zout

Moet u extra zout eten bij hitte of als u veel zweet?

Te veel zout is niet goed voor de gezondheid, maar wie geen zoutarm dieet volgt vanwege gezondheidsredenen, heeft er zo’n 6 gram per dag van nodig. Is het dan nodig om op een erg warme dag of tijdens het sporten, wanneer u veel zweet, extra zout te eten?

Tekort aan zout door warmte?

Zelfs bij flink hoge temperaturen en wanneer u meer zweet dan normaal, zult u niet zo snel een tekort aan zout oplopen. Wie gezond eet volgens de Schijf van Vijf krijgt via het voedsel ruim voldoende zout binnen, om dit op te vangen. In de praktijk krijgen Nederlanders zelfs (veel) meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen. Voor volwassenen geldt een hoeveelheid van maximaal 6 gram zout per dag. De helft van de 19 tot 70 jarigen krijgt echter meer dan 8,2 gram zout per dag binnen. Zout zit niet alleen in voedsel waarin u het zelf verwerkt, maar ook ‘verborgen’ in heel veel ander voedsel, zoals brood, kaas en vlees en zelfs veel zoete producten, zoals koekjes en vla. Zo krijgt u er dus al snel meer van binnen dan u denkt.

Drinken belangrijkste bij veel hitte of zweten

Wanneer u het erg warm heeft of veel vocht verliest door zweet, is het vooral belangrijk uw vochthuishouding op peil te houden. Daarvoor moet u voldoende blijven drinken, ook als u niet per se dorst heeft. U kunt anders uitdrogingsverschijnselen krijgen, wat gepaard gaat met onder andere sufheid, verwarring, flauwvallen, te weinig plassen en een donkergeel gekleurde urine. Drink daarom minstens 2 liter per dag, of eventueel zo’n 1,5 liter, als u ook via uw voeding veel vocht binnen krijgt.

drop
Lees ook: Zoete of zoute drop, Nederlanders hebben een duidelijke voorkeur

Wanneer is wel extra zout nodig?

Alleen in het geval van zeer intensief sporten kan het raadzaam zijn het zoutgehalte wat meer aan te vullen. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld een uur wielrennen, een les spinning, een uur hardlopen of een zware hockeytraining. Als u daarna een maaltijd eet of een extra volkoren boterham met 30+ kaas, is extra zout niet nodig. Heeft u echter een lange wedstrijddag, fietst u een langere wielrentocht of loopt u een marathon of de Nijmeegse Vierdaagse, houd dan wel extra rekening met uw zoutgehalte. Het voedingscentrum raadt in dit geval een hypotone of isotone sportdrank aan, aangezien deze snel door het lichaam opgenomen worden en eten tijdens intensief sporten lastig is. Het voordeel van deze dranken is dat ze de voorraad energie, zout, mineralen en vocht aanvullen, maar het nadeel is het aantal calorieën.

(Bron: Voedingscentrum, Consumentenbond, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Jeanmarchand says:

    Bij warm weer is extra drinken nodig. Maar deze mag niet zout zijn.
    Een hoger zoutgehalte in uw bloed zal de cellen nog meer dehydrateren.
    Het zout trekt water uit de cellen aan.
    Je kan door langdurig sporten wel wat zout verliezen die je maar langzaam mag aanvullen.
    Maar bij warm meer is het daarom des te minder aangeraden om intensief te sporten!