Meekijken met pinnen

Senioren en Veiligheid: meekijken bij pinnen

Op 1 september 2020 start vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne Senioren en Veiligheid. Ouderen krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van criminaliteit en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Gedurende 4 weken is er aandacht voor de verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing. Deze keer: meekijken bij pinnen. 

Meekijken

Meekijken met pinnen is zo gebeurd. Criminelen kijken over de schouder mee om te zien welke pincode iemand intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de supermarkt of door vlak achter iemand te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze u vervolgens ook de pinpas afhandig maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Waar moet u op letten?

  • Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af met de hand of portemonnee
  • Staat iemand te dicht achter u, vraag dan gerust om meer privacy
  • Laat u niet afleiden tijdens het pinnen. En dus ook niet onder druk zetten als er iemand achter u staat

Daglimiet

Om te voorkomen dat criminelen veel geld in één keer kunnen pinnen, is het goed om een daglimiet in te stellen. Bij de pinautomaat kunt u dan maar tot een bepaald bedrag pinnen. Betaalvereniging Nederland adviseert daarnaast om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Dan hoeft u meestal geen pincode in te toetsen en kan deze ook niet worden afgekeken. Veilig contactloos betalen met de pinpas zónder pincode is mogelijk bij bedragen tot en met 50 euro. Uw limiet instellen kan in veel gevallen online. Lukt u dat niet, neem dan contact op met uw bank.

Toch slachtoffer?

Is uw bankpas gestolen of bent u hem verloren, meld dit direct bij uw bank. Zij kunnen uw pas blokkeren. Ook al is er mogelijk al geld opgenomen, de blokkade kan een volgende transactie voorkomen. En doe direct aangifte bij de politie. Kijk voor meer informatie over veilig betalen op www.veiligbankieren.nl.

Webinar

Op dinsdag 1 september van 10.30 tot 11.15 uur krijgt u in een webinar tips en adviezen. Bijvoorbeeld: hoe herkent u crimineel gedrag? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt? En waar kunt u terecht als u slachtoffer bent? U kunt tijdens de uitzending vragen stellen via WhatsApp. Voeg hiervoor nummer 06 – 84 51 60 77 toe aan uw contactlijst (alleen tijdens de webinar en u kunt er niet naar bellen). Vragen stellen kan alleen tijdens de webinar. Kunt u niet live meekijken, dan is de webinar terug te kijken via de website maakhetzeniettegemakkelijk.nl

Babbeltiplijn

Naast digitale informatie op de website maakhetzeniettemakkelijk.nl wordt in de maand september door de ouderenbond KBO-PCOB samen met de NOOM ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar gesteld. Hier kunt u terecht om persoonlijke tips te krijgen of om uw verhaal als slachtoffer kwijt te kunnen. Deze speciale Babbeltiplijn is op de woensdagen (5, 12, 19 en 26) in september te bereiken tussen 9.00 en 17.00 uur op 030 – 3400670 (lokaal tarief). Ook bij ouderenbond KBO-Brabant zijn vrijwilligers beschikbaar waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Daarnaast is Slachtofferhulp Nederland betrokken bij de campagne, waar slachtoffers zich altijd kunnen melden voor persoonlijk advies.

(Bron: ministerie van Justitie en Veiligheid, maakhetzeniettemakkelijk.nl)

Geef een reactie