Is het verstandig om rondzwervende mondkapjes in de prullenbak te doen?
Publicatiedatum: 7 december 2020
Lang niet alle gebruikte mondkapjes belanden in de prullenbak. Wie het milieu een handje wil helpen is snel geneigd om rondzwervende mondkapjes in de dichtstbijzijnde vuilnisbak te gooien, maar is dat wel zo verstandig?
Mondkapjesplicht
Het is u vast niet ontgaan dat er vanaf 1 december 2020 een mondkapjesplicht geldt in Nederland. Deze kapjes kunnen volgens het RIVM een besmetting met het coronavirus niet uitsluiten, maar verkleinen de kans hierop wel enigszins. Dit geldt overigens ook voor de overige coronamaatregelen.
Groeiend probleem
De meeste wegwerpmondkapjes worden na gebruik netjes weggegooid, maar er zijn ook mensen die hun exemplaar aan de grond toevertrouwen. Volgens voorlichtingsorganisatie Nederland Schoon is dit een groeiend probleem voor het milieu. De wegwerpkapjes bevatten immers plastic en de organismes in de natuur doen er tientallen jaren over om dit af te breken.
In de prullenbak gooien?
In de prullenbak gooien is dus veel beter, maar als een kapje eenmaal op de grond ligt is het uit voorzorg verstandiger om ze niet meer op te pakken. De wetenschap lijkt er immers nog niet over uit hoe lang het virus op oppervlaktes blijft zitten.
De wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt in maart 2020 dat het virus 5 dagen kan overleven op plastic, waar de rondzwervende mondkapjes natuurlijk van zijn gemaakt, maar in mei 2020 wordt dit weerlegd in Nature, een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift. In een artikel wordt gerefereerd naar een onderzoek van de Amerikaanse Harvard universiteit naar de ‘houdbaarheid’ van het virus op oppervlaktes. Daaruit blijkt dat het maximaal 3 dagen kan overleven op plastic. Het gaat hier om de harde, gladde variant, dus niet om de soort die in mondkapjes wordt gebruikt. Canadese wetenschappers spreken dit op hun beurt weer tegen in juni 2020. Zij menen dat het virus minstens 21 dagen waarneembaar blijft op plastic mondkapjes, mits het onder ideale omstandigheden wordt bewaard. Het is onduidelijk of waarneembaar ook besmettelijk betekent, want hoe meer virusdeeltjes, hoe besmettelijke het virus is.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van studies naar deze materie, want er zijn nog veel meer onderzoeken over dit onderwerp.
Niet oprapen
Hoewel het dus nog niet duidelijk is hoe lang het virus zich aan plastic hecht, is het wel een feit dat dit kan. Daarom is het verstandiger om geen mondkapjes van de grond op te rapen. Het RIVM zegt overigens wel dat de kans op besmetting via een geïnfecteerd oppervlak klein is.
(Bron: Nature, New English Journal, RIVM, Virology Journal, Science Direct)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
ik raap ze op met een zakdoekje, dus niet met blote handen en geheel in afvalbak
Ik raap de mondkapjes op als hondendrollen (die moet je tenslotte ook niet met je handen aanpakken maar wel opruimen). Heb om die reden altijd een paar (gratis door de gemeente verstrekte hondenpoep-)zakjes bij me. Zakje binnenstebuiten, hand erin mondkapje beetpakken, zakje weer rechttrekken, knoop erin en hup in de afvalbak. Heb op deze manier al tientallen kapjes opgeruimd. Het is toch tranentrekkend dat ik tijdens een fietstocht van pak hem beet 15 km wel 25 mondkapjes in de berm tel.
GOED BEZ|IG, jij bent verstandig en logisch denkend, en mocht men de zakjes van de Gemeente waarin je woont niet meer krijgen, maxi boterhamzakjes doen hetzelfde werk. Top van jou.
Dat doe ik al lang, met een poepzakje oprapen. de poepzakjes kun je bestellen bij mooibezorgd.nl Ze zijn kosteloos en worden ook kosteloos in je brievenbus gestopt. Mijn liefje, wat wil je nog meer/.
Prima, dat je het doet. Mooibezorgd werkt echter alleen in gemeente Zeist. Nu kosten kleine plastic zakjes ook weer geen vermogen.
Maar geeft dat plastic zakje waarmee je het mondkapje pakt voldoende bescherming?
Te gek voor woorden!! Mondkapjes HOREN in een vuilnisbak. Nog beter is het om een blijvend mondkapje te kopen en dragen. Zij zijn niet zo schadelijk voor het milieu dan de wegwerp!. Het is en blijft onafbreekbaar plastic!!
Doe zoals het hoort…
Een blijvend mondkapje dragen en wassen!!!!!
Harry Jacobs,
Capelle aan den IJssel.
75 jaar.
Bent u niet brildragend?
Dat is dan erg fijn voor u;
Mensen die brildragend zijn hebben van een stoffen mondkapje altijd erg veel wasem op de glazen;
En DAT is link als je met de fiets ergens naar toe moet;
Ben het met u eens over de afvalberg, dus nuchter nadenken is überhaupt altijd een pre.
Neem het kapje weer mee terug naar huis in je jaszak of een plastic zakje……dan zijn we allemaal tevreden.
En dan nog te bedenken , als ik naar de supermarkt ga , hoeveel mondkapjes je tegenkomt in de winkel wagentjes. Nou , dan ben je zo ASO als maar mogelijk is
gelijk heb je
k raap ze gewoon op en hang ze thuis aan een spijker.Als ze niet vies zijn ,gebruik ik ze na een week gewoon.Ik heb er nog geen gekocht
😂😂😂😂😂
Vaak is het een kwestie van nonchalance, mensen steken soms zo`n mondkapje half in hun zak en verliezen dit. Helaas, jongelui gooien ze ook op een stil plekje weg, maar ik zie ze hier ook langs het fietspad liggen. Ik raap ze net als de blikjes, flesjes en sigarettendoosjes met een grijper op en gooi ze in de afvalbak. Wasbare mondkapjes is een beter idee.
Ook ik raap ze op middels mijn hand in een hondepoep of gewoon plastic zakje, thuis handen wassen. Hier ligt een fietspad welke van het bus en tram station komt langs een kinderspeeltuin. Ook schoolkinderen spelen daar. Het ligt er dagelijks langs de speeltuin/fietspad vol met mondkapjes. Ik ruim ze tijdens de hond uitlaten veilig op !! Liever ik als dat een kind ze opraapt…