regenton

Een regenton is handig in natte en droge tijden

In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreem droge en natte perioden. Neem het droge voorjaar en de hittegolf van augustus 2020, maar ook de hevige buien in juli. Want als er een bui valt, dan zorgt het in sommige delen van Nederland direct voor wateroverlast. Meer groen in de tuin is een advies, een andere tip: de regenton. Want met een regenton bent u beter voorbereid op de steeds extremere weersomstandigheden waar we mee te maken krijgen.

Hevige regenbuien

Veel van de wateroverlast die ontstaat na een hevige regenbui, komt omdat de riolering de enorme hoeveelheid water die valt niet kan verwerken. Veel regenpijpen zijn direct aangesloten op de riolering. Daarnaast stroomt een deel van het water dat valt en niet in de grond verdwijnt via de putten de riolering in. Bij een hevig stortbui is het niet vreemd dat de riolering dan tijdelijk overloopt.

Opvangen in de regenton

Wat kan helpen in de strijd tegen het regenwater is een regenton. Door de regenpijp op een regenton aan te sluiten en niet op de riolering, wordt de riolering ontlast. Het opgevangen water kunt u weer gebruiken om de tuin te besproeien tijdens droogte. Hierdoor ontlast u de riolering en hoeft u geen kraanwater te gebruiken bij het sproeien van de bloemen en planten in de tuin.

Goed voor de tuin

Regenwater opvangen heeft meerdere voordelen. Behalve dat het riool wordt ontlast, is het ook beter voor de tuin dan het water uit de kraan. Regenwater bevat geen kalk, dus u doet uw bloemen en planten in de tuin er een groot plezier mee. En omdat er geen kalk inzit kunt u er ook goed uw ramen of de auto streepvrij mee wassen. Een ander groot voordeel: het is gratis.

Soorten tonnen

Regentonnen zijn er in veel soorten en maten. Voorheen werd de ton gemaakt van hout. Maar hout werkt, ook als het in aanraking komt met water. Het zet uit en krimpt en dat kan lekkage tot gevolg hebben. Het alternatief is de kunststof ton. Kunststof gaat lang mee en is zeer bestand tegen alle weersomstandigheden. Zorg voor een dichte ton, waar de regenpijp direct op aangesloten wordt. Dan kunnen er ook geen muggen in. Die houden namelijk van stilstaand water om hun eitjes in te leggen.

In de tuin en op het balkon

Let bij de aanschaf van een ton goed op de opvangcapaciteit. De grootte van het dak is hierin bepalend. Hoe groter de ton, hoe beter. U bent dan in staat om meer water op te vangen in tijden van hevige regen, maar u moet daar natuurlijk wel ruimte voor hebben. Niet alleen in de tuin, maar ook op het balkon kunt u al water opvangen om te gebruiken voor de bloembakken. Ga wel na wat de maximale belasting van het balkon is, want een ton vol water kan behoorlijk wat wegen.

Alternatieven

Wie nog een stapje verder wil gaan kan een infiltratiesysteem aanleggen. Dit systeem vangt het regenwater op en geeft het gedoseerd af aan de bodem. Aan dit systeem zijn wel een aantal voorwaarden verbonden, bijvoorbeeld de bodemkwaliteit. Maar ook een sedumdak op bijvoorbeeld een schuur of tuinhuis kan een hoop water opvangen. En voor wie een tuin heeft: meer groen. Want een grasveld en borders vangen een hoop water op.

(Bron: AD, Vitens, Duurzaam Bouwloket, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Azabuck says:

    Er zijn ook mogelijkheden om het regenwater bij een volle regenton weer via de regenpijpafvoer te laten lopen. Je kunt dit dus makkelijk handmatig regelen en deze mogelijkheid helpt dan weer tegen het overlopen van de regenton en het dan mogelijk wegspoelen van de bestrating.