Inbrekers hebben het gemunt op garages, schuren en tuinhuisjes
Publicatiedatum: 9 november 2020
Het aantal woninginbraken is de afgelopen 5 jaar behoorlijk gedaald. En nu we door de coronacrisis meet thuis zijn en ook thuis werken, is het nog verder gedaald. Dat is goed nieuws, maar inbrekers hebben een alternatief gevonden. Er komen steeds meer meldingen binnen van inbraken in schuren, garages en thuishuisjes. De plekken waar we vaak minder zicht op hebben en waar het aan goed beveiligde sloten vaak ontbreekt.
Daling woninginbraken
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal woninginbraken de afgelopen 5 jaar fors gedaald. Het aantal inbraken en pogingen daartoe is meer dan gehalveerd. Van ruim 80.000 per jaar naar nog geen 40.000. Door de coronacrisis daalt het aantal meldingen nog verder. We zijn immers meer thuis, dus voor inbrekers loont het niet om huizen binnen te dringen. Maar ze hebben een alternatief gevonden: garages, schuren en tuinhuisjes.
Op zoek naar de zwakste schakel
Volgens Coen Staal van de Stichting Nationale Inbraakpreventie gaan inbrekers altijd op zoek naar de zwakste schakel. Volgens Staal zijn dat juist de plekken waar we steeds vaker onze (kostbare) spullen opslaan. Daarbij komt dat diezelfde opslagplekken zelden voorzien zijn van goed hang en sluitwerk. “Maar liefst 70 procent van de schuurtjes en boxen zijn namelijk dramatisch slecht beveiligd en met een simpel stuk gereedschap open te krijgen”, aldus Staal tegen De Telegraaf.
Slecht beveiligd
Van alle schuren en garages is slechts 30 procent voorzien van een goed slot met een keurmerk. En dat is bijzonder aangezien op steeds meer van dit soort plekken dure (sport) fietsen en e-bikes staan. Vergeet ook niet kostbaar gereedschap. Allemaal spullen waar inbrekers het op hebben voorzien en die relatief makkelijk te ontvreemden zijn.
‘Makkelijk scoren’
Vooral tijdens de eerste lockdown in april ziet de Politie een forse stijging van het aantal inbraken in schuren en tuinhuizen. Volgens Landelijk projectleider Woninginbraak van de Nationale Politie, Sybren van der Velde, is de stijging van het aantal inbraken in schuren en tuinhuizen niet vreemd. Voor een inbreker is het immers ‘makkelijk scoren’. Een e-bike is al snel 2500 euro waard. “Ik ben er nog steeds stomverbaasd over dat sommige schuurtjes helemaal niet afgesloten zijn of dat er gewoon een sleutelbos in het slot hangt met de huissleutel er nog aan…”, aldus Van der Velden tegen De Telegraaf.
Beveiligingstips
Doordat schuren, garages en tuinhuizen vaak minder in het zicht staan, zijn ze makkelijk doelwit. Zorg dat de er verlichting is of aangaat met een bewegingscensor. Een inbreker staat niet graag in het volle licht zijn klus te klaren. Voorzie de ruimte van een goed slot. Stichting Nationale Inbraak Preventie adviseert een v
Zet de fiets of fietsen in de schuur of garage op slot. Bij voorkeur met een slot wat ook nog aan een haak in de muur bevestigd is. Ook zo moet de inbreker meer moeite doen om de fiets mee te nemen.
Lees ook: Maak uw huis inbraak proof voor de donkere wintermaanden, Auto-inbraak voorkomen doet u zo, Veiligheids10daagse helpt ouderen weerbaarder te worden tegen babbeltrucs, inbraak en phishing
(Bron De Telegraaf, Stichting Nationale Inbraak Preventie, archief)