Ouderen zouden meer water moeten drinken. En dit is de reden
Publicatiedatum: 22 oktober 2020
Het advies is om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter water te drinken. Maar vooral voor ouderen is dat soms nog een hele klus. En dat is jammer, want zij zouden juist meer moeten drinken om niet uit te drogen en in staat te blijven de lichaamstemperatuur te regelen.
Essentieel
Water, vocht, is van essentieel belang voor het goed functioneren van ons lichaam. Zo regelt vocht onze lichaamstemperatuur, helpt het bij het oplossen van voedingstoffen zodat ze in de darmen kunnen worden opgenomen en speelt het een rol bij de transport van voedings- en afvalstoffen in ons bloed. Een vrouwenlichaam bestaat voor 52 procent uit vocht, dan van mannen voor 63 procent. Dat komt omdat vrouwen in verhouding tot mannen minder vocht en meer vetweefsel hebben.
Gevolgen te weinig vocht
Het vocht verliezen we door ademen, zweten, plassen en de ontlasting. Belangrijk dus om de vochtbalans goed op peil te houden, want uitdroging kan ons lichaam behoorlijk in de war brengen. Behalve een dorst kunt u er ook vermoeidheidsklachten, spierpijn en uitputtingsverschijnselen van krijgen.
Regelen lichaamstemperatuur voor ouderen moeilijker
Voor ouderen is het soms een hele opgave om het vochtgehalte goed op peil te houden. Toch is het juist voor hen belangrijk om voldoende te drinken. Onderzoekers van de Universiteit van Ottawa, Canada, zagen dat hoe ouder we worden, hoe meer moeite we hebben om onze lichaamstemperatuur te regelen. Wanneer ouderen onvoldoende drinken en zich toch inspannen, dan is het lichaam niet in staat om dit te compenseren. Gevolg, het hart moet er stevig aan trekken om de machine draaiende te houden en dat is weer nadelig voor het hart.
Vocht ter behoud van de nierfunctie
Waarom ouderen in verhouding minder drinken is omdat ze minder dorst hebben. Daarnaast eten zij vaak minder en ook dat scheelt vochtinname, want ook via voedsel krijgen we vocht binnen. Volgens internist nefroloog dr. Niels Schut van het Spaarne Gasthuis moeten ouderen extra waakzaam zijn omdat de nierfunctie naarmate we ouder worden ook achteruit gaat. De nieren hebben meer vocht nodig om de afvalstoffen via de urine af te voeren. “Als iemand dan ook nog medicijnen slikt die invloed hebben op de vochthuishouding, zoals plaspillen, dan is het risico op uitdroging aanwezig. Ook wie bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt moet extra opletten. Een vochttekort kan een nog lagere bloeddruk veroorzaken. En dan liggen duizeligheid en vallen op de loer.”
Tips om (meer) te drinken
Volgens de richtlijnen is het dus goed om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter vocht te drinken, maar voor 65-plusser is 2 liter vocht aan te raden. Wacht niet met waterdrinken tot u dorst heeft, dan is het eigenlijk al te laat. Heeft u moeite met voldoende (water) drinken? Misschien helpen deze tips:
- Start de dag met een glas water. Dat heeft sowieso vele gezondheidsvoordelen.
- Wissel tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken. Alcohol wordt niet meegerekend als vocht.
- Plan vaste drinkmomenten in gedurende de dag.
- Zet een kan met water klaar om die dag op te drinken of een fles(je). Dan meet u direct hoeveel u binnenkrijgt.
Lees ook: Begin de dag goed, neem een glas water, Water drinken helpt bij het afvallen en meer feiten en fabels over water, Zo vies is dat glas water op het nachtkastje
(Bron: Voedingscentrum, Spaarne Gasthuis, Margriet.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een goede gewoonte om regelmatig water te drinken, is om direct na het WC-bezoek een vast aantal slokken water te drinken, zeker ook voor het slapen gaan en als men er ’s nachts uit moet. Dit werkt perfect.
hier moet heel erg mee opgepast worden! Mijn moeder was dat gewend van vroeger: veel water drinken. Dat bleef zij ook na haar 80ste doen. Ik moest op een dag met spoed met haar met de ambulance naar het ziekenhuis: ze was helemaal de weg kwijt! Bleek een watervergiftiging te zijn veroorzaakt door teveel water op hogere leeftijd. Een week in het ziekenhuis.