pannen in de vaatwasser

Mag een (koeken)pan in de vaatwasser?

Wie na het eten met een berg vaat achterblijft, en over een vaatwasser beschikt, zet het liefst alles in de vaatwasser. Opgeruimd staat netjes en de machine doet de rest. Maar hoe zit dat met pannen, mogen alle pannen wel in de vaatwasser?

Onderhoudsvoorschriften

Om te beginnen is het goed voor u een pan aanschaft of in gebruik neemt de onderhoudsvoorschriften op de beschrijving goed door te nemen. Fabrikanten geven vaak zelf al aan wat u het beste met de pan kunt doen. Want of een pan in de vaatwasser mag, is afhankelijk van het materiaal waarvan de pan is gemaakt. Voor de levensduur van de pan is het in veel gevallen het beste om de pan met de hand te wassen. En vergeet ook niet om de pan in alle gevallen eerst even af te laten koelen voor u met water in de weer gaat. Zo voorkomt u dat hij kromtrekt. Dus na het bakken eerst afkoelen en dan pas in de vaatwasser om met de hand afwassen.

pannen
Lees ook: Hoe onderhoudt u uw pannen? Alle feiten en tips op een rijtje

Gewone kookpannen

De ‘gewone’ pannen waar u de aardappels in kookt en bijvoorbeeld de steelpan, kunt u gewoon in de vaatwasser doen. Deze pannen zijn, tenzij anders aangegeven op de verpakking, over het algemeen van materiaal gemaakt dat vaatwasmachine bestendig is. Zet de pannen onderin de machine, daar wordt het het warmst waardoor de pannen goed gereinigd worden.

De koekenpan

Bij de koekenpan is het afhankelijk van het materiaal waarvan de pan is gemaakt. Er zijn koekenpannen met antiaanbaklaag  die gewoon in de vaatwasser mogen. Dit staat dan in de beschrijving vermeld. Wel wordt afwassen met de hand aangeraden, omdat de vaatwasser de antiaanbaklaag kan aantasten. Gebruik als u hem met de hand afwast een zachte spons of afwasborstel en een mild afwasmiddel, dan beschadigt u de bodem het minst.

De keramische of ijzeren koekenpan

Keramische koekenpannen en koekenpannen van ijzer zijn steeds meer in opkomst. De discussie over PFAS wat in veel antiaanbaklaagpannen is verwerkt, stuwt de populariteit van deze pannen. Ze vragen wel meer onderhoud en mogen niet in de vaatwasser. De keramische laag kan door het vele water en het vaatwastablet aangetast worden en voor de ijzeren pannen is de vaatwasser al helemaal geen optie. Een keramische pan mag u nog schoonmaken met een klein beetje afwasmiddel, maar de ijzeren koekenpan alleen met warm water. De ijzeren pan dient u na het afwassen in te smeren met een beetje olie om roestvorming te voorkomen. Door het bakken brandt de bodem in. Dat komt het bakken en de smaak te goede, maar maakt de pan kwetsbaar voor roest. De olie helpt dit tegen te gaan.

Gietijzeren of koperen pannen

Ook een gietijzeren pan mag niet in de vaatwasser. Dat geldt voor de varianten met en zonder emaillelaag. De pan met emaillelaag is minder bewerkelijk in onderhoud die zonder. Hij mag wel gewoon afgewassen worden met een klein beetje afwasmiddel en warm water. Die zonder emaillelaag moet net als de ijzeren pan alleen schoongemaakt worden met warm water en af en toe ingevet worden met olie.

Wie over een prachtige koperen pannenset beschikt, doet er ook goed aan deze pannen niet in de vaatwasser te doen, maar met de hand af te wassen. De vaatwasser en het vaatwastablet kunnen het koper aantasten.

(Bron: Margriet, Culy, Radar, Tefal, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

    maxkeur says:

    Ik lees steeds vaker dat anti aanbaklagen van teflon en pfas slecht zijn voor de gezondheid, zo ook op: zonderantiaanbaklaag.com/pannen/koekenpan-zonder-teflon-pfas/ waarom is dat? En mogen die pannen wel in de vaatwasser dat doe ik al jaren….

      MAX Vandaag says:

      Beste maxkeur, bedankt voor uw reactie. Er zijn bij ons geen waarschuwingen bekend, om pannen om die reden niet in de vaatwasser te doen. Voor zover wij weten komt er vooral PFAS vrij in het geval van beschadigde pan. In dit artikel vertellen we daar meer over: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/is-de-anti-aanbaklaag-in-pannen-schadelijk/

    Dockertje says:

    Koekenpan nooit in de vaatwasser maar gewoon onder de kraan afspoelen zonder wasmiddel droog maken met keukenpapier daarna met ander stuk papier en wat slaolie inwrijven zodat hij vettig blijft en weghangen .