Koffie drinken op de lege maag, kan dat kwaad?
Publicatiedatum: 14 mei 2021
Drinkt u weleens koffie op de lege maag? Om wakker te worden, of omdat het gewoon een lekker begin van de dag is. Kan dat dan kwaad of maakt het niet uit op welk moment van de dag u de 1e kop van de cafeïnerijke drank drinkt?
Is koffie sowieso gezond of ongezond?
Koffie zonder suiker staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Zwarte koffie bevat minder dan 1 kcal per 100 ml. Afhankelijk van het soort koffie is het advies er maximaal 1 tot 4 kopjes per dag van te drinken. Het gezondst is filterkoffie. Hoe beter de koffie namelijk is gefilterd, hoe minder van de stoffen cafestol en kahweol erin zit. Deze stoffen verhogen het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in uw bloed blijft plakken aan de binnenkant van de bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. Van koffie uit een cafetière wordt daarom aangeraden er slechts 1 kop per dag van te drinken. 2 tot 4 koppen filterkoffie per dag geeft daarentegen juist weer ongeveer een 10 procent lager risico op hartziekten en een beroerte.
Koffie op de lege maag
Dat te veel koffie op een dag drinken negatieve effecten heeft is bij de meeste mensen wel bekend. Maar maakt het uit hoe vroeg er begonnen wordt met het drinken ervan? En kan koffie drinken op de lege maag kwaad? Radar heeft die vraag voorgelegd aan het Voedingscentrum. Vanwege de gunstige eigenschappen, zoals een verbeterde concentratie en het tegengaan van vermoeidheid is het volgens het Voedingscentrum een prima drankje om de dag mee te starten. Wel reageert iedereen anders op (de cafeïne in de) koffie. Bij wie snel last heeft van de maag, kan het klachten geven, maar wie nooit maagklachten heeft, kan gerust met koffie de dag beginnen.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
In 2018 heeft het Algemeen Dagblad er ook onderzoek naar gedaan. Het eindoordeel is dan ook: koffie op de lege maag is niet schadelijk. Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies. Het vlies is bestand tegen maagzuur en koffie kan het dan ook makkelijk hebben. Wel is aangetoond dat koffie in tegenstelling tot bijvoorbeeld water of thee de darmen licht kan stimuleren. Waar dat door komt is nog niet bekend, maar dat er specifiek door koffie klachten optreden is daarbij niet bewezen.
Wel of niet koffie op de lege maag drinken?
Of koffie voor u wel of niet een goede optie is om op de lege maag te drinken is vooral heel persoonlijk. Ondanks dat het niet bewezen is dat het klachten kan geven kan dat voor u wel gelden en dan kunt u beter naar een alternatief zoeken. Of pas een kop nemen als u wat gegeten heeft. Volgens gewichtsconsulente en afslank- en vitaliteitscoach Esther Hurioglu is het vanwege een andere reden verstandig om pas rond 10.00 uur de 1e kop te drinken. Tegenover Linda Magazine legt zij uit dat cafeïne de werking van cortisol kan verstoren. Dit stresshormoon regelt onder andere het waak- en slaapritme en piekt tussen 8 en 9 uur ’s ochtends, om u wakker te laten worden. “Als je de balans verstoort door meteen een kop koffie te drinken, reageert je lichaam op den duur minder op cortisol. Dan heb je uiteindelijk steeds meer cafeïne nodig om wakker te worden”, aldus de consulente. Zij adviseert daarom om tot na die piek te wachten.
(Bron: Radar, AD, Voedingscentrum, Linda Magazine, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik begin elke morgen, vóórdat de thuiszorg komt, bij het opstaan met een kopje koffie .
Ik drink Senseo en die smaakt zalig.
Dat doe ik al jaren.
Maar ik drink thuis uitsluitend cafeïnevrije koffie, misschien geeft dat ook nog enig verschil
Ik heb een Siemens inbouw koffieapparaat. De bonen worden ook gefilterd. Heeft dit nog effect op mijn cholesterol gehalte?
Hoor graag van jullie.
Ook ik drink direct na het ontbijt sterke koffie met ‘gekookte’ melk.