hoofdkussen

Nieuw hoofdkussen kopen? Met deze tips kiest u de juiste

Voor een goede nachtrust is een goed bed met de juiste ondersteuning belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is het hoofdkussen. Want het juiste kussen kan nekklachten en slapeloze nachten voorkomen. Met onderstaande tips maakt u de juiste keuze. 

Ondersteuning

Een goede nachtrust is alles bepalend voor de start van de volgende dag. Lichaam en geest ontspannen zich in de nacht, verwerken de dag om zo weer fris aan de start te verschijnen. Het juiste matras en kussen dragen hieraan bij.  Een goed kussen ondersteunt de nekwervels en die bieden weer ondersteuning aan het hoofd en de nek. Bij de juiste ondersteuning gaat de spanning van de nek af en kunt u uitrusten.

Soort matras en -slaper

Een belangrijk punt is op welk matras slaapt u? Een hard of zacht matras is bepalend voor het soort hoofdkussen. Voor een hard matras wordt een dikker kussen aangeraden. Bij een zachter matras is een minder stevig kussen nodig.

En wat voor een slaper bent u? Een rug-, zij- of buikslaper? Ook dat is bepalend voor het soort kussen. Rugslapers hebben een hoger kussen nodig dan buikslapers. Zij gebruiken liever een zo dun mogelijk kussen om ’s nachts zo goed mogelijk adem te kunnen halen.

Materiaal

Dons en veren kussen zijn goed vervormbaar in tegenstelling tot synthetische kussens. En latex of traagschuimkussens zijn vaak harder, maar worden zachter door erop te liggen. Ze reageren op de lichaamswarmte. Voor wie last heeft van allergieën zijn er speciale kussens en kussenslopen. Hoewel het materiaal van het kussen niet de voedingsbron is voor de allergische reactie, maar de huidschilfers. Deze kussens en -slopen worden voorzien van een speciaal afstotend materiaal, waardoor huidschilfers minder de kans krijgen in het kussen te gaan zitten en als voedingsbodem te dienen voor de huisstofmijt. Ook latex- en schuimkussens zijn goed voor mensen die last hebben van allergieën. De huisstofmijt houdt niet van deze materialen.

Levensduur

Welk materiaal bij u past is soms een kwestie van uitproberen. De levensduur verschilt per kussen afhankelijk van het materiaal. Zo gaat een veren kussen doorgaans een jaar of 5 tot 6 mee. Een kussen met latex of dons moet na een jaar of 4 tot 5 vervangen worden en een synthetisch kussen kunt u het beste na een jaar of 3 tot 4 inruilen voor een nieuwe. Een kussen met kapok gaat het minst lang mee, maar zo’n 1,5 tot 2 jaar. De reden is dat u kapok niet kunt wassen.

Veel of weinig zweten

Tijdens het slapen verliezen we behoorlijk wat vocht en daarvan verdwijnt gemiddeld een halve liter in ons kussen. Zweet u sowieso meer, dan is het af te raden een latex of traagschuim kussen te nemen. Deze materialen absorberen vocht minder goed dan bijvoorbeeld dons, veren of kapok, wat natuurlijke materialen zijn. Laat u hierover informeren bij een beddenspecialist. Zij kunnen u sowieso adviseren als het gaat om het juiste kussen bij uw slaaphouding. Daarnaast is het in veel gevallen mogelijk om een kussen uit te proberen. Na een nacht slapen voelt u direct of het de juiste is.

Wassen

Kussens met een donzen, veren of synthetische vulling kunt u gewoon wassen. Een latex- of traagschuim kussen is niet wasbaar in de wasmachine, evenmin als een kussen gevuld met kapok. Een traagschuim kussen kunt u eventueel nog op de hand wassen. De hoes van het latex- of traagschuim kussen kunt u doorgaans wel gewoon wassen. Heeft u last van huisstofmijtallergie dan kunt u het kussen het beste elke maand wassen, anders volstaat eens in de 2 maanden.

Door het transpiratievocht kunnen gele vlekken op het kussen ontstaan. In een aantal gevallen verdwijnen deze bij het gewoon wassen van het kussen of de hoes. Verdwijnen ze niet, laat ze dan eerst even voorweken in wasmachine. Op veel wasmachines is dit een standaard programma. Sommige mensen doen er  nog een scheutje azijn bij om het geel te laten verdwijnen, maar niet alle wasmachines kunnen tegen azijn. Voeg anders wat vlekkenverwijderaar toe en draai het programma. Was de kussens bij voorkeur met een wolwasmiddel en kijk op het kussen hoe warm het gewassen mag worden.

(Bron: Gezondheidsnet, Beddenspecialist, Smulders Textiel, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Yogatraining Patanjali says:

    Nog een enkele toevoeging.
    – Wat te denken van een hoofdkussen van boekweit vliesjes! Heerlijk om te vormen precies zoals je het hebben wil.
    – Voor het schoonmaken van het kussen en voor het beddengoed, het dekbed kussen, alles in een grote plasticzak
    Doen en deze plasticzak afsluiten rond de stang, En dan het geheel met de stofzuiger vacuüm zuigen tot alle lucht eruit is. Zak openen even schudden en Dan nog eens doen.
    – Het laken En/of dekbedhoezen een paar uur in de vriezer leggen, herlijk fris en is ook goed tegen mijt.
    – voor buikslapers, vaak mensen met een hoge adem en onrust, gebruik twee kussen en leg deze onder de borst en ga liggen op de buik. Na 5 minuten is de adem rustig en je slaap komt daarna. Je nek doet geen pijn , want je kan je hoofd heen en weer bewegen.

    1Zonnebloem says:

    Voor U gelezen op diverse websites:

    Veren hoofdkussens wassen
    In tegenstelling tot donzen kussens, moet je veren kussens niet in de wasmachine reinigen. Het wassen van een veren kussen in een wasmachine zorgt er namelijk voor dat de veren aan elkaar gaan plakken. Het is voor je veren kussen beter om die naar de stomerij te brengen.