zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème beschermt de huid, maar wat zit er eigenlijk in?

Het is vaak plakkerig, ruikt soms chemisch of naar alcohol en de ingrediëntenlijst is op het eerste gezicht onbegrijpelijk. Wat zit er precies in zonnebrandcrème en is het eigenlijk wel goed voor de huid?

Waar beschermt zonnebrandcrème tegen?

Voordat we uitleggen hoe zonnebrandcrème in elkaar zit en of het goed is voor de huid, is het handig om te weten waar het eigenlijk tegen beschermt. De taak van dit goedje is de huid te behoeden voor beschadigingen door ultraviolette straling van de zon. UV, zoals de afkorting luidt, is er in 3 soorten: UVA, UVB en UVC. UVC wordt tegengehouden door de ozonlaag, UVB door een dik pak wolken, maar UVA is er altijd. Het komt door de wolken heen en kan schadelijk zijn voor de huid. Het tast  de elastische vezels aan, wat zorgt voor veroudering en rimpels. Ook kan het huidkanker veroorzaken. Verbranden doet u doorgaans niet door UVA, dat komt meestal door UVB. Hierdoor kan UVB dus ook huidkanker in de hand werken. UVB heeft overigens ook een positief effect: het bevordert de aanmaak van vitamine D.

Alles beter dan UV

UV-straling kan dus zeer schadelijk zijn voor de huid, zeker als u uw niet ingesmeerde huid er te lang aan blootstelt. Daarom adviseert KWF Kankerbestrijding mensen die in de zon gaan zitten om zich elke 2 uur in te smeren met een crème van factor 30 of hoger. Ook als u niet in de zon gaat is frequent smeren het devies.

UV-filter

Zonnebrandcrèmes beschermen de huid door het UV-filter dat erin zit. Er zijn 2 soorten, een mineralenfilter en een chemische filter. In een mineralenfilter zit de stof titaniumdioxide of zinkoxide. Deze stofjes leggen een witte waas over uw huid die UV-licht reflecteert. Een chemische filter trekt vaak in de bovenste laag van de huid en absorbeert daar de UV-straling. Hiervan zijn veel soorten, bijvoorbeeld octylcrylene. Overigens maakt het niet uit of u een duurdere variant of goedkopere aanschaft, beiden bieden dezelfde bescherming. Hoe dat zit, leggen we uit in dit artikel.

zonnebrandcrème
Lees ook: Werkt zonnebrandcrème echt pas na 30 minuten?

Minder veilige stoffen in zonnebrandcrème

Over het algemeen zijn alle stoffen die in verschillende merken zonnebrand gebruikt worden veilig, of op z’n minst veilig in een lage concentratie. Toch waarschuwt de Consumentenbond voor een aantal stoffen die voorkomen in zonnebrandcrème die in lage concentratie officieel veilig zijn, maar in hogere concentratie twijfels oproepen. Bijvoorbeeld omdat ze de hormoonhuishouding verstoren. Het gaat om de stoffen Ethylhexylmethoxycinnamate, ButylphenylMethylproponial en HICC. In de jaarlijkse zonnebrandtest van de bond wordt aangegeven in welke merken crème deze stoffen zitten.

Alcohol, parfum en allergenen vermijden

In zonnebrandcrèmes zit ook regelmatig alcohol en parfum. Mensen met een gevoelige huid kunnen crèmes met dit soort ingrediënten beter vermijden, want zij kunnen irritaties veroorzaken. Ook is het als uw huid al verbrand is pijnlijk om alcohol in de ‘wond’ te smeren. Gelukkig zijn er ook genoeg merken die deze stoffen vermijden.

Lees ook: Is zonnebrand lang houdbaar?

Waar zit wat in?

Bent u allergisch voor bepaalde stofjes die vaak worden gebruikt in cosmetica? Controleer de ingrediëntenlijst van uw zonnebrandcrème dan goed, want het kan zijn dat dit ook hier in zit. Weet wel dat bepaalde stoffen niet door elke fabrikant met dezelfde naam worden aangeduid. Het kan daarom handig zijn om de website waarzitwatin.nl te raadplegen. U kunt elk ingrediënt intypen in het zoekveld en uitleg vinden over wat het precies is en waarom het veilig of juist onveilig is.

Zonnebrandcrème slecht voor milieu

Stofjes in zonnebrandcrème kunnen niet alleen de huid irriteren, maar zijn soms ook slecht voor het milieu. Bijna elke crème maakt bijvoorbeeld gebruik van microplastics. Veelgebruikte stoffen in de zonnebrandproducten die niet goed zijn, zijn butylmethoxydibenzoylmethaan, octocryleen en homosalaat.

(Bron: Consumentenbond, Waarzitwatin, KWF Kankerbestrijding, Meldpunt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

    Op leeftijd says:

    Ik heb verschillende informatie geraadpleegd in de afgelopen jaren en deze info geeft aan dat alle stoffen die in de zonnebrandcrème zitten slecht voor je lichaam zijn en dit is geldt ook voor kleine hoeveelheden. Je smeert chemicaliën op je huid en die worden ingebrand door de zon. Een gebruinde huid is de beschermer!
    Ons is al jaren verteld dat de UV van de zon slecht is. Ik ben van mening dat de zon onze beste vriend is want zonder zon geen leven. Een zonnebril geeft een mooi gezicht maar blokkeren de aanmaak van een stofje die zorgt dat de huid zich op de juiste wijze aanpast aan de zon. Ik kan meer info verzorgen maar leer je zelf in.
    Wat denk ik wel van belang is dat alle producten tegen de zon een verdienmodel is.

