vogels voeren

Vogels voeren in de lente en zomer, wat kunt u ze dan geven?

In het voorjaar gebruiken vogels veel energie om nesten te bouwen, eieren te leggen en jongen te voeren. Ondanks dat er in de natuur weer meer voedsel te vinden is, hebben ze dan toch baat bij extra voeren. Voor de zomer geldt dat ze zeker in het geval van droogte en hitte juist weer moeilijker aan voedsel (en water) kunnen komen. Dus ook dan is bijvoeren geen overbodige luxe. We zetten op een rij wat u ze in de warmere maanden van het jaar kunt geven.

Overeten ze zich niet?

Er wordt weleens gedacht dat bijvoeren van vogels alleen in de winter mag. Omdat er dan voor vogels moeilijker aan voedsel te komen is. Het klopt dat er met het aanbreken van de lente weer meer voedsel beschikbaar komt, maar het kan geen kwaad om ook dan bij te voeren. Vaak maken vogels er juist dankbaar gebruik van, omdat er al enorm veel energie gaat zitten in het grootbrengen van de jongen, zonder ook nog de hele dag op voedseljacht te gaan. Bovendien weten vogels goed wanneer ze genoeg hebben en daarom zullen ze zich niet snel overeten. En bent u bang ze te veel zal verwennen, waardoor ze verleren hoe ze zelf op zoek naar voedsel moeten? De vogelbescherming benadrukt op de eigen website dat u ze niet zult verpesten. Ze zullen het niet verleren.

Wat kunt u vogels in de lente voeren?

In de winter hebben vogels vooral behoefte aan vet, om zich tegen de kou te wapenen. In de lente zijn ze vooral op zoek naar eiwitten en kalk. In normale omstandigheden halen ze dat uit insecten, maar als het weer omslaat, met bijvoorbeeld harde wind en regen, zijn er al snel even nergens insecten te vinden. Ook bevinden zich in buurten met weinig groen of dicht betegelde tuinen relatief minder insecten. Om dit op te vangen kunt u ze daarom meelwormen (levend of gedroogd) of 4-seizoenen vogelvoer geven. Meelwormen bevatten dezelfde eiwitten als de insecten in uw tuin en zijn ook perfect voedsel voor jonge vogels. De ouderparen hoeven dan minder hard te werken om in de voedselbehoefte te voorzien. Vetbollen zijn ook een optie, maar hang ze dan wel ergens uit de zon, in verband met de oplopende temperaturen.

Boswachter Mathilda raadt op de website van Natuurmonumenten aan om ook overgebleven fruit, zoals overrijpe bananen en klokhuizen te voeren. Maak de voederplek dan wel regelmatig schoon. Om vogels aan kalk te helpen kunt u ze goed uitgekookte en fijngestampte eierschillen geven. Geef ze hiervoor nooit melk, want dat is niet geschikt voor vogels.

Wat kunt u vogels in de zomer voeren?

Ook in de zomer hebben vogels extra veel behoefte aan eiwitten. Dit halen ze vooral uit wormen en insecten en het helpt ze naast het opdoen van energie ook aan het gezond houden van hun verenpak. Na de rui moet hen dit weer tegen winterse omstandigheden of een tocht naar het zuiden beschermen. Ze hebben baat bij een extra maaltje meelwormen of 4-seizoenen vogelvoer. Aangezien vogels kunnen vliegen, is er voor hen ook in tijden van droogte meestal wel water te vinden. Ze moeten er dan alleen wel veel meer moeite voor doen en ze kunnen hun energie veel beter voor andere zaken gebruiken.

U helpt ze dan door schalen met water neer te zetten. Niet alleen kunnen ze hiervan drinken, een bad geeft ook direct verkoeling. Zet de schalen op een veilige, hoge plek, zodat katten niet meteen bij ze kunnen als ze zitten te drinken. En op een plek die zoveel mogelijk uit de zon blijft, anders kan het water flink heten worden. Omdat vogels er ook graag in badderen is een wat grotere, ondiepe schaal het meest geschikt. Ververs het water liefst dagelijks, want door het badderen kan het flink vervuilen.

En restjes brood?

Restjes brood geven is een minder goede keuze. Een kleine hoeveelheid kan niet zoveel kwaad, maar er zit vaak veel zout in, wat voor ons niet goed is, maar voor de vogels nog veel slechter.

vogels
Lees ook: Zo kunt u vogels kijken zonder naar buiten te gaan

Aanpassingen tuin en balkon

Met een paar kleine aanpassingen kunt u uw tuin of balkon interessanter maken voor insecten. Daarmee creëert u natuurlijke voedselbronnen voor vogels. Plaats daarvoor bloeiende planten in uw tuin of op het balkon die insecten aantrekken. Ook bes- en zaaddragende planten bieden voedsel in krappe tijden. Kleine vogels, zoals bijvoorbeeld de mus, helpt u met het aanplanten van een klimop. Niet alleen biedt het beschutting tegen gevaren zoals katten, maar de klimop herbergt ook lekkere hapjes zoals insecten en besjes. Door het bieden van een waterplaats of vijver hebben ze drink- en badder-mogelijkheden. Met een gazon of uitgebreide border blijft het niet alleen koeler in de tuin dan wanneer er tegels liggen, als u de bodem nat houdt, blijven ook de wormen in de bodem en andere voedseldieren beschikbaar voor de vogels in de tuin.

(Bron: Vogelbescherming, Natuurmonumenten, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie