minder plastic

Wilt u minder plastic gebruiken? Zo zet u eenvoudig de eerste stappen

Ongelooflijk veel producten zijn verpakt in plastic. Op deze manier zijn ze langer houdbaar en het is een betaalbaar verpakkingsmateriaal waardoor de kosten van producten laag blijven. De keerzijde is dat het produceren van plastic en dat wat overblijft, zeer belastend is voor ons milieu. Dus hoe minder plastic we gebruiken, hoe beter. Maar hoe doet u dat, minder plastic gebruiken? Het is eenvoudiger dan u denkt.

Plastic Pact

De doelstelling van de Nederlandse overheid is dat in 2025 plastic volledig recyclebaar moet zijn. Dit is opgenomen in het zogeheten Plastic Pact. De ambitieuze plannen van Nederland zijn zelfs op Europees niveau overgenomen. In het pact zijn afspraken gemaakt tussen grote bedrijven, plasticproducenten, recyclers en overheden. De belangrijkste doelstellingen zijn om maak plastic verpakkingen volledig recyclebaar en waar mogelijk geschikt voor hergebruik. Maak minder plastic uit aardolie (minimaal 20 procent minder). De inzameling en sortering moet beter en nieuwe verpakkingen moeten ten minste 30 procent gerecycled plastic bevatten.

Minder voorverpakte groenten kopen

Maar we kunnen zelf ook met een paar eenvoudige aanpassingen stappen maken om minder plastic te gebruiken in huis. Bijvoorbeeld door in de supermarkt niet meer of minder voorverpakte groenten te kopen. In steeds meer supermarkten liggen papieren zakken of speciale netjes die u kunt hergebruiken, om groenten en fruit in te doen. Scheelt weer een hoeveelheid verpakkingsmateriaal.

Grootverpakkingen

Nog een handige tip: koop groot in. Zeker van producten die langer houdbaar zijn als rijst en pasta. Door groot in te kopen verbruikt u minder verpakkingsmateriaal. Doe eventueel de producten thuis in voorraadpotten. De grotere verpakking kunt u dan in de voorraadkast of kelder leggen. Staat ook nog eens hartstikke leuk in de keuken, die voorraadpotten, en u ziet in een oogopslag wat u nog in huis heeft.

Water uit een kan in plaats van een flesje

Drinkt u water uit een plastic flesje? Vervang deze voor een herbruikbaar exemplaar. Kijk wel goed waar de herbruikbare variant van gemaakt is en of hij in de vaatwasser kan. Want hij moet wel regelmatig gereinigd worden. Als het doel is om meer te drinken, dan kunt u ook een kan water op het aanrecht zetten en steeds als u in de keuken bent een glas eruit pakken. Dan komt er geen plastic aan te pas.

Neem zelf een boodschappentas mee

Neem als u naar de supermarkt gaat zelf een boodschappentas mee. Kleine moeite, groot plezier. Zo hoeft u geen (plastic) tas aan te schaffen. Stop eventueel een opvouwbare tasje in uw tas of jaszak. Ze zijn er in verschillende materialen als linnen, katoen, maar ook van gerecycled plastic. Het weegt niets en zo heeft u altijd een tas bij u voor het dragen van de boodschappen.

Kleding luchten in plaats van wassen

Synthetische kleding bevat kunststof vezels die loslaten als u ze wast. Hang om te beginnen uw kleding uit. Als er geen vlekken op zitten, dan is uithangen vaak al genoeg om kleding weer op te frissen. Wast u het, doe dat dan op lage temperaturen. En doe om de stof langer mooi te houden een scheutje vloeibare wasverzachter bij de was. Het heeft ook nog eens een antistatische werking. Niet te veel, want te veel wasverzachter zorgt voor een ‘vetlaagje’ op kleding waardoor het minder ademt en dat is weer niet goed voor onze huid en het neemt minder vocht op.

Wees u bewust

Wees u bewust van waar plastic in verwerkt is, daar begint het mee. Want wist u bijvoorbeeld dat er ook plastic is verwerkt in een fleecetrui en ook in de heerlijke fleecedeken op de bank? Kies voor meer natuurlijke materialen, die u net zo goed kunnen verwarmen als wol en katoen. Kijk ook goed op de verpakkingen van shampoos, make-up en zonnebrand, want ook in deze middelen is soms microplastic verwerkt.

Plastic scheiden

Koopt u toch plastic verpakkingen? Zorg dan dat het van gerecycled plastic is en gooi het weg in de juiste afvalbak. Zo krijgt het ook weer een tweede leven. Weten welke verpakkingen bij het plastic afval mogen? Op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal leest u precies wat in welke bak mag.

Op woensdag 24 februari 2021 presenteert MAX het programma Iedereen Kan Het! Een show vol inspirerende ideeën voor een schonere toekomst. 

(Bron: Milieu Centraal, Rijksoverheid, Margriet, archief)

Geef een reactie

Reactie

    dragon says:

    Minder voorverpakte groenten kopen:
    Leuk bedacht, maar meestal onuitvoerbaar, ik ga niet naar de markt, omdat het daar veel duurder is.
    Veel producten zijn geseald. of zitten in plastic bakjes,
    Ook moeten we al letten op allerlei keurmerken , zoals “goed leven” “biologisch” “lage lonen voor boeren””vetgehalte” “suiker” enz enz.

    Neem zelf een boodschappentas mee:
    Als ik chinees bij de afhaalbalie haal neem ik een tasje mee, en dan krijg ik veel producten in isolatieschuim mee,
    zodat het niet afkoeld, en als ik het thuis laat bezorgen, zitten er plastic tasjes omheen.
    Vis, vleeswaren, groente , fruit, enz. kunnen niet in een papieren zak, bij het minste vocht scheurd die open, en ligt het op straat.

    Kleding luchten in plaats van wassen:
    Als ik voor enkele kledingstukken, een was moet draaien, vanwege verschillende temperaturen, ben ik duurder uit met stroom en water.
    Want we zijn met z’n tween.

    Wees u bewust:
    Milieu Centraal, zijn mensen die zelf geen huishouden hebben, maar achter een bureau allerlei dingen verzinnen, dat onuitvoerbaar is, of heel veel geld kost, zoals natuurlijke materialen, wol, katoen.
    Dan moet ik ook leten op hoe het katoen wordt geoogst, daar zijn ook vraagtekens bij, en of de schapen die de wol leveren genoeg leefruimte eten enz , krijgen,
    Deze beesten poepen, wat weer de CO2 nadelig beinvloed.

    Plastic scheiden:
    Gelukkig zijn ze hier in Leiderdorp wakker geworden, want de proef met het scheiden van plastic is mislukt.
    En nu wordt alles bij het restafval gedaan, en een machine scheid het plastic, wat veel beter gaat.
    Mijn motto is dan ook , doe wat je zelf het verstandigste lijkt, en negeer al deze goed bedoelde maar ondoenlijke tips van Millieu Centraal