Een wensballon oplaten? Lees u eerst goed in
Publicatiedatum: 28 december 2020
Tijdens de jaarwisseling van 2020 naar 2021 is het afsteken van bijna alle soorten vuurwerk verboden. Wensballonnen mogen echter nog wel opgelaten worden en daarom zijn deze ballonnen dit jaar extra populair. Toch raadt de brandweer het gebruik van wensballonnen af.
Goedgekeurde ballonnen
Wensballonnen lijken op het eerste gezicht een stuk veiliger dan knalvuurwerk. Toch kan het oplaten van zo’n ballon ook gevaar met zich meebrengen. Dit zit hem voornamelijk in het aansteken van de ballon, bij wensballonnen die van een goedkoper soort materiaal zijn gemaakt kan namelijk al snel een steekvlam ontstaan. Deze ‘gevaarlijke ballonnen’ zijn vaak te koop via het internet en komen uit het buitenland. Helaas zijn er vanwege de coronamaatregelen geen winkels open die wensballonnen verkopen, maar u kunt de slechte buitenlandse ballonnen vermijden door uw wensballon online te kopen bij een feestwinkel of andere gerenommeerde Nederlandse webwinkel. De ballonnen die hier worden verkocht zijn namelijk goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en bevatten bijvoorbeeld geen metaal en zijn gemaakt van brandvertragend materiaal, waardoor er ook geen brand kan ontstaan als een brandende ballon ergens neerkomt.
Regels omtrent oplaten
Daarnaast zitten er ook nog enkele regels vast aan het oplaten van een wensballon, dit mag u bijvoorbeeld niet zomaar overal doen. In onder andere de gemeenten Delft, Helmond, Voorst en Weert geldt een verbod en ook binnen een straal van 15 kilometer van een vliegveld mag u geen wensballonnen oplaten.
Ook is het belangrijk om een wensballon nooit in uw eentje, maar minstens met 2 personen op te laten en de ballon niet te gebruiken bij regen, mist of harde wind en ook niet in de omgeving van huizen of bomen.
Slecht voor het milieu
Naast dat de brandweer het oplaten van een wensballon helemaal afraadt omdat het behoorlijk gevaarlijk kan zijn, zijn wensballonnen ook nog eens slecht voor het milieu. Zo kunnen vogels en andere dieren bijvoorbeeld verstrikt raken in de materialen die na het neerkomen van de ballon in de natuur blijven liggen en is de kans op een (natuur)brand bij het te vroeg neerkomen van de ballon ook groot.
(Bron: RTL Nieuws, GreenLeave, Brandweer.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Beter was het geweest dit artikel te starten met Niet doen, u vervuilt de natuur en brengt dieren in gevaar.
Nog beter: helemaal geen aanfa ht aan vesteden. Nu brengt u heleboel mensen op een idee. Wensballon? Wens voor wat?
Wensballonnen zien er prachtig en ook romantisch uit. Toch zijn ze om goede redenen in Dld. al geruime tijd verboden. Niet alleen, dat deze ballonnen gevaarlijk voor dier en natuur zijn, ook voor mensen uiteraard, maar zij zijn ook zeer gevaarlijk voor het luchtverkeer. Niet te bedenken, dat een vliegtuig met vele mensen aan boord zou kunnen afstorten door……..een wensballon. Rampzalig!