Naar cookieinstellingen
rijst wassen

Moet u rijst wel of niet wassen voor het koken?

De een is ervan overtuigd dat rijst eerst gewassen moet worden voor het de pan in gaat. Terwijl de ander het absoluut niet nodig vindt. Of misschien is het bij u nog nooit opgekomen. Maar wat is nou eigenlijk beter, rijst wel of niet wassen voor het koken? 

Vroeger

Vroeger werd het wassen van rijst veel vaker gedaan dan nu. Dit komt omdat de rijst bij aankoop niet altijd schoon was. Er kon nog wel eens viezigheid zoals zand of een steentjes tussen zitten. Door de productieprocessen van tegenwoordig is de rijst al verwerkt en voorbehandeld, waardoor het wassen om die reden niet meer nodig is.

Zetmeel

Toch is het soms beter om de rijst wel te wassen. Er zit vaak een laagje zetmeel omheen. Door het vervoeren van de verpakkingen schuren de korrels tegen elkaar, waardoor het laagje zetmeel los kan laten. Hierdoor kan de rijst wat stoffig lijken. Tijdens het koken van ongewassen rijst kan de losgelaten zetmeel ervoor zorgen dat het gaat schuimen. De witte of grijze schuimlaag kookt vaak over, wat voor extra schoonmaakwerk zorgt.

rijst
Lees ook: 3 methodes voor het opwarmen van rijst en tips voor veilig bewaren

Droge rijst of plakrijst

De zetmeel zorgt er daarnaast ook voor dat er tijdens het koken een soort gelatine achtig laagje ontstaat, waardoor de rijst kan gaan klonteren. Bij een gerecht waar droge rijst voor nodig is, wilt u dit zo veel mogelijk voorkomen. Wanneer er juist plakkerige rijst nodig is, voor bijvoorbeeld een risotto, pudding of sushi, dan kunt u de rijst beter niet wassen. De zetmeel kan in dit geval juist zorgen voor een extra romig en plakkerig effect.

Soorten rijst

Er zijn verschillende soorten rijst en elke soort heeft zijn eigen regel wat het wassen betreft. Dit staat meestal aangegeven op de verpakking. Mocht het niet duidelijk aangegeven staan of heeft u de verpakking al weggegooid, dan is er een vuistregel die u aan kunt houden. Witte rijst kunt u het beste wel wassen, bruine rijst niet. Om bruine rijst, ook wel zilvervliesrijst of volkorenrijst genoemd, zit nog een vliesje. Hierdoor schuurt de rijst minder bij het vervoeren, waardoor er weinig zetmeel loskomt. Bij witte rijst wordt het kaf, de kiem en het zilvervlies verwijderd, maar bij de bruine rijst wordt alleen het kaf verwijderd. Dit is ook de reden waarom de rijst wat donkerder is van kleur. Rijsttypes als basmati- of jasmijnrijst kunnen zowel voor komen in de witte als bruine versie.

bloemkoolrijst
Lees ook: Is bloemkoolrijst gezonder dan gewone rijst?

Vitamines

Een nadeel van het wassen van de rijst is dat de wateroplosbare vitamines en mineralen worden weggespoeld. Normaal worden deze door de rijstkorrels opgenomen tijdens het koken. In te veel water koken kan hetzelfde effect hebben. De vitamines worden echter in zo’n kleine hoeveelheid weggespoeld dat we ons niet perse zorgen hoeven te maken.

De rijst wassen

Rijst wassen heeft zijn voor en nadelen. Het is dus niet altijd nodig. Mocht u besluiten de rijst wel te wassen, dan kunt u dit het beste doen met een vergiet of zeef. Spoel de rijst hierin een aantal keer met koud water, totdat het water dat van de rijst af komt helemaal helder is. Door de rijst in een pan te doen met koud water, af en toe te roeren en weer af te gieten creëert u hetzelfde effect. Wilt u dat de rijst perfect gaar is na het koken? Dan kunt u de rijst een half uur in water laten weken. Dit zorgt ervoor dat het gelijkmatig kookt.

 (Bron: Culy, Lassie, 24kitchen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Gerard van der Meulen says:

    Rijst was ik nooit ,1 kopje rijst 1 en een half kopje water , wat kerrie of andere kruiden zonder zout aan de kook en in je bet zetten zgn hooikist , en dan rustig de rest van je eten klaar maken en de rijst altijd oke

      Ine Sofie says:

      Vorig jaar in alle media: rijstwafels voor kinderen zeer ongezond. Bevatten hoge dosis arsenicum. Daarna bericht: alle, ook biologische rijst bevat arsenicum. Daarom advies: niet zo vaak rijst eten en indien wel: liefst een nacht in water laten staan en daarna grondig wassen.

    GWJW says:

    Ik doe altijd een klont boter bij het gerecht dat ik kook,dit voorkomt het overkoken. Iets uit oma’s oude doos.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.