Naar cookieinstellingen

Het aspergeseizoen is geopend

Geheel volgens traditie is op donderdag 13 april 2016, de tweede donderdag van april, het aspergeseizoen geopend met de benoeming van de aspergeambassadeur. In 2016 is dat chefkok François Geurds.

Proef de lente!

De opening vond plaats op het SS Rotterdam, het stoomschip dat ruim 40 jaar de wereldzeeën heeft bevaren. Met het thema Proef de lente! Met de stroom mee wordt verwezen naar de reis die de asperges af moeten leggen vanuit het zuiden naar Rotterdam. Het overgrote deel van alle Nederlandse asperges (95 procent) komt namelijk uit zuidelijk Nederland. De Maas vormt de verbinding tussen het aspergegebied en Rotterdam.

Geschiedenis van de asperge

De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. Door de eeuwen heen heeft de asperge een lange weg bewandeld om uiteindelijk via Italië en Frankrijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. De Nederlandse aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n 100 jaar oud. Pas na de Tweede Wereldoorlog is de aspergecultuur echt tot leven gekomen.

Verschillende soorten

Er bestaan verschillende soorten asperges. Het meest gangbaar zijn de witte en groene asperges. Witte asperges zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, daarom hebben ze ook die witte kleur. Groene asperges komen gewoon boven de grond uit en hebben dus wel zon gezien.

Asperges bereiden

Asperges bereiden is een secuur klusje, vooral als het om de witte gaat, die moeten op de juiste manier geschild worden. Maar hoe doet u dat? We vroegen het culinair journalist Janny van der Heijen: “Schil de asperges van boven naar beneden rondom met een dunschiller, wees niet te zuinig. Breek of snijd vervolgens een stuk van het onderkantje af, u kunt eenvoudig voelen waar de steel buigzaam wordt, daar kunt u hem afsnijden! Groene asperges hoeft u niet te schillen, daar kunt u gewoon een stukje van de onderkant afsnijden en ze zijn klaar voor gebruik.”

Recept van Janny: Asperges met garnalen en botersaus

Natuurlijk vroegen we Janny van der Heijden ook om haar favoriete recept met asperges: “In dit recept vindt u al het goede van onze Nederlandse bodem. Hollandse garnalen, door onze Zuiderburen grijze garnalen genoemd, hebben een iets zoeter aroma dan roze garnalen uit Noord Europa. Ze passen daarom goed bij asperges!”

Ingrediënten:

  • 1 kilo (witte) asperges
  • 60-75 gram (room)boter, in blokjes
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 1 takje dille of enkele takjes peterselie
  • Krieltjes

Bereiding:

Schil verse asperges rondom met een dunschiller van boven naar beneden en snijd een stuk van de onderkant. Breng water met zout aan de kook en laat de asperges beetgaar koken in ca. 8-10 minuten. Draai het vuur dan uit en laat de asperges met gesloten deksel zo nog een minuut of 5 staan.

Verwarm intussen de boter op laag vuur en schep het melkachtige deel wat boven komt drijven van de boter af.

Hak de groene kruiden. Neem de asperges uit de pan en laat ze uitlekken. Verdeel over de borden.

Voeg  de garnalen en groene kruiden aan de boter toe en warm kort door. Meng de kruiden en garnalen pas op het laatste moment door de boter omdat de garnalen anders wat taai worden en de kruiden aan smaak afnemen.

Schep het garnalenmengsel over de asperges en serveer het geheel eventueel met kleine krieltjes bestrooid met zeezout.

Eet smakelijk!

 

We zijn uiteraard ook benieuwd naar uw favoriete recept met asperges. Laat het achter in de reacties!

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.