Vaccineren, appeltje-eitje?

Ted van Essen: Appeltje-eitje?

12 jaar geleden schrok de wereld van de Mexicaanse griep. Voor die influenza-pandemie was het gewone griepvaccin binnen een half jaar aangepast. Tegen de tijd dat we gingen vaccineren was al duidelijk dat de gevolgen ervan meevielen. De eerste vaccineersessie werd nog live op tv uitgezonden vanuit mijn praktijk, maar de spanning was ervan af. Vrolijk kreeg 70 procent van de mensen boven de 60 jaar, en ook de kinderen onder de 6 en de risicopatiënten daartussen in, de benodigde 2 prikken, binnen 2 maanden. Appeltje-eitje.

Vaccinontwikkeling de afgelopen 30 jaar

Er is een groot verschil met de huidige coronacrisis. Voor de Mexicaanse griep hoefde slechts 1 type virus in een al bestaand influenzavaccin te worden opgenomen, in plaats van de gebruikelijke 3 (tegenwoordig zelfs 4) types. Daardoor kon de productie snel verdriedubbeld worden. Aan anderhalve meter afstand deden we nog niet en de bijwerkingen waren bekend, zodat 15 minuten nablijven achterwege kon blijven. Hoe anders is dat nu. Een coronavaccin bestond nog niet, dus moest er een volledig nieuw vaccin gemaakt worden.

Gelukkig is de kennis over vaccinproductie sinds de komst van AIDS-HIV in de jaren 80 en de SARS begin deze eeuw enorm ontwikkeld. Bij de ebola-uitbraak duurde het nog jaren voordat een vaccin beschikbaar kwam. Dit SARS-CoV2-vaccin was er binnen 9 maanden. En niet 1, maar al 9 vaccins zijn wereldwijd beschikbaar. Die zijn zeer effectief en veilig, ook voor zwangeren en kinderen.

Optrekcursus

Het griepvaccin is gelijk uit de koelkast in grote hoeveelheden beschikbaar, in kant-en-klare injectiespuiten. Hoe anders is dat nu. Voor het ter plekke klaarmaken van een Pfizer vaccinspuit is een protocol van 2 pagina’s. Daarvoor bestaat zelfs een zogenaamde optrekcursus. Het flesje mag niet vallen, hard geschud worden of te lang ontdooid blijven. Dat kan allemaal niet in de huisartspraktijk, dus zijn er grote GGD-vaccinatiecentra nodig. De benodigde medische gegevens zijn bij de huisarts bekend, maar moeten door de GGD zorgvuldig in de computer ingevoerd worden. Voor iedereen moeten ze precies bijhouden welk vaccin van welke productiebatch gegeven is. En dan moet je nog 15 minuten wachten op de zeldzame allergische reactie, alles onder corona-afstandsregels.

Fluitje van een cent

Kortom, het is een wonder dat die vaccinatie zo snel georganiseerd is, ondanks de tekorten en de dwingende volgorde van oud naar jong en van hoog naar laag risico. Natuurlijk waren er aanloopproblemen, maar nu loopt het gesmeerd. Een afspraak maken is telefonisch of, nog makkelijker, online zo gebeurd. Covid-19 is geen griepje, maar de coronavaccinatie is zeker geen griepspuit. Maar als je die 2 prikken gehad hebt, is de angst voor een ziekenhuisopname voor covid-19 verdwenen. Ik zou ze maar snel gaan halen, zodra u aan de beurt bent.

Geef een reactie