      Jean et Allemand says:

      Wat een stemmingmakerij toch weer. Als je met chemicaliën gevaarlijke stoffen bedoelt, dan klopt de stelling niet dat het ook voor kleine hoeveelheden geldt. Daar gaat het artikel nou net over. En ingebrand in je huid? Wat een onzin.

      Producten tegen (de schadelijke effecten van) de zon zijn een verdienmodel? Ze worden niet gratis gemaakt dus natuurlijk wordt er verdiend. Maar wil je daarmee suggereren dat het onnodig is en zelfs geldklopperij is? En dat de medische wereld het helemaal mis heeft en er geen direct verband is tussen teveel zonlicht en agressieve huidkanker?

    Justme58 says:

    Smeer dit, smeer dat, en in al die smeersels zitten chemische stoffen. Ik vraag me af of ooit is onderzocht wat al die smeersels door elkaar doen. Wat men smeert tegenwoordig niet alleen zonnebrand op de huid maar ook nog van allerlei andere middelen, voor een droge huid, antirimpelcrèmes, zelfbruining-sprays. Stuk voor stuk allemaal goedgekeurd maar is ooit onderzocht wat al die smeersels door elkaar doen. Dat denk ik niet.
    Een paar jaar geleden heb ik op de radio een programma gehoord over het effect wat we allemaal op onze huid smeren, en dan met name de stoffen die invloed hebben op je hormoonhuishouding. Er is zelfs geconstateerd dat bij ongeboren kinderen, nog in de embryo fase had het invloed op o.a testosteron.
    Nog niet zo heel lang geleden zijn deze verontrustende berichten ook in een tv programma benoemd door een dermatoloog. Ze was ook van mening dat hier veel meer aandacht aan besteedt moet worden. Maar blijkbaar vindt de overheid dat helemaal niet belangrijk.

      Op leeftijd says:

      Bedankt voor de reactie’s. Ga toch in op de reactie van Jean et allemand. Ik ben het met je eens dat er huidkanker voor komt, kan de zon zijn maar kan ook verzorging van de huid. Zon met beleid! Kanker komt ook op andere plaatsen in het lichaam voor waar de zon niet direct in straalt. Bruin gekleurde huid is de beschermer. Ik heb opgezocht dat in Afrika huidkanker zeldzaam is hier leven toch de mensen met een gekleurde huid.
      Wie vindt dat je je huid met hun producten moet verzorgen?

    Donka says:

    Helemaal waar, er zitten in veel zonnebrandcremes veel stoffen die slecht zijn voor ons en voor het milieu. Maar … er is veel onderzoek gedaan naar het effect van de zon. De uitkomsten daarvan laten zien dat smeren met een ‘slechte’ zonnebrandcreme nog altijd beter is dan niet smeren. Huidkanker is een hele nare, die willen we niet en daartegen kunnen we onszelf niet beschermen zonder te smeren. Ieder jaar weer horen we de oproep van huidartsen en KWF om toch vooral een zonnecreme te gebruiken.
    Er zijn ook goede cremes te vinden, zonder troep erin, die ons goed beschermen tegen de kwalijke effecten van de straling. Niet zomaar naar de drogist dus, maar een beetje zoeken. Een biowinkel of het internet biedt echt goede info.
    En laat die site van de overheid maar, die geeft bv nog aan dat homosalaat veilig is. Het zou fijn zijn als er gemakkelijker, goede en vooral eerlijke info te vinden zou zijn en er eerder veboden zouden komen op alle troep die nog steeds verkocht mag worden.
    Fijne, gezonde zomer gewenst voor iedereen

    Bosvrouwtje says:

    Deze week hoorde ik van iemand uit Eritrea die ik Nederlandse les geef, dat haar zoontje , een mooi kind met een prachtige donkere huid ook ingesmeerd werd , op school n.b. met zonnebrandcreme en waar hij nu allergische reacties van heeft op zijn huid. Een donkere huid beschermd toch al tegen de zon. Ik vond het onbegrijpelijk. Zelf smeer ik me nooit in. Hooguit een huidcreme. Ik heb ook geen last van verbranden. Maar ik lig of zit ook geen uren achter elkaar in de zon.

    InDoe says:

    De natuur heeft het zo geregeld dat mensen die in landen wonen waar de zon de hele dag schijnt veel pigment hebben en daardoor een donkere, dikkere huid! Daardoor zijn ze veel beter bestand tegen de zon dan mensen met een blanke huid en weinig pigment. Toch kunnen donkere mensen als zij zich niet insmeren ‘verbranden’. Hun huid wordt dan zo droog dat het scheurt! Het lijkt net leer en het is heel erg pijnlijk. Ik heb zelf een lichte huid en als ik me vergeet in te smeren met factor 50 verbrand ik geheid! Afgelopen week kon ik zelf maar een klein stukje van mijn rug insmeren met factor 50. Precies dat stukje was mooi bruin geworden en het andere deel knalrood! Alleen daarom al smeer ik me altijd in! Beter voorkomen dan genezen!

      Op leeftijd says:

      Klopt je huid wordt dikker van de zon. Als je met beleid een zonnebad neemt elke dag iets langer krijg je een dikkere gebruinde huid en dat is je bescherming tegen vermoedelijke huidkanker. Personen met een lichte huid smeren vaker met factor 50 tot wel 10 x per dag zoals een vriendin van ons doet echter in drie jaar tijd heeft ze 4 plekken met huidkanker laten verdwijnen maar gaat zo graag naar het strand dat ze dat op de koop toeneemt. Heeft nu een nieuw plekje in het gezicht maar wacht tot na de zomer om naar een arts te gaan. Conclusie smeren en smeren en toch huidkanker. Wat betekent smeren met zonnebrandcréme?