Naar cookieinstellingen
saus

Bloem, ontbijtkoek of ei: met deze trucs maakt u saus dikker

Een saus op gewenste dikte krijgen kan een hele kunst zijn. Soms lukt het gewoonweg niet. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop u dit voortaan wél voor elkaar krijgt.

Temperatuur

Bent u bezig met een saus, maar blijft het een beetje slap? Probeer het vuur dan een beetje hoger te zetten, zodat er vocht verdampt en de saus wat dikker wordt. Dit werkt niet altijd, maar is vaak wel de eerste stap.

Bindmiddelen

Als de saus wat dun blijft, kunt u altijd de standaard bindmiddelen als bloem en maizena proberen. Ook aardappelzetmeel is een prima bindmiddel. U kunt deze niet zomaar in de pan doen, maar u moet er eerst een papje van maken voordat u het aan de saus of het stoofgerecht toevoegt. Als u dit niet doet kunnen er klontjes ontstaan en dat is niet zo lekker. Maizena kunt u bijvoorbeeld aanmaken met een beetje water.

Ontbijtkoek of aardappel

Als u geen bindmiddelen in huis heeft kunt u ook minder conventionele producten gebruiken. Zo wordt in stoofgerechten vaak ontbijtkoek gebruikt als bindende factor. 2 plakken voor 1 pan stoof is genoeg. Zorg dat u ze niet te klein snijdt, want dan is het effect een stuk minder. U kunt ontbijtkoek ook toevoegen aan rode sausen of soepen.
Een aardappel toevoegen kan ook, want deze geeft uiteindelijk aardappelzetmeel af, waardoor uw saus of gerecht ook meer bindt.

Eidooier

U kunt sauzen en andere vloeibare gerechten ook dikker maken met een eidooier. Doe dit alleen als het gaat om een romige saus of een saus waar ei in verwerkt is. Een vloeistof laten binden met een dooier is niet het meest eenvoudige trucje. Het werkt ongeveer zo: zorg dat het ei op kamertemperatuur is voordat u het splitst. Zorg er daarna voor dat de saus niet meer kookt. Vervolgens doet u het ei in een kom waarna u er steeds een beetje van de saus bij giet. Daarna moet u roeren totdat de vloeistof is opgenomen. Dit herhaalt u net zo lang totdat de hele eierdooier niet meer zichtbaar is en er een glad geheel is ontstaan. Dit kunt u vervolgens toevoegen aan uw saus en moet u opnieuw flink roeren om het eimengsel volledig te laten opnemen door de rest van de saus. Als het goed is ontstaat er daarna een mooi, iets dikker en vooral glad mengsel.

Pas op met proeven

Is uw gerecht of saus dikker geworden door 1 van de bovenstaande technieken toe te passen? Zorg dan dat u in elk geval niet proeft met een lepel of spatel die u vervolgens weer in de saus steekt. In speeksel zit het enzym amylase, wat zetmeel verteert. Daardoor kan een mooie, gebonden saus zomaar weer veranderen in een dunnere variant.

(Bron: Libelle, coquinaria, tasteofhome.com)

Geef een reactie

Reactie

    nebuluchka says:

    Als je maizena gebruikt, inderdaad eerst papje maken maar daarna ook even in de
    saus laten doorkoken, anders is het beslist niet lekker.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.