oplichting

Pas op voor oplichting door ‘boilerroom’

Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat beleggingsfraude de afgelopen 3 jaar is verdrievoudigd. En laat beleggingsfraude nu net de specialiteit zijn van zogenoemde boilerrooms. Wij leggen u uit wat dit zijn, wat hun verkooptechnieken zijn en waarom u ervoor moet oppassen.

Buitenlandse callcentra

De term boilerroom is een verzamelnaam voor frauduleuze bedrijven en personen die mensen bellen met aanlokkelijke investerings- en beleggingsvoorstellen. In de praktijk werken dit soort oplichters vaak vanuit buitenlandse callcentra. U zult dan ook vaak benaderd worden in het Engels.

Werkwijze van een boilerroom

Een telefoontje door een boilerroom is allereerst te herkennen aan het karakter van het gesprek. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat u speciaal geselecteerd bent om mee te doen aan een bepaald investeringsprogramma en vervolgens worden u gouden bergen en hoge rendementen beloofd als u meedoet. Dit alles klinkt natuurlijk zeer aanlokkelijk, maar eigenlijk zijn de beleggingen en investeringen waardeloos en nep. Als u tijdens het gesprek nee dreigt te zeggen kan de verkoper agressief worden en u alsnog proberen over te halen. De verkoper zal ook benadrukken dat het zeer belangrijk is dat u snel beslist en na het eerste gesprek geregeld telefonisch contact met u zoeken.

Volgens de Fraudehelpdesk is er bij telefoontjes van een boilerroom ook altijd veel geroezemoes en telefoongerinkel op de achtergrond te horen. Dat moet de zaak geloofwaardiger maken.

In de video hieronder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse toezichthouder van financiële wereld, vertellen slachtoffers van boilerrooms over de werkwijze van de frauduleuze callcentra.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Meld oplichting

Natuurlijk is het te hopen dat u geen slachtoffer wordt van een boilerroom, maar wat als het toch gebeurt? Uw geld krijgt u waarschijnlijk niet meer terug van de oplichters. Wat u wel kunt doen is melding maken van oplichting bij de Fraudehelpdesk, de politie en de AFM.

Lijst van de AFM

De AFM houdt een lijst bij van financiële bedrijven die zich niet aan de regels houden. Op deze lijst staan ook bedrijven waar bij andere Europese financiële toezichthouders melding is gedaan, dus het is altijd verstandig om deze lijst te raadplegen als u bent gebeld door een potentiële beleggingsoplichters. Vraag dus altijd naar de naam van het bedrijf, zodat u het kunt natrekken.

(Bron: AFM. Fraudehelpdesk, Radar, NPO radio 1)

Geef een reactie

Reacties (2)

    AstridM says:

    Ik ben er ook ingetrapt en gelukkig voor maar 400 euro. Het was coronatijd en ik ging ervan uit dat ik dat geld kwijt was. Ik beschouwde het als een soort casino aan huis.Door de vele vervelende telefoontjes, op zekere dag zelfs 46 keer achter elkaar, gaf ik aan het account te willen opheffen. De lol was er voor mij af. Vervolgens werd ik binnen enkele uren 409 keer gebeld. Via de provider heb ik de voicemail afgezet en de binnenkomende nummers telkens geblokkeerd. Het zijn nummers uit alle steden in Nederland. Omdat ik van te voren bij de AFM had gecontroleerd of met dit beleggingsinstituut alles in orde was, ben ik er op ingegaan. Ik was nu zo boos dat ik een klacht bij de AFM heb ingediend, die de dag erna keurig reageerde. Het bedrijf valt niet onder de AFM en heeft een paspoortstatus in Nederland. Wel valt het onder de Cypriotische AFM. Toch vind ik het vreemd dat er bij de AFM geen aantekening staat.

    oosterwijck says:

    Waarom willen mensen graag geloven in zaken die niet bestaan? … Als kind al, wordt je belast met fantasieverhalen over zaken die niet bestaan (sprookjes, heksen, kabouters, Pinoccio) en dat fenomeen zet zich voort bij “volwassenen”. Ik zet dat woord tussen haakjes, omdat er eigenlijk geen sprake is van volwassenen. De een geloofd in God en de ander in st. Nicolaas, de Kerstman, Goede doelen stichtingen of in een volksleider die het volk beschermd. En dat geloof in zaken die niet bestaan, is de basis van geloof in een crimineel, die jouw (thuis op de bank) benaderd met een voordeeltje in beleggen.

    Mijn vader hield mij 60 jaar geleden al voor, dat dergelijke voordelen niet bestaan. Hij zei letterlijk: Jongen, geloof nooit dat er iemand in een mooi kostuum, bij jou aan de deur komt vertellen, hoe jij rijk kan worden. Die komt jouw geld halen. (het was toen een andere tijd, zonder mobieltjes en internet en digitale beleggingsfondsen) Oplichter kwamen toen aan de deur, hun verhaaltje afsteken.