Naar cookieinstellingen
ei bakken

Ei bakken? Zo wordt hij precies goed

Het bakken van een eitje wordt vaak gezien als één van de makkelijkste gerechten. ‘Je kunt toch wel een ei bakken’ is immers een gevleugelde uitspraak. Toch vraagt het bakken van een ei aandacht en het volgen van een aantal stappen. Maar doet u dat, dan wordt hij perfect. 

Hoe wilt u uw ei?

Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen hoe u het ei wilt. Want de één wil een hele dooier, de ander juist niet. Wilt u er iets op en wel of geen krokant laagje. En hoe wordt hij perfect gaar? Het begint met een goede basis, de pan. Mensen die regelmatig eieren bakken hebben er vaak een speciale pan voor. Het is in ieder geval het beste om er één te gebruiken met een anti-aanbaklaag.

Niet te hoog vuur

Nog een fout die makkelijk wordt gemaakt, het vuur te hoog zetten. Begrijpelijk, want u wilt vaak ‘even snel’ een eitje bakken. Maar door de hoge temperatuur drogen de eieren uit en dreigen ze aan te bakken. Een knapperig randje is lekker, maar het mag natuurlijk niet verbranden.

Met een hele dooier

Wie een ei wil bakken met een hele dooier (de sunny side up) doet er goed aan het ei eerst te breken in een kom. De kans dat de dooier heel blijft is dan een stuk groter. Zet de pan op het vuur en doe er een klein klontje (room)boter of scheutje olie in. Is de boter gesmolten, laat dan het ei voorzichtig uit de kom de pan in glijden. Laat het ei een minuut of 3 tot 4 op een lage temperatuur garen, liefst met een deksel die precies past erover. Voeg wat peper en zout toe. Het ei is goed als al het eiwit volledig gestold (wit) is. Wilt u een knapperig randje? Zet dan in de laatste minuut het vuur hoger. Laat het ei uit de pan op een bord glijden of maak gebruik van een schuimspaan.

Aan beide kanten gebakken

Eet u liever een spiegelei zonder hele dooiers. Laat de dooier dan toch de eerste minuten in de pan heel. Als de onderkant gaar is en het eiwit rond het eiwit nog niet helemaal, draai het ei dan om. Bak vervolgens nog een seconde of 10 tot 20 en draai hem weer terug. Dan is de bovenkant licht gebakken, maar het eigeel ertussen nog wel zacht. Wie liever helemaal geen zacht eigeel wil kan hem nog wat langer bakken alvorens hem weer om te draaien.

Eieren met spek en kaas

Liefhebber van gebakken eieren met spek en kaas? Bak dan eerst op een middelhoog vuur het spek. Probeer eens pancetta (Italiaans spek), dat heeft een licht rokerige smaak en laat zich uitstekend combineren met ei. Voeg als het spek iets begint te krullen het ei toe. Als het eiwit licht gestold is, kan de kaas eroverheen. U kunt plakjes kaas nemen of geraspte kaas. Voeg geen zout toe. In het spek en de kaas zit al meer dan genoeg zout. U kunt eventueel naar smaak wat peper toevoegen.

(Bron: 24Kitchen, Elle Eten, Cully, archief)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.