vakantie

Met de auto op vakantie? Ook dan gelden de inreisregels

De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken gelden natuurlijk voor alle vakantiegangers, maar lang niet allemaal worden zij even streng gecontroleerd. Zo kunnen automobilisten meestal zo de grens oversteken zonder gecontroleerd te worden. Wie daarom de regels wat vrijer interpreteert, kan voor nare verassingen komen te staan. 

Inreisregels

Vakantievieren in het buitenland kan weer, mist u zich aan in de inreisregels houdt. Elk land hanteert een eigen set regels, die van dag tot dag kan veranderen. Zo kondigt Spanje kort geleden aan ze te versoepelen, om ze een dag later juist weer strenger te maken dan ze al waren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert om de reisadviezen en bijbehorende inreisregels zo duidelijk mogelijk te beschrijven op hun site Nederland Wereldwijd.

Automobilisten

Het is de bedoeling dat alle mensen die naar het buitenland afreizen zich aan deze regels houden. Doet iemand dat niet, dan kan hij of zij geweigerd worden aan de grens. Vooral mensen die een vliegreis maken zullen vrij snel merken of zij hebben voldaan aan alle regels. Voor automobilisten is dit iets lastiger. Zij kunnen, indien zij binnen de EU en Schengenzone reizen, de grens over zonder gecontroleerd te worden.

Steekproeven

Niets aan de hand, zou u zeggen, maar dat is niet helemaal waar. In Europa wordt er op veel plekken steeksproefsgewijs gecontroleerd, weet de ANWB. Als automobilisten dan niet kunnen aantonen dat zij over de juiste documenten beschikken of over de juiste documenten in de juiste taal, kunnen zij een boete krijgen. Hoe hoog die boete is, verschilt per land, maar reken op een fiks bedrag. In Italië beginnen de coronaboetes bijvoorbeeld bij 400 euro. In België doen ze daar nog een schepje bovenop met 750 euro.

Doorreizen

Niet alleen mensen die in het land op weg zijn naar hun vakantieadres kunnen een prent krijgen. Mensen die op doorreis zijn kunnen ook beboet worden als zij niet de juiste papieren kunnen laten zien. Het verschilt per land of dit het geval is, dus lees u goed in over dit onderwerp. In sommige landen moet u aan de hand van een reservering kunnen aantonen dat u echt op doorreis bent, terwijl in andere landen een uitzondering wordt gemaakt voor mensen die het land binnen 24 uur weer zullen verlaten.

Error: Ongeldige post ID.

Europees coronapaspoort

Vanaf 1 juli 2021 wordt de situatie vermoedelijk weer anders. Op die datum voert de EU het zogenoemde EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) in. Het is de bedoeling dat elke EU-burger die over zo’n certificaat beschikt vrij kan reizen zonder verdere beperkingen. Alleen als er in een land een corona-uitbraak is of iets van die strekking, mag een lidstaat extra maatregelen nemen wat betreft reizen. In principe zullen alle regels die er nu per land gelden dan dus vervallen, maar het moet blijken of dit in de praktijk ook daadwerkelijk zo zal zijn.

Meer informatie over het DCC vindt u op de website van de Europese Unie.

(Bron: Rijksoverheid, Ministerie van Buitenlandse Zaken, EU, RTL, ANWB)

Geef een reactie

Reactie

    margaatje says:

    Waar moet ik een coronapaspoort aanvragen.