Hoe zit het? Mogen vlees- en visresten bij het gft-afval?
Publicatiedatum: 13 april 2021
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: mogen vlees- en visresten bij het gft-afval?
In welke afvalbak?
Wie afval scheidt, komt ongetwijfeld weleens voor een afval-dilemma te staan. Want moet die pizzadoos van karton nu bij het oud papier, of toch bij het restafval? En hoe zit het met vlees- en visresten? Horen die in de gft-bak, of mag daar écht alleen groente-, fruit- en tuinafval in?
Vet
De juiste bestemming van restjes vlees en vis is de gft-bak, valt te lezen op de website van voorlichtingsorganisatie Milieucentraal. Het is organisch afval, maar het vet in vlees en vis kan voor twijfels zorgen. Vet is immers een lastig component bij het scheiden van afval, zo blijkt. Zo mogen lege pizzadozen niet bij het oud papier, omdat ze doorgaans vet zijn. Vettige of natte stukken papier zijn niet goed te recyclen. Deze dozen horen om die reden in de bak met restafval, zo schrijft voorlichtingsorganisatie Milieucentraal op de eigen site.
Waar hoort vlees en vis?
De pizzadoos-regel gaat dus niet op voor vlees- en visresten, maar het is wel verstandig om ze te omwikkelen met een stuk papier voordat ze in de gft-bak belanden. Dat gaat de stank door het rottigsproces enigszins tegen.
Wie écht alles volgens de regels wil doen, zal het inwikkelen in een krant achterwegen laten, want papier hoort niet bij het gft. Toch is het niet ‘fout’ om het toch te doen, zo tekent Milieucentraal op: “Papier hoort niet in de gft-container, maar af en toe een stuk krant op de bodem, of om vet of vlees- visresten in te verpakken, kan geen kwaad.” Het maakt overigens niet uit of de resten vlees of vis rauw of bereid zijn.
Maakt u geen gebruik van een gft-bak, maar heeft u een eigen composthoop in de tuin? Daar kunt u vlees- en visresten beter niet neerleggen. Dat trekt ongedierten aan.
Compost en groen gas
Van al het gft-afval dat het afvalbedrijf in uw buurt inzamelt wordt compost gemaakt. 1 volle bak gft-afval kan wel 15 tot 20 kilo compost opleveren, schrijft de GAD, de afvaldienst van Gooi- en Vechtstreek, op de eigen site. Dit kan vervolgens gebruikt worden door boeren om de kwaliteit van de grond op peil te houden.
Naast compost wordt er ook zogenoemd groen gas gemaakt van gft-afval. Groen gas is een alternatief voor aardgas en kan worden opgewekt in afvalverwerkingscentrales. Volgens het GAD kan 1 volle gft-container genoeg groen gas opwekken om zeker 1 dag een huis mee te verwarmen of 3 weken mee te koken.
(Bron: GAD, Milieucentraal, HVC)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Vlees en vis resten zet ik buiten voor de poezen en als het te oud wordt en begint te stinken,gooi ik het in een riviertje vlak bij ons huis. Is er de paling nog blei mee.