De tuin bemesten: hoe en wanneer moet dat gebeuren?
Publicatiedatum: 25 april 2021
Bemesten is onmisbaar om planten in de tuin zo gezond mogelijk te houden. Afhankelijk van de plantensoort is dit 1 of meerdere keren per jaar nodig. In het voorjaar, de zomer en / of het najaar. We zetten op een rij hoe en wanneer het mesten moet gebeuren.
Voordelen bemesten
Er zijn planten die het juist beter doen op arme grond, dus die hebben juist geen baat bij extra voeding, maar over het algemeen heeft wel bemesten veel voordelen. Planten bloeien veelal uitbundiger en langer, het blad is intenser groen en de plant is beter in staat eventuele ziektes, ongedierte of ongunstige weersomstandigheden te weerstaan.
Welke soorten mest zijn er?
Er zijn universele mestsoorten te koop, maar u kunt ook per plantensoort mest geven die specifiek voor die planten bedoeld is. Op het internet of bijvoorbeeld een tuincentrum kunt u de vele mogelijkheden vergelijken. Organische mest heeft daarbij de voorkeur boven kunstmest. Aangezien planten anders aanvankelijk wel hard groeien, maar uiteindelijk minder sterk worden. Bovendien is organische mest (van dierlijke of plantaardige oorsprong) beter voor het milieu en het bodemleven. Zowel kunstmest als organische mest bevat NPK’s: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Stikstof zorgt voor de groene delen van de plant. Fosfor zorgt voor de wortels van de plant. Kalium zorgt voor weerstand, bloei en vruchtvorming. Op de verpakking van de meststoffen is te vinden in welk percentage de voedingstoffen vertegenwoordigd zijn. Rozen hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan stikstof en kalium dan aan fosfor en zo hebben veel planten afwijkende wensen. Daarom zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten meststoffen verkrijgbaar, elk voor weer andere planten. Met bijbehorende samenstellingen en periodes dat ze gegeven moeten worden.
Tuin bemesten in het voorjaar
In de lente hebben tuinplanten veel baat bij bemesting. Het geeft ze een goede start van het groeiseizoen en houdt ze sterker en gezonder. Het maakt ze direct weerbaarder tegen ziekten en ongedierte. In het geval van bloeiende planten zorgt het voor een rijkere bloei. Het bemesten kan in veel gevallen al vanaf maart gebeuren. Op de verpakking worden de optimale mestperiodes en hoeveelheden vermeld. Over het algemeen geldt:
-Bomen, struiken en hagen (Vaak is er een onderscheid in zuurminnende of kalkminnende planten. Geef coniferen bij voorkeur een meststof met magnesium, voor groenere planten)
–Gazon ( maart / april)
-(Vaste) borderplanten (half maart / april)
-Rozen (vanaf maart)
-Eenjarigen (nadat ze geplant zijn na de IJsheiligen, half mei. Afhankelijk van de gebruikte meststof, kortwerkend of langwerkend elke 2 weken tot zo ongeveer eens in de 6 weken.)
–Moestuin (moestuinplanten hebben zeer wisselende wensen. Er zijn daarom ook verschillende mixen voor fruit, groente en kruiden beschikbaar)
Tuin bemesten in de zomer
Om de groei en bloei er ook tijdens de heetste maanden van het jaar goed in te houden, hebben veel planten ook gedurende de zomermaanden plantenvoedsel nodig. Zorg wel voor voldoende water en de juiste dosis, zodat de wortels niet verbranden. Een ideaal moment om tijdens de zomer te bemesten is dan ook voor een regenachtige dag.
-(Vaste) borderplanten
-Gazon (onderhoudsbemesting)
-Rozen (juli)
-Buxus (juni / juli)
-Eenjarigen (Afhankelijk van de gebruikte meststof, kortwerkend of langwerkend elke 2 weken tot zo ongeveer eens in de 6 weken.)
-Moestuin (Nu hebben veel moestuinplanten stikstof nodig. Ook het aanplanten van groenbemesters kan helpen bij gezondere moestuinplanten. U kunt ze kopen of zelf zaaien.)
Tuin bemesten in het najaar
Het bemesten wordt nu weer afgebouwd, zodat de planten zich kunnen voorbereiden voor de winterrust. Bepaalde planten worden nu nog bemest om ze extra kracht voor de winter te geven.
-Bomen, struiken en hagen
-Gazon (bemesting om het gras af te laten harden voor de winter, zonder tot groei aan te zetten)
-Rozen (echte stalmest onderspitten en een mulchlaag van compost aanbrengen)
-Moestuin (mulchlaag van compost aanbrengen. Spit eventuele geplaatste groenbemesters nu onder)
Kalk
Wilt u naast plantenmest ook kalk gebruiken in de tuin, zorg er dan voor dat daar een periode tussen zit, zodat de stoffen niet met elkaar kunnen reageren. Als de mest of de kalk voldoende door de grond is opgenomen vervalt het nadelige effect. In het geval van een gazon zijn er ook middelen verkrijgbaar waar beide stoffen tegelijk in verwerkt zitten. Die zijn dan op elkaar ingesteld.
Kamerplanten
Vergeet ook de kamerplanten in huis niet. De meeste hebben plantenvoeding nodig in hun groeiseizoen: de lente en zomer. In ons kamerplantenoverzicht vindt u meer informatie over de verzorging van vele verschillende planten.
(Bron: De Tuinen van Appeltern, Krijns groentips, VT Wonen, Haagplanten.nl, Tuinadvies, Tuinseizoen, archief)