De zonkracht is hoog, maar wat houdt dat in?
Publicatiedatum: 8 juni 2021
De zonkracht is momenteel erg hoog. Wat houdt dit precies in? En wat is het effect hiervan op de huid? Wij zochten het uit.
Wat is zonkracht?
Het KNMI houdt allerlei meteorologische verschijnselen bij, zo ook hoe hard de zon schijnt. Op hun website kunt u elke dag zien hoe het gesteld is met de zogenoemde zonkracht, een maat die aanduidt hoeveel ultraviolette (UV) straling uit zonlicht de aarde bereikt. Als er veel UV-straling is, is de zonkracht hoog en vice versa. Hoeveel UV-straling er is wordt bepaald door de stand van de zon. Hoe hoger de zon staat, hoe meer UV-straling. In Nederland staat de zon eind juni meestal op z’n hoogst, waardoor de zonkracht dan ook het sterkst is. Sterker nog dan in zomermaanden juli en augustus.
Zo wordt zonkracht aangeduid
Om duidelijk te maken hoe krachtig de zon schijnt, wordt in Nederland de UV-index gebruikt. Deze kan variëren van 1 tot 8. 1 symboliseert weinig zonkracht en 8 maximale zonkracht. Het KNMI hanteert per dag altijd 2 cijfers: eentje voor de zonkracht bij bewolkt weer en 1 voor de zonkracht tijdens onbewolkte omstandigheden. Wolken kunnen immers een afzwakkende werking hebben, maar nemen zonkracht nooit helemaal weg.
Relatie tot verbranding van de huid
De UV-index is er niet alleen om aan te geven hoe sterk de zon is op een bepaalde dag, maar ook om inzichtelijk te maken hoe snel de huid verbrandt bij zonkracht 1 tot en met 8. Dit systeem heeft het KNMI opgezet in samenwerking met KWF Kankerbestrijding. Bij zonkracht 1 of 2 duurt het 50 tot 100 minuten voordat de huid rood kleurt, bij zonkracht 3 tot 4 tussen de 25 en 35 minuten en bij zonkracht 5 tot 6 is dit al 15 tot 25 minuten Bij de hoogste gradaties, 7 en 8, kan de huid al in 10 minuten rood verbranden.
Zonnebrandcrème
Anno 2021 weet vermoedelijk iedereen dat verbranding van de huid absoluut niet goed is. Het kan zelfs huidkanker in de hand werken. Voor de huid is zo min mogelijk blootstelling aan felle zon het beste, maar zonnebrandcrème kan ook helpen. Door de huid -het liefst elke dag, ook als de zonkracht niet hoog is- hiermee in te smeren zorgt u ervoor dat u minder snel verbrandt. De beschermingsfactor, die SPF wordt genoemd, vertraagt dit proces. KWF Kankerbestrijding adviseert om op zonnige minimaal elke 2 uur een crème met SPF 30 aan te brengen. Het is belangrijk dat u geen dun laagje opsmeert, want dat beschermt niet genoeg. Gaat u zwemmen in zwembad of zee? Smeer u daarna dan opnieuw in.
(Bron: KWF kankerbestrijding, KNMI, archief, RTL Nieuws)