kaneel

Kaneel in de tuin? Bij deze 6 ongemakken is de specerij een handig hulpmiddel

Naast een lekkere en gezonde smaakmaker in gerechten worden aan kaneel meer positieve eigenschappen toegeschreven. Zo zou het een heel handig hulpmiddel zijn voor in de tuin en schimmelwerend werken, ongedierte afschrikken en (snoei)wonden helen. Op tuinwebsites is er niets over te vinden, dus we besluiten het na te vragen bij kweker Krijn Spaan en bij de redactie van het gerenommeerde tuinblad Groei & Bloei.

Werkzame stof cinnamaldehyde

Krijn Spaan heeft meer dan 50 jaar ervaring als kweker en hovenier en zijn groentips zijn elke week te lezen in MAX Magazine en op MAX Vandaag. Hij laat ons weten nog nooit gehoord te hebben van het toepassen van kaneel in de tuin. Dat betekent overigens natuurlijk niet dat het per se onzin is, benadrukt hij. Ook voor Groei & Bloei is het gegeven nieuw. Zij zoeken uit dat de werkzame stof cinnamaldehyde inderdaad in sommige landen in de alternatieve landbouw wel als fungicide gebruikt wordt. Andere bronnen schrijven volgens hen ook dat het een insecticide zou zijn. In de Verenigde Staten is een middel te koop met 30 procent cinnamaldehyde, dat tegen insecten en ook schimmels kan worden gebruikt. In Nederland hebben zij geen middelen op basis van kaneel kunnen vinden. Volgens Groei & Bloei is het dus waarschijnlijk een minder bekend huismiddeltje dat blijkbaar toch wel helpt.

Insecticide en fungicide

Zelf vinden we op de website van de European Chemicals Agency inderdaad ook dat de stof cinnamaldehyde gebruik wordt in bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte en in desinfectiemiddelen. Ook de website van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) benoemt de antibacteriële werking en geeft aan dat de stof in de landbouw gebruikt wordt voor bestrijding van schimmels (fungicide) en insecten (insecticide).

Baat het niet, dan schaadt het niet

In het kader ‘baat het niet, dan schaadt het niet, zetten we hieronder verschillende toepassingen op een rij, die buiten de tuinwebsites op vele andere sites wel terug te vinden zijn. Laat u het ons weten wat uw bevindingen ermee zijn als u ze (al eens) uitgeprobeerd heeft?

  • Het gaat schimmels tegen. Fungicide zijn (chemische) anti-schimmelmiddelen en kaneel heeft deze anti-schimmelfunctie. Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
  • Het geeft zaadjes een goede start. Vanwege de anti-schimmelfunctie helpt het zaadjes te groeien zonder dat ze gaan schimmelen of ziek worden.
  • Het houdt muggen uit de tuin. Muggen hebben een hekel aan aan de geur en door poeder in de tuin te strooien waar u zit blijven ze daar weg. U kunt ook water aan de kook brengen en er een beetje kaneel aan toevoegen. Plaats het in een bakje in uw buurt.
  • Het gaat mieren tegen. Ook mieren zijn niet gediend van kaneel. Stuif er wat van op de plek waar veel mieren zitten. De poederige substantie werkt verstikkend en de geur zorgt ervoor dat mieren geen eten meer kunnen ruiken.
  • Het heelt beschadigingen bij planten. Wanneer er een scheur in het blad of in de steel zit dan kan het helingsproces van de plant versnellen door kaneel op het gewas aan te brengen.
  • Het werkt als een stekpoeder. Er zijn chemische stekpoeders te koop, maar in plaats daarvan kunt u stekjes ook in kaneelpoeder dippen. Dit werkt dan als een wortelhormoon.

Kaneel tegen rouwvliegjes

Ook in huis kan kaneel tegen een vervelend ongemak helpen: rouwvliegjes, oftewel de rouwvarenmug, in de potgrond van kamerplanten. Hiervoor kunt u wat van het poeder op de aarde strooien of er een extract mee maken. Kook daarvoor een liter water met 2 eetlepels kaneel. Laat het afkoelen en verwijder het slijmerige drab. Begiet uw planten vervolgens met het kaneelwater.

(Bron: Krijn Spaan, Groei & Bloei, ECHA, KNCV, Tips en Weetjes, Flair, Gezonder Leven, Libelle, For Happy Home, Milieu Centraal)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Dee1956 says:

    Ik gebruik kaneel inderdaad en m’n orchideeën gaan als een speer
    Ik wist niet dat het ook voor mieren werkt dus ga dat zeker uitproberen!

      Marijke 70 says:

      Vertel…ik ben heel benieuwd…op de aarde strooien?

    Nelleke reageert says:

    Heb nooit eerder gehoord dat kaneel ook in de tuin zijn voordelen heeft.
    Wel weet ik, uit ervaring, dat verse kaneelthee (pot zwarte thee en 3 kaneelstokjes laten meetrekken) heel goed werkt tegen maag-en darmklachten. Het reinigt de maag en darmen. Diarree stopt. Dit heb ik in Indonesie geleerd. Het werkt echt.

    Mia D says:

    Wij zijn hier pas in april komen wonen en staat hier nogal veel buxus tussen onze woning en de buren. Deze was op vele plaatsen kaalgevreten, alhoewel ik geen larven vond waren er toch raggen overal. Ik heb de volledige buxus besproeid met kaneelpoeder in de struiken. Die staat nu prachtig groen te blinken en te wachten op een snoeibeurt.