downburst

Het weer: de hitte en zware buien van augustus

De maand augustus is zaterdag 1 augustus 2020 gestart met zomerse warmte en regionaal tropische hitte, samen met vrijwel volop zon. Augustus kan naar mijn mening weleens een maand worden met geregeld zomerse warmte en (regionaal) tropische hitte. Aan de andere kant kan augustus ook wel regelmatig reageren met buien en zware buien. Vooral in de zomermaanden merken we de gevolgen hiervan, zoals zwaar onweer, wateroverlast, zware hagel en de kans op een ‘downburst’ of windhozen.

De afgelopen maanden zijn de buien bij ons, maar ook in het buitenland, al vaak in het nieuws geweest. Met name ook een aantal keren als het ging om windhozen. Wij denken bij schade door wind tijdens zware buien vaak aan windhozen. Maar wij moeten ook vaker gaan denken aan een ‘downburst’ (valwind). Het globale verschil tussen deze 2 natuurkrachten: een windhoos laat een spoor van vernieling achter, vrijwel niet onderbroken, over een bepaalde afstand en breedte en de windhoos is zichtbaar als een slurf. Bij een windhoos vallen bijvoorbeeld bomen naar alle kanten om. Bij een ‘downburst’ of valwind vallen de bomen naar 1 kant om. Ook is het spoor van de schade vaak (zeer) plaatselijk.

Bij een valwind stort koude lucht vanaf grotere hoogte met grote snelheid naar beneden (onweer, met zware regen en vaak hagel) en verplaatst zich aan de grond horizontaal. Een zware valwind heeft een immense kracht. Er is meer aan de hand met de zware buien. Er is de afgelopen jaren ook opgevallen dat de zware buien steeds vaker met hagelstenen komen van 3 en soms 4 centimeter, met veel schade als gevolg. Ook niet te vergeten de extreem grote hoeveelheden regen die voor wateroverlast zorgen.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 32/33 2020

Geef een reactie