reizen

Waarom landen niet rood kleuren nu reizen nóg sterker wordt afgeraden

Niet noodzakelijk reizen naar het buitenland wordt momenteel sterk afgeraden vanwege de verschillende mutaties van de coronavirus. Toch hebben de meeste landen nog steeds een oranje reisadvies. Waarom wordt dit niet veranderd in rood?

Reisverbod

Reizen wordt al sinds het begin van de coronacrisis ontmoedigt, maar de roep om thuis te blijven lijkt nu sterker dan ooit.  Om zeer besmettelijke mutaties van het virus zoveel mogelijk buiten de deur te houden geldt er vanaf 23 januari 2021 een inreisverbod voor reizigers vanuit Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Groot-Britannië.
Ook worden Nederlanders er door premier Rutte in de persconferentie van 20 januari 2021 nogmaals op gewezen dat alleen echt noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Een vakantie of familiebezoek dat kan wachten is niet noodzakelijk. Wie wel voor zijn of haar plezier naar het buitenland vertrekt is volgens de premier “ronduit asociaal”, zo laat hij weten naar aanleiding van een videovergadering met andere EU-leiders over een mogelijk reisverbod in de hele EU. Dat verbod komt er overigens niet.

Reisadviezen

Wat er vooralsnog ook niet komt, zijn andere reisadviezen vanuit het minsterie van Buitenlandse Zaken. Ondanks dat er door het ministerie al een het begin van de coronacrisis wordt besloten om vrijwel de hele wereld een oranje reisadvies (alleen noodzakelijk reizen) mee te geven, lijken sommige reizigers dit advies tot nu toe naast zich neer te leggen. Rood is de overtreffende trap van oranje, maar wordt alleen ingezet als in- of uitreizen vrijwel onmogelijk is.

Geen aanpassingen

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de voering van de reisadviezen niet aangepast nu de roep om thuis te blijven luider lijkt te klinken dan tijdens eerdere momenten in de crisis. “De adviezen informeren over de situatie in een land en dat blijft zo. We gaan het advies niet aanpassen van oranje naar rood omdat mensen zich onvoldoende aantrekken van de kleurcode.”

Verkeerde informatie

Bovendien zou het aanpassen van de reisadviezen van oranje naar rood ook betekenen dat mensen die wel noodzakelijk moeten reizen niet juist geïnformeerd kunnen worden. “Denk aan mensen in de transportsector. Zij moeten naar het buitenland en moeten wel weten waar zij aan toe zijn.”

Zoals al gezegd kunnen de reisadviezen wel veranderen als landen de grenzen sluiten en in- of uitreizen een stuk ingewikkelder wordt. De Duitse bondskanselier Merkel lijkt hier op te zinspelen, net als de Belgische regering. Of de grenzen met de buurlanden ook echt zullen sluiten, moet nog blijken.

(Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken, Twitter Mark Rutte, De Telegraaf, Nederland Wereldwijd)

Geef een reactie