coronatest

Snel een coronatest doen voordat u op kerstbezoek gaat? Geen goed idee

Het schijnt dat er momenteel veel vraag is naar coronasneltests die worden aangeboden door commerciële labs. Een negatieve uitslag moet een kerstbezoek aan oma, opa of iemand anders uit de corona-risicogroep legitimeren, maar dat doet het in de praktijk niet. 

Sneltest als kerstgarantie

Nederlanders mogen op 24, 25 en 26 december maximaal 3 gasten ontvangen, maar wat als iemand toch besluit om meer personen uit te nodigen? Of als de 3 toegestane gasten allemaal 70 jaar of ouder zijn en niet zo’n goede gezondheid hebben? Voor veel mensen lijken dit soort situaties redenen te zijn om coronasneltest te doen, die worden aangeboden door commerciële laboratoria. In deze labs worden zowel door de overheid goedgekeurde tests en nog niet als betrouwbaar bestempelde tests gebruikt. Iemand die zo’n test ondergaat weet al na 15 minuten of hij of zij het coronavirus bij zich draagt. Bij een reguliere PCR-test, waarmee in de coronateststraten testmateriaal wordt afgenomen, duurt het tussen de 24 en 48 uur totdat de uitslag er is.

Niet waterdicht

Een sneltest kan mensen dus een stuk eerder vertellen of het verantwoord is om kerst te vieren op de manier die zij voor ogen hebben. Althans, dat denkt men. Volgens de GGD geeft de uitslag maar weinig garantie. “De uitslag is nooit waterdicht. Je kan altijd de teststraat uitlopen en het daarna oplopen. Dat geldt zowel voor betrouwbare als niet-betrouwbare testen”, aldus woordvoerder Sonja Kloppenburg tegenover RTL Nieuws.

Onjuiste uitslag

Naast het feit dat de testuitslag slechts een momentopname is, kan de uitslag ook onjuist zijn. Dit is meer uitzondering dan regel, uiteraard, maar het kan dus wel. Het RIVM legt op de eigen website uit in welke situaties dit bijvoorbeeld zo kan zijn:

– “Als je heel vroeg na een besmetting test, kan de test nog negatief zijn (dus dat je niet besmet bent met het virus), omdat het enkele dagen tot meer dan een week kan duren voordat er voldoende virus is in de cellen van je neus en keel. Er is dan nog niet genoeg virus om met de test te vinden.”

– “Een test kan ook ten onrechte de uitslag geven dat je het coronavirus niet hebt als met de wattenstok niet goed genoeg slijm van de neus en keel is afgenomen, of omdat niet de juiste soort wattenstok is gebruikt.”

– “Als je te laat test, als iemand al meer dan een week klachten heeft, kan het zijn dat het virus niet meer voldoende aanwezig is in de neus en keel. In dat geval is er weinig virus aanwezig en is er ook weinig kans dat iemand nog anderen zal besmetten.”

Meer informatie over de verschillende soorten coronatests en de betrouwbaarheid hiervan leest u op de website van het RIVM.

Corona buiten de deur

Bent u zelf van plan om voor kerst een dergelijke test te doen zodat u bijvoorbeeld kunt knuffelen met uw naasten? Weet dan dat een negatief testresultaat niet altijd betekent dat u ook echt geen drager bent van het virus. Daarnaast weet u ook niet zeker of iedereen in uw kerstgezelschap coronavrij is.

Als u er echt zeker van wilt zijn dat u corona tijdens de feestdagen zoveel mogelijk buiten de deur houdt, dan doet u er goed aan om u aan de geldende coronaamtregelen te houden. Deze vindt u terug op de website van de Rijksoverheid.

(Bron: RTL Nieuws, archief, RIVM, Rijksoverheid)

Geef een reactie