coronatijd

Hoe zit het? Waarom kunt u in coronatijd toch een reis boeken naar een ‘oranje’ land?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Waarom kunt u in coronatijd toch een reis boeken naar een ‘oranje’ land?

Toeristen niet welkom

Op 15 juni 2020 versoepelt het ministerie van Buitenlandse Zaken een aantal reisadviezen. Zo is het vanaf die dag weer mogelijk om naar België en Frankrijk te gaan. Toch zijn nog steeds niet alle Europese bestemmingen ‘open’ voor Nederlanders. Zo wil Noorwegen tot eind augustus 2020 geen Nederlandse toeristen ontvangen en lijkt dit in Denemarken ook zo te zijn.

Ook zijn er landen waar de gezondheidsrisico’s nog te groot zijn, waardoor de Nederlandse overheid heeft besloten het reisadvies op oranje te laten staan. Dit geldt bijvoorbeeld voor Zweden en Groot-Britannië.

Reis boeken toch mogelijk

Hoewel reizen dus weer gedeeltelijk mogelijk is, kunnen we dus nog steeds niet overal naartoe. Alhoewel, dat lijkt zo op papier. In de praktijk worden er op verschillen websites reizen en losse vluchten aangeboden naar landen als Noorwegen, Zweden en Groot-Britannië voor juni, juli en augustus 2020.

Waarom gebeurt dit? Volgens de ANVR, de brancheorganisatie van reisbedrijven, kan dit te maken hebben met een vorm van risicospreiding. “Als een land van oranje naar geel gaat staan er niet meteen mensen in de rij om een reis te boeken. Door die reizen nu al aan te bieden kunnen reisorganisaties de risico’s dus een beetje spreiden: als de reis niet door kan gaan, kunnen mensen hun geld terugkrijgen of krijgen zij een voucher en als het wel kan, kunnen hun klanten een mooie reis maken”, aldus een woordvoerder. De ANWB kan dit beamen. Dit bedrijf biedt via een partner bijvoorbeeld reizen aan naar Noorwegen, waar Nederlandse toeristen nu nog niet welkom zijn. “Het zijn echt dagkoersen op dit moment, dus morgen kan de situatie in Noorwegen opeens heel anders zijn”, aldus een woordvoerder. Daarom biedt het bedrijf de reizen dus wel aal, maar, zo zegt de woordvoerder: “Tijdens het boekingsproces worden klanten wel telkens op het feit gewezen dat Noorwegen nog niet toegankelijk is voor toeristen.”

Eigen verantwoordelijkheid

Een woordvoerder van KLM, dat onder andere vluchten aanbiedt naar de eerder genoemde landen, laat weten dat zij erop rekenen dat passagiers hun gezonde verstand gebruiken tijdens het boeken. “Het is de verantwoordelijkheid van de passagier om zelf te controleren of hij of zij toegang heeft tot de reisbestemming. Dit wordt ook op verschillende plekken op de KLM-website aangegeven.” Omdat KLM zo’n groot, internationaal bedrijf is, is het volgend de woordvoerder niet mogelijk om te controleren of alle passagiers zich wel aan de regels houden. Niet voor alle reizigers gelden dezelfde reisrestricties, want KLM vervoert mensen van heel veel verschillende nationaliteiten..

Geen vakantiereisjes

U kunt dus reizen boeken naar landen die geen Nederlandse toeristen willen ontvangen of waarvan de Nederlandse overheid liever niet heeft dat u er niet naartoe gaat. Als een land op het moment van vetrek nog steeds op oranje staat wordt reizen ten strengste afgeraden. Zeker als het land deze status te danken heeft aan het verhoogde gezondheidsrisico. Reizen naar dit soort landen is voorbehouden aan mensen die er per se moeten zijn. Er vakantie vieren is niet de bedoeling.

Gaat u toch naar deze landen voor een vakantie? Dan moet u er rekening mee houden dat u na aankomst (Groot-Britannië) of terugkomst in Nederland (Zweden) 14 dagen in quarantaine moet. Ook de reisverzekering dekt vaak niets tot weinig als u moedwillig afreist naar een oranje