Het weer: hondsdagen
Publicatiedatum: 1 augustus 2020
We zitten er nu middenin. De hondsdagen. Die periode begint als de Hondsster Sirius samen met de zon opkomt. Het begin ligt vaak rond 20 juli en de hondsdagen eindigen zo rond 20 augustus. Soms beginnen en eindigen ze iets eerder of iets later dan 20 juli.
Deze periode is vanuit de volksweerkunde bekend en stamt uit de tijd van het oude Egypte en is overgenomen door de Grieken, de Romeinen en door ons. Het was de periode waarin de meeste warmte en hitte voorkwam. Dat is nu nog zo. Vaak wordt gezegd dat het eten tijdens de hondsdagen eerder bederft. Dat is een gevolg van de warmte en het vochtige karakter in deze tijd van het jaar.
Er wordt vanuit de volksweerkunde ook vaak gezegd dat het weer in de eerste dagen van de hondsdagen bepalend is voor de gehele periode van de hondsdagen. Dit hoeft naar mijn mening niet altijd zo te zijn. Het stromingspatroon lijkt vooral in de laatste 10-daagse periode van juli vaak bepalend voor de weken daarna. Dus wordt de ervaring van voorheen meegenomen in de voorspellende waarde van de eerste dagen van deze hondsdagenperiode.
De hondsdagen staan ook bekend vanwege de onweersbuien. De warmte, de hitte en het vochtige karakter zorgen voor deze onweersbuien, die als gevolg van de opwarming zwaar en extreem kunnen zijn. Ik ga ervan uit dat de hitte nog komt tijdens de hondsdagen. De zware onweersbuien zullen ook voorkomen.
Lees ook: bederfelijk weer tijdens de hondsdagen.
Bron: MAX Magazine – Editie nr. 31 2020