gelukkige hond

Is uw hond gelukkig? Let eens op deze signalen

Heeft u een hond? Dan ziet u het dier waarschijnlijk nagenoeg elke dag, maar praten kan een hond niet. Toch wilt u graag weten of uw hond zich goed voelt. Gelukkig zijn er ook andere manieren waarop u daarachter komt. Let bijvoorbeeld eens op de volgende signalen. 

Enthousiasme

Het maakt niet uit of u nou uren of maar enkele minuten bent weggeweest, uw hond is altijd enthousiast wanneer u weer thuiskomt. Dit laat hij merken door u vrolijk te begroeten. Doet uw hond dit niet (terwijl hij dit eerder altijd wel deed)? Dan kan er mogelijk iets aan de hand zijn. Ook het uiten van enthousiasme op andere manieren, zoals het aannemen van de speelhouding (het bovenlichaam leunt op de grond, terwijl het onderlichaam omhoog staat), het omhoog staan en kwispelen van de staart en het naar voren staan van de oren zijn duidelijke tekenen dat uw hond blij is. Een ander kenmerk van een gelukkige hond is dat deze blij wordt van een rondje wandelen. Wordt uw hond dus helemaal enthousiast wanneer u met de riem komt aanzetten? Grote kans dat hij lekker in zijn vel zit.

Vertrouwen

Niet alleen enthousiasme, maar ook het vinden van rust bij u is een teken dat uw hond gelukkig is en u vertrouwt. Gaat uw hond bijvoorbeeld vaak op zijn rug liggen en laat hij u zijn buik kriebelen? Dat is een groot teken van vertrouwen, op de rug liggen is namelijk een kwetsbare positie die honden in een bedreigende situatie nooit zouden aannemen. Ook is het een goed teken wanneer uw hond bij u in slaap valt, dat laat zien dat het dier zich volledig op zijn of haar gemak voelt bij u. Hetzelfde geldt voor leunen, het is natuurlijk erg schattig wanneer uw hond zijn hoofd of poten op u legt, maar het is daarnaast ook een teken dat uw hond het fijn vindt om bij u in de buurt te zijn.

gelukkige hond

Gedrag

Daarnaast zegt ook het gedrag van een hond wat over hoe het beestje zich voelt. Wanneer uw hond zich (meestal) goed gedraagt betekent dit over het algemeen dat uw hond gelukkig is. Honden die stoute dingen doen, zoals in huis plassen of meubels kapotmaken, zitten namelijk vaak niet lekker in hun vel omdat zij bijvoorbeeld bang zijn.

gelukkige hond

Schuin kopje

Ook is het zinvol om op de houding van uw hond te letten. Niet alleen de stand van de staart zegt iets over hoe uw hond zich voelt, van de kop kunt u ook het een en ander aflezen. Houdt uw hond zijn kop vaak schuin wanneer u tegen hem praat? Dan probeert hij hiermee aan te geven dat hij naar u wil luisteren. Ondanks dat honden niet volledig begrijpen wát u zegt, geeft dit toch aan dat ze u respecteren.

Eten

Als laatste is het belangrijk om in de gaten te houden of uw hond goed eet. Een hond die graag eet is namelijk vaak gezond en gelukkig, maar wanneer dit niet het geval is (en de hond eerder altijd wel goed at) kan dit betekenen dat er iets aan de hand is.
(Bron: Margriet.nl, Renske.nl, Rover.com)

Geef een reactie

Reacties (9)

    theresehenk says:

    Mijn hond is op dit ogenblik niet gelukkig ze heeft na 11 jaar haar maatje verloren en was er niet bij toen hij dood ging.sinds die tijd nu elf weken geleden wil ze geen brokjes meer eten,
    Het heeft ons zeker al €500 gekost aan oppeppers dierenarts niets help we houden haar in leven dat ze om de paar dagen toch wat eet kip of enkele pinda’s we weten het niet meer, het was toch al een hondje met een gebruiksaanwijzing we denken dat ze uit het buitenland kom,en nooit liefde heeft gehad ze is ook ontzettend bang

      Pebbles2 says:

      Ik denk dat uw hond in de rouw is
      Geef hem de tijd, zet lekker eten voor hem klaar e probeer hem af te leiden door te wandelen
      Veel sterkte

      Michaeliet says:

      ja, een dierencoach is een heel goed idee ook mbt de angst. Ik ken een hele goede die mijn poezen uit het asiel ook heel goed geholpen heeft bij angst en overal plassen. Zij behandelt via ene foto op afstand. Zij heet Janine Keijser en heeft een eigen site; is ook telefonisch bereikbaar.
      Succes en sterkte.

    markas says:

    Probeer een hondenfluisteraar of dierentolk heeft bij onze hond goed geholpen nadat haar maatje was overleden.

    Oma Kippie says:

    Wat verdrietig voor de hond .Probeer samen te rouwen en verander de dagelijkse routine voor een andere .Loop een andere wandeling .confronteer hem/haar met een nieuwe mogelijkheid.Zoek andere hondjes op .Neem de hond mee naar andere gelegenheden boodschapje doen ,ga bij een schooltje staan als t speelkwartier is bv.Ga niet in de zielig mode daar schiet t dier en u niks mee op .Kijk eens om naar een nieuwe metgezel die stabiel is ,dan word deze dat waarschijnlijk ook .De hond is zijn basis kwijt. Ik heb zelf schotse colli’s en dit is ons (niet alleen de achterblijvende hond) ook overkomen. Of bel een gedragsdeskundige.
    Heel veel sterkte gewenst

    Ulla says:

    Een nieuw maatje lijkt me de oplossing.
    De kat van kennissen van mij ging dood. De hond van verdriet bijna ook
    Ze haalden een hond uit het asiel voor hem, en de oude hond werd weer helemaal jong.

    Inaldo says:

    Geef je hond een stoffen knuffel op zijn/haar slaapplek, iets waar hij/zij tegenaan kan liggen. Zo voelt de hond zich niet (meer) alleen. En natuurlijk extra aandacht waarmee ik niet bedoel in de vorm van snoep, maar persoonlijke aandacht en complimentjes.

    Venus NH says:

    Uw hond is idd waarschijnlijk in de rouw, maar ook getraumatiseerd in het verleden. Ik ken een vrouw, ik noem haar een healer, die uw hond hier vanaf kan helpen. Dit is haar website: maaikeonderstal.nl

    JM de Natris says:

    Mijn hond(je) is nooit blij als ik hem zijn riempje om te Wandelen laat zien voor de rest klopt het wel !