Maar: “hoe raar ook, ik heb geen seconde spijt van mijn jaren bij defensie.”
Voor een beter leven
Of Alex, die tijdens zijn militaire loopbaan tweemaal werd uitgezonden naar Afghanistan (2003 en 2007) en werd onderscheiden voor zijn getoonde dapperheid daar. Een paar jaar later werd hij echter afgekeurd als militair en gediagnosticeerd met PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis). Hij werkt nu heel gemotiveerd aan zijn herstel en zet zijn eigen ervaring en opgebouwde kennis in om veteranen bij te staan, zodat ze de juiste hulp krijgen en ook een beter leven kunnen realiseren. Ook Alex zegt geen spijt te hebben van zijn missies. “Er zijn mensen overleden, ik ben beschadigd en daarom ben ik vandaag ook wie ik ben en wat ik doe.”
Vrouw tussen de mannen
En dan Suzanne, de eerste vrouwelijke infanterist en uitgezonden naar Uruzgan (in 2008), een heftige periode, waarin ze vaak moest functioneren onder grote druk en met gevaar voor eigen leven. Ook bij haar werd PTSS vastgesteld en na 4 jaar therapie heeft Suzanne de uitzending een plek kunnen geven. Haar verhaal, opgetekend door Johan Kroes, is ook te lezen in Vrouwen in de frontlinie, een boek over vrouwelijke militairen bij de Nederlandse krijgsmacht. Van de eerste vrouwelijke generaal tot de eerste vrouw in een onderzeeboot en van de winnares van Heel Holland Bakt tot een militair arts die zich heeft ingezet tijdens de coronacrisis.
Thuis voor de buis
We vieren Veteranendag dit jaar op afstand, thuis voor de buis. Op 26 juni is er een live tv-uitzending van de NOS vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag (op NPO 2 om 12.35 uur). U hoort en ziet dan bijzondere verhalen van vier veteranen, speciaal gearrangeerde muziek, gespeeld door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en ondersteund door Stef Bos, Claudia de Breij en Snelle.
Jan Rietman live
Omroep MAX draagt de veteranen een warm hart toe en werkt ieder jaar dan ook graag mee aan de Nederlandse Veteranendag. Ter gelegenheid van deze speciale dag komt het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! die ochtend live vanaf het bordes van het historische Kurhaus in Den Haag. Presentator Jan Rietman ontvangt daar gasten als Lee Towers en Dick Jol. En er is uiteraard veel aandacht voor Veteranendag (op NPO Radio 5 van 06.00-10.00 uur).
Nieuw MAX-programma
Maar dat is niet alles. MAX brengt dit jaar voor het eerst een Ode aan onze Veteranen. In dit nieuwe programma staan 5 veteranen en hun indrukwekkende levensverhaal centraal. Zo is er de 98-jarige Molukse Noes Ririhena die op zijn 18e wilde beginnen met een opleiding tot predikant, maar voor Nederland moest vechten tegen de Japanners als KNIL-militair. Het echtpaar Paskamp vertelt over hun gezamenlijke uitzending naar voormalig Joegoslavië. De 33-jarige Kimberley Dinéé ging met de marine op missie naar Somalië om de piraterij tegen te gaan. En Hille Hillinga reed in Afghanistan op een bermbom, raakte lichtgewond en bleef daarna, ondanks zijn PTSS, toch bij defensie werken als fotograaf.
Muzikale ode
Voor veel veteranen speelt muziek een belangrijke rol in hun leven. Daarom brengen bekende artiesten, onder wie Marcel Veenendaal (Di-rect), Elske DeWall, de 3JS, Trijntje Oosterhuis en Yosina Roemajauw een muzikale Ode aan onze Veteranen. Samen met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en gepresenteerd door Carrie ten Napel, is dit een speciale eerbetoon aan álle Nederlandse veteranen. De uitzending is te zien op zondag 4 juli 2021 om 18.10 uur op NPO 1.