kustweer

Het weer: typisch kustweer

In deze tijd van het jaar kunnen de verschillen tussen de gebieden aan de kust en die landinwaarts groot zijn, mits de wind vanaf zee komt. Het zeewater koelt maar langzaam af en is in de herfst nog relatief warm van de afgelopen zomer. Dat geeft typisch kustweer. 

Boven het nog warme zeewater ontstaan in de herfst in onstabiele lucht gemakkelijk buien. Deze buien zullen met de stroming vanaf zee mee het land opzoeken. Het is vaak zo dat hoe verder de buien het land intrekken, hoe minder actief ze worden. Dus hebben we vaak de meest actieve buien in de kustgebieden en in het Waddengebied. Vorige week hebben wij daar de nodige voorbeelden van gezien. Een buienlijn wil vanuit het zuiden en zuidwesten ook wel langs en over de kustgebieden richting het noorden trekken met doorlopend (soms pittige) buien.

De buien met onweer zijn voor de kustgebieden en het Waddengebied vrij normaal in de herfst. Als je dan dichtbij zee woont, zoals ik in Harlingen, kun je het in de avonden en nachten vaak zien weerlichten boven zee. Ook de buiige bewolking geeft overdag prachtige plaatjes. Zo hebben de kustgebieden een eigen klimaat. Dit geldt niet alleen voor de gebieden die aan zee liggen. Ook gebieden die grenzen aan andere grote wateroppervlakten doen mee, zoals het IJsselmeergebied.

Het Waddengebied heeft ook vaak invloed van zee. Immers, de Waddeneilanden grenzen aan de ene kant aan de Noordzee en de andere kant aan de Waddenzee. Opvallend aan de kustgebieden en het Waddengebied, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden is over het algemeen dat het aantal zonuren in deze gebieden gemiddeld hoger ligt dan landinwaarts en het waait er bijna altijd. Ik woon in Harlingen en kan dus uit ervaring spreken.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 45 2020

Geef een reactie