Meldpunt: waarom krijg ik mijn medicijn niet mee?
Publicatiedatum: 9 oktober 2020
Patiëntenverenigingen zijn het zat dat patiënten specifieke medicijnen, die met een medische noodzaak door een arts zijn voorgeschreven, niet meekrijgen van hun apotheker en niet vergoed krijgen van hun zorgverzekeraar. Wat gaat de politiek daar aan doen?
Medicijnen niet vergoed
Grietje Wijnstra heeft diabetes en COPD en krijgt van de arts medicijnen van een specifiek merk op medische noodzaak voorgeschreven. Maar ze krijgt van haar apotheker alleen een goedkoper vervangend middel omdat haar zorgverzekeraar alleen die vergoedt. Het vervelende voor mevrouw Wijnstra is dat die medicijnen haar bijwerkingen geven of niet goed werken. Een strijd om geld waarvan mevrouw Wijnstra als patiënt de dupe is. En die strijd duurt al een tijdje voort. Patiëntenverenigingen willen dat de minister deze problemen snel oplost. Michael Rutgers, algemeen directeur van Longfonds pleit hiervoor in Meldpunt.
Op pad met een corona-thuiszorgteam
Het is alle hens aan dek in de thuiszorg nu we midden in de tweede corona-golf zijn beland. Met de gaten die er al zijn in de personeelsroosters en het oplopend aantal besmettingen, is de vraag: kan iedereen nog thuiszorg krijgen? In Rotterdam hebben de thuiszorgorganisaties de handen ineengeslagen en is er een speciaal corona-thuiszorgteam gecreëerd. Zij gaan in beschermende kleding langs bij mensen die corona hebben en thuiszorg nodig hebben. Meldpunt mag meelopen en krijgt een unieke kijk achter de schermen.
Premievrij pensioen
Anton Verschueren raakt in zijn loopbaan in de horeca arbeidsongeschikt en bouwt daarna onterecht geen aanvullend pensioen meer op. Na een uitzending van Meldpunt in 2017 beloven pensioenfondsen coulant om te gaan met deze werknemers. Hun pensioenen worden premievrij voortgezet, is de belofte. Ook het pensioenfonds Horeca & Catering doet deze belofte. Maar als meneer Verschueren zich bij dit pensioenfonds meldt, hoort hij dat hij nergens recht op heeft. MAX Ombudsman Rogier de Haan houdt het pensioenfonds aan de gedane belofte en gaat na of andere pensioenfondsen zich wél aan de gemaakte afspraken houden.
Meldpunt, vrijdag 9 oktober 2020 om 19.20 uur op NPO 2.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Meldpunt medicijnen:
Ik gebruik voor Astma een Symbicord puffer, waarvoor 59 euro in rekening wordt gebracht (in Belgie kost deze puffer 15 euro). Elk kwartaal haal ik een blisterverpakking, met drie stuks bij mijn vaste apotheek.
Daarnaast gebruik ik voor een hartkwaal ook nog 5 verschillende medicijnen. (het waren eerst 6 medicijnen). Al twee jaar haal ik mijn medicijnen op bij de apotheek en al twee jaar moet ik één medicijn weigeren, omdat ik dat niet gebruik. Telkens beloofd de apotheek dit medicijn te schrappen, maar telkens zit het weer in mijn plastic tas.
Als ik mijn hartkwaal medicijnen ophaal, zit daar ook het Astma medicijn bij. Terwijl ik dat afzonderlijk afhaal. Ik wil het niet dubbel ontvangen. Maar telkens moet ik dat dubbel verstrekt medicijn teruggeven en krijg dan te horen: “Het is al gedeclareerd bij de verzekering”. Mijn antwoord is dan steevast: “Dat zal mij een worst wezen, dan corrigeer je dat maar”,
Ik weet niet of dat ook echt gebeurd en ik irriteer me bijzonder, dat er zo onverschillig met medicijnverstrekking wordt omgegaan. Er wordt voor 500 miljoen euro per jaar aan medicijnen weggegooid, die onterecht of teveel worden verstrekt. En dat gehele bedrag wordt door U en mij betaald.
Meneer Oosterwijck,u kunt de arts vragen om een stoprecept voor het medicijn wat u niet gebruikt. Daarmee is uw probleem opgelost. Niet elke apotheek accepteert het als oatient zegt een middel niet te gebruiken. Sommige apothekers blijven volharden in het consequent blijven verstrekken. Een stoprecept van de arts is dan nog de enige oplossing. Bovendien wordt er pas bij de verzekering gedeclareerd als u de nedicijnen hebt opgehaald. Dat uw apotheek meldt dat zij al gedeclareerd hebben kan dus niet. Ze zeggen dat puur zodat ze het medicijn toch kunnen declareren. Misschien dat een andere apotheek nemen (indien dat mogelijk is) bij u in de buurt een oplossing is. Succes.
Als een arts een recept uitschrijft en daar een stempel opzet met “medische noodzaak” dan is de apotheker verplicht het orginele medicijn mee te geven. Mocht de apotheker dit weigeren dan kan men dit via de arts kenbaar maken zodat deze stappen kan ondernemen tegen de apotheker. De apotheker mag niet zelf beslissen omdat hij anders minder vergoedt krijgt. Dat ligt niet aan de verzekering maar aan de apotheker.