heet douchen

Te heet douchen leidt tot een droge huid, jeuk en duizeligheid

Niets heerlijker dan een warme, ontspannen douche of bad, maar kijk wel uit dat u de temperatuur niet teveel opdrijft. Te heet douchen of badderen heeft namelijk vele gezondheidsnadelen, zoals een droge huid, jeuk en duizeligheid.

De beste temperatuur om te douchen

Wat als een prettige temperatuur wordt ervaren is voor iedereen persoonlijk. Sommige mensen douchen graag vrij fris, terwijl het voor andere mensen niet warm genoeg kan zijn. De ideale temperatuur voor het lichaam ligt in elk geval tot uiterlijk 37 graden. Douchen bij deze temperatuur stimuleert de doorbloeding en werkt daarmee ook goed tegen spierpijn of stijfheid. Heter douchen dan de lichaamstemperatuur is af te raden. Nog beter is het om het warme water af te wisselen met koud water. Bijvoorbeeld 3 minuten warm water en 1 minuut wat kouder. Met een wisseldouche wordt slaperigheid voorkomen en het is ook beter voor de huid.

Waarom te heet douchen uitdroogt

Door (te) heet water droogt de huid namelijk flink uit. Zeker bij wie niet alleen heet, maar ook lang en zeer regelmatig doucht. Dan wordt de buitenste laag van de huid en het vetlaagje dat er van nature op zit namelijk aangetast. Wie van zichzelf een vrij vette huid heeft, zal minder snel klachten ondervinden. Maar bij het stijgen van de leeftijd wordt de huid over het algemeen steeds droger. Dan kan een erg warme douchebeurt een ware aanslag op de huid betekenen.

Jeuk en eczeem

Na verloop van tijd kan een te droge huid leiden tot jeuk en uiteindelijk eczeem. Om dit te voorkomen is het zaak voortaan minder heet en liefst ook korter te douchen. Daarnaast kan het helpen om geschikte doucheproducten te gebruiken, die de huid niet uitdrogen of irriteren. En om de huid na het douchen in te smeren met een verzorgende, vette crème of zalf.

Duizeligheid

Duizeligheid na een heet bad is vrij bekend, maar ook na een hete douche kan dit optreden. Dit komt doordat de bloedvaten in de huid zich door het warme water verwijden. Het hart moet dan harder werken om voldoende bloed rond te blijven pompen, in plaats van naar de huid. Bij wie staand doucht, gaat er daarnaast ook meer bloed naar de voeten. Als het het hart niet goed lukt om meer te presteren kan duizeligheid optreden of kan iemand zelfs flauwvallen. Bij ouderen en mensen met een lage bloeddruk is dit vaker aan de orde. Bij actieve ouderen, die veel sporten of bewegen, is het hart gewend om harder te werken als het nodig is, maar anders is voorzichtigheid geboden. En is het raadzaam voortaan liever wat koeler te douchen. Voor mensen met een slecht hart geldt overigens dat het water ook weer niet té koud mag zijn, want ook dit kan de hartslag verhogen.

Lees ook: Wat is beter voor de huid, zeep of douchegel?
Werkt 2-in-1 shampoo en douchegel even goed als gewone shampoo?
De gezondheidsvoordelen én gevaren van zwemmen.

(Bron: Nu.nl, Gezondheidsnet, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

    oosterwijck says:

    Niet vaker als twee keer per week douchen met louw water. En zo weinig mogelijk zeep en shampoo gebruiken. Niet vaker en niet warmer. De andere dagen plaatselijk wassen aan een wastafel of bidet met een washandje en een beetje water. En als je toch zeep gebruikt, heel goed naspoelen. De meeste mensen geloven, dat ze vies zijn en vies ruiken als ze niet dagelijks de sterreclame opvolgen en verschillende soorten zeep en lotion gebruiken voor het lichaam, de haren en de intieme delen. Hoe meer zeep je gebruikt, des te sneller je ruikt.

    IK heb een hele zomer, met een groot team, in de Syrische woestijn gewerkt en kon niet vaker als één keer per week een koude douche nemen. de andere dagen plaatselijk wassen, met een emmer koud water. Niemand van het team had een merkbaar geurtje, gedurende de gehele periode.

    Mensen gaan makkelijker vies ruiken, als ze veel en slecht vlees eten, blikvoer eten, fastfood eten. Als je verse groenten eet, weinig vlees, dan is je lichaamsgeur veel neutraler.

    DOORNROOSJE says:

    Oosterwijck, je hebt helemaal gelijk, ben het met je eens.
    Bij mij op de sportschool staan die douches ook veels te heet ingesteld, over geklaagd maar ze zeggen: anderen hebben het weer koud.Maar het is gewoon niet gezond, zo heet.
    Je kunt er bijna niet onderstaan, dus ik douche maar thuis.
    Volgens mij zijn het bezuinigingen.

    Anngelique says:

    Ik heb ooit in het ziekenhuis een paar maanden in een gipscorset gelegen.
    Mijn hele rug en een stuk been.
    Toen het eraf gehaald werd, rook je helemaal niks.
    Ik gebruik sowieso alleen zeep onder mijn armen en billen.
    Van zeep droogt alles uit.
    Washandje is ook zo slecht niet, scheelt een hoop water