kalkaanslag

Kalkaanslag op uw glazen douchewand, hoe komt u er vanaf?

Door warm douchen ontstaat er kalkaanslag op de douchewanden. Ziet u de wanden van uw douchecabine ook liever glimmen? Wij hebben schoonmaaktips.

Voorkomen

Doordat ons water rijk is aan calcium ontstaat er tijdens het nemen van een warme douche kalkaanslag. Om te voorkomen dat u dit telkens opnieuw moet verwijderen, is het handig de douchewand na iedere douchebeurt goed te drogen. De meesten gebruiken hiervoor een raamtrekker. U kunt ook een (oude) handdoek gebruiken. Droog met de handdoek ook de kraan, douchekop en andere plekken waar de kans op kalkaanslag groot is.

Droogtrommeldoekjes

Heeft u toevallig droogtrommeldoekjes in huis? Deze zijn ideaal voor het snel en makkelijk verwijderen van zeepresten en waterdruppels. Ook zijn de doekjes pluisvrij, wat uitstekend werkt voor het drogen van de wanden. Vergelijkbaar zijn de bekende microvezeldoekjes. Deze zorgen voor een glanzende en streeploze douchewand.

Kalkaanslag verwijderen

Ziet u ondanks het droogmaken van de wanden toch plekken met kalkaanslag? Dan kan schoonmaakazijn goed helpen. Meng de schoonmaakazijn met water in een spuitflacon en spray het mengsel op het glas. Laat het even intrekken. Na ongeveer 20 minuten spoelt u de douchewand weer schoon met warm water en droogt u deze goed.
Is de kalkaanslag wat hardnekkiger, dan kunt u baking soda toevoegen aan het azijnmengsel. De baking soda dient dan als een soort schuurmiddel. Gebruik 2 eetlepels baking soda, een kopje azijn en roer het tot een gladde massa. Dep een doek in het papje en wrijf de douchewand in. Ook dit middel mag na het intrekken met warm water worden afgespoeld.

Citroensap

Vindt u de geur van azijn in de badkamer vervelend? Zet dan een raampje open of doe wat citroensap bij de mengsels. Citroensap zorgt overigens niet alleen voor een frisse geur maar werkt ook goed om kalkaanslag te verwijderen. Wanneer u liever helemaal geen azijn gebruikt, kunt u ook alleen een citroen gebruiken. Snijd de citroen doormidden en wrijf met 1 van de helften de plekken met de kalkaanslag goed in. Spoel het na een aantal minuten af met heet water. Als het goed is, is er dan geen plekje kalk meer te zien.

citroen
Lees ook: Dit kunt u allemaal schoonmaken met een citroen

Karnemelk

Aan de onderkant van de glazen douchewand of deur zit vaak een anti-lekstrip waar kalkaanslag zich ophoopt. Deze strip kunt u ook makkelijk schoonmaken met azijn en water mengsel. Soms kunt u deze strip loshalen. Lukt dit niet? Dan kunt u een oude tandenborstel gebruiken om alle plekken te bereiken.
Karnemelk is misschien nog wel de beste tip. Door de anti-lekstrip een nachtje te laten weken in een met karnemelk doordrenkte theedoek, kunt u in de ochtend de aanslag zo wegspoelen. De enzymen in karnemelk zorgen er namelijk voor dat de kalk zal verharden en losweken.

Glansspoelmiddel

Heeft u alle kalkaanslag goed kunnen verwijderen, dan kunt u glansspoelmiddel gebruiken voor een extra beschermlaagje op de douchewand. Hierdoor duurt het veel langer voordat het glas er dof uit gaat zien.

Op 10 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(bronnen: Roomed, RTLnieuws, Happydrops, Suusmaaktschoon, Leukegeit)

Geef een reactie

Reacties (17)

    Pukkel47 says:

    Een waterontharder doet wonderen, nooit meer kalk waar dan ook, en op den duur besparend in alles, water, zeeppoeder etc.

      RABE says:

      Vanwaar die 25 kg zout.
      Snap ik niet helemaal.

    Ducke says:

    Wat een ondingen die waterontharders, echt nog wel kalk in waterkoude enz, zelfs je nagels breken sinds gebruik van waterontharder

      Pukkel47 says:

      Dan heb je ws geen goede, wij hebben de waterontharder nu reeds 7 jaar, gebruiken 25 kg zout per jaar en sindsdien nooit meer kalk.

    Toos Ramakers says:

    Fantastisch de waterontharder. Nooit meer kalkaanslag. En als dat er toch is, is waarschijnlijk de kalkharder niet goed ingesteld. Deze wordt 1X per jaar gecontroleerd.

    DJPOL says:

    Van alles geprobeerd om de glazen douchewand kalkvrij te maken. Ondanks na het douchen droogtrekken toch lange verticale kalkstrepen. Niets hielp, ook schoonmaakazijn, baking soda etc. niet. Ten einde raad uiteindelijk een pot “Witte steen” gepakt (gele pot met blauwe opdruk). Na 1 keer gebruik duidelijk zichtbaar resultaat en na drie keer gebruik een 100% kalk vrije douchewand. Nu gebruiken we het preventief eens in de 3 maanden. Een pot gaat jaren mee.

      Kolk123 says:

      Beste DJPol,

      Zit momenteel met hetzelfde euvel, van een glazenwand waar de kalkaanslag maar niet weg te schrobben vvalt met azijn e.d. Hebt u wellicht een merknaam van het “witte steen” product ? Ben benieuwd als dit ook voor mij gaat werken :).

      Alvast dank Groeten,

    Boudewijn says:

    Graag even aangeven over welk soort waterontharder het gaat. Er is een groot verschil tussen de oplossing *in* de waterleiding is geplaatst (ionenwisselaar/kalkfilter of zo) en de magnetische die *om* de leiding wordt geklemd.
    De eerste soort moet regelmatig worden geregenereerd of vervangen. De laatste is passief.

    dragon says:

    Er is veel verschil in waterontharders,
    Sommige hebben baat bij magneten, of elektronische pulsmakers.
    Deze discussie laat ik voor wat het is.
    Maar chemische ontharders halen de kalk uit het water, en werken goed, mits deze goed onderhouden worden.
    Als drinkwater is kalkhoudend water beter,

    brownier says:

    Na het douchen de wanden afspoelen met koud water.
    Dat voorkomt kalk vorming.

    antoon van de hoogen says:

    glazenwanden insmeren met Head en Shoulders shampoo, op laten drogen en wegspoelen.

    Jeanna says:

    Gewoon, elke keer na het douchen, de douche en kraan goed droogmaken met een microvezeldoek. Dat is goede ochtendgymnastiek en je hoeft de douche verder nooit meer te poetsen!

      Boksum53 says:

      Inderdaad. Ik doe dat al jaren. Nooit kalkaanslag. Men staat er niet bij stil dat doordat alles warm is, ook de kraan, het water snel opdroogt en de kalk direct neerslaat.

    w12345 says:

    Zou karnemelk ook werken bij kalknagels?
    Wie weet dat.

    Wij hebben een klein apparaatje om het begin van de buis van de waterleiding en hebben al meer dan 25 jaar geen kalkaanslag meer. Een soort van magneetje.
    Maak trouwens sowieso altijd na het douchen de wanden, tegels enz schoon met een droge handdoek. Werkt perfect.
    Droog maken lijkt mij logisch! Echt schoonmaken van de douch is daarna niet meer nodig.
    Ik snap die 25 kilo zout per jaar niet, Pukkel47.

    Voort says:

    Toevallig stond onderstaand artikel over kalk in water in de krant vandaag.
    Opgedroogde druppels in de douche worden vaak aangezien voor kalk, maar het is iets anders
    Met zo’n 120 liter per dag is de Nederlander grootverbruiker van water. In het kader van Wereldwaterdag vandaag, alles over hard en zacht water en wat het doet met apparaten in huis én met je gezondheid.

    Annemart Van Rhee 22-03-21, 14:15
    Laatste update: 22-03-21, 16:16
    Wat is het verschil tussen hard en zacht water?
    ,,Hard water bevat veel calcium- en magnesium-ionen (kalk en zouten), in zacht water zijn de waarden daarvan lager’’, zegt zuiverings- en innovatietechnoloog Jantinus Bruins van waterexpert WLN. ,,Dit zijn wat gebruik betreft theoretische definities.
    In Nederland komt sinds 2012 door centrale ontharding nergens meer de knalharde variant uit de kraan.

    Nog steeds is de zachtere soort overal in opmars. Niet omdat hard water per se moet verdwijnen, maar omdat de consument belangstelling heeft voor zacht. Veel waterbedrijven willen aan die wens voldoen en ontharden nog iets dieper, maar in Nederland is het wettelijk zo geregeld dat er altijd een beetje hardheid in het water moet zitten. Magnesium is goed voor hart en bloedvaten, calcium voor de botten.’’

    Is harder water slechter voor de wasmachine, waterkoker en andere huishoudelijke apparaten?
    ,,Toestanden zoals in Limburg met aangetaste cv-ketels zijn allang verleden tijd. Het verschil tussen hard en zacht water in Nederland is uiterst klein. Ik weet dat er toch veel discussie over is. Over aanslag in wasmachines bijvoorbeeld. Na verloop van tijd zou het verwarmingselement door kalk­afzetting eventueel iets meer energie kunnen verbruiken, maar dat gaat om een hoeveelheid die volledig wegvalt bij die van te veel lampen laten branden. Het gaat om variaties die je niet waarneemt op je rekening.

    Op een warmwaterkraan of in een waterkoker kan zich wel een laagje kalk, chemisch gezien calciumcarbonaat, afzetten. Dat gebeurt op den duur bij zowel hard als minder hard water.
    Op een warmwaterkraan of in een waterkoker kan zich wel een laagje kalk, chemisch gezien calciumcarbonaat, afzetten. Dat gebeurt op den duur bij zowel hard als minder hard water. © Shutterstock
    Wat je wel van tijd tot tijd kunt zien, als je niet regelmatig schoonmaakt: druppels op een glazen wand van de douche. Die worden geassocieerd met kalk, maar het zijn ingedroogde zouten. Op een warmwaterkraan of in een waterkoker kan zich wel een laagje kalk, chemisch gezien calciumcarbonaat, afzetten. Dat gebeurt op den duur bij zowel hard als minder hard water.’’

    Hoe ga je die aanslag te lijf? Met ontkalker?
    ,,Dat is een gewetensvraag. Ik woon dertig jaar in mijn huis en heb nog nooit ontkalker nodig gehad voor apparatuur als de waterkoker, wasmachine, vaatwasser of cv-ketel. Maar wat de een als een probleem ervaart, merkt de ander niet eens op. Met een verdunde azijnoplossing kom je in veel gevallen een heel eind.

    Voor je gezondheid kun je net zo goed kraanwater drinken. Het liefst 2 liter per dag

    Jantinus Bruins
    En wat betreft een verstopte douchekop: laat na het douchen altijd even de koude kraan openstaan. Dan stel je het moment van verstopping behoorlijk lang uit. Andere producten ga ik niet aan- of afraden, dan moet ik de exacte samenstelling kennen. Mensen denken misschien dat ze die eens in de zoveel tijd moeten gebruiken, maar als je puur naar de samenstelling van ons water kijkt, dan is dat niet zo.’’

    Waarom is zacht water dan zo hip?
    ,,Ik weet niet in welke mate slimme marketing van leveranciers van bijvoorbeeld onthardingsapparatuur een rol speelt. Misschien is het een modeverschijnsel, net als de talloze soorten water in de supermarkt. We zijn gevoelig voor gezondheidsclaims. Kijk je bij al die flesjes op het etiket naar de mineraalsamenstelling, dan zie je dat er soms sprake is van heel zacht water, maar ook van knetterhard. Heel divers en het gaat vooral om smaakverschillen − afkomstig uit die en die bergformatie − of toevoegingen als extra zuurstof waardoor je bruiswater krijgt.

    Tekst gaat verder onder foto

    Het Nederlandse kraanwater is van topkwaliteit.
    Het Nederlandse kraanwater is van topkwaliteit. © shutterstock
    Voor je gezondheid kun je net zo goed kraanwater drinken. Het liefst 2 liter per dag. Giet dat als het even kan in een glazen fles, bepaalde zachte plastic exemplaren bevatten weekmakers die na verloop van tijd een beetje kunnen oplossen.

    Daarnaast zorgen al die plastic flesjes en kunststof verpakkingen voor veel meer milieuproblematiek, maar er zijn ook verhalen die niet kloppen. Ik hoor weleens: wanneer je dezelfde fles vijf keer vult, kun je net zo goed slootwater drinken door alle bacteriën. Die stelling klopt niet. Na een paar maanden, wanneer je steeds een restje onderin laat staan en dat bijvult, kan hoogstens de smaak of geur beïnvloed worden. Van ziekteverwekkende bacteriën is echt geen sprake. Even spoelen en je hebt nergens last meer van.’’

    Klopt het dat het water in Groningen anders smaakt dan in Maastricht?
    ,,Globaal gesteld: in het westen wordt oppervlakte- of geïnfiltreerd duinwater gebruikt, in het midden en oosten vooral grondwater. In het ene zitten misschien wat meer mineralen dan in het andere. Ik merk dat niet, maar sommige mensen zijn heel sensitief. Die zouden dat kunnen proeven.

    Wetenschap­pe­lijk bewijs ontbreekt dat zachter water beter is voor de huid

    Jantinus Bruins
    De kwaliteit en smaak zijn overal in Nederland top, zeker ten opzichte van de landen om ons heen. Dat heeft met name te maken met het afschaffen van chloor als desinfectiemiddel. We gebruiken nu andere methodes die biologisch betrouwbaar zijn. In de jaren 70 werd in de regio Rotterdam grootschalig chloor toegevoegd en dat merkte je. Net zoals je nu in bepaalde delen van Spanje of Frankrijk nog steeds zwembadassociaties krijgt bij het opendraaien van de kraan.’’

    Hoe zit het met het effect van hard en zacht water op de huid? AquaCell, fabrikant van waterontharders, is zelfs partner van het Huidfonds.
    ,,Wetenschappelijk bewijs ontbreekt dat zachter water beter is voor de huid. Je struikelt over de commerciële claims, maar ik heb nog nooit een dermatoloog horen zeggen dat je geen hard water moet gebruiken. Hoogstens zeggen ze dat onthard water goed is voor de huid, maar hard water kan dat ook zijn.

    Vaak komen in die claims tevreden klanten aan het woord, dat hun huid zo lekker zacht is. Subjectief, maar prima. Wie ben ik om dat te ontkennen? Ik denk dat bij douchen de stofjes en parfums in zeep en gels meer allergieën kunnen aanwakkeren en impact hebben op de huid dan het water.’

    Hyacinthe says:

    Ik maak direct na het douchen alles droog. Kraan ,muren vloer.
    Mijn douche is schoon muren en kraan kalkvrij.
    Na 14 jaar nog als nieuw.
    2 minuten werk .

    GWJW says:

    Al 20 jaar gebruik ik 2keer per jaar Sanishield protector voor de douchedeuren en douchewanden. Even werk de eerste keer maar het werkt perfect! Zorg wel dat alles kalkvrij is. Na elke douchebeurt even de muren en de deuren afspoelen, droog wissen en nadrogen met een handdoek. Blijft als nieuw, geen enkele aanslag. Vergelijk het met je auto in de was zetten, water loopt als stralen over het overvlak. Scheelt heel veel schoonmaakwerk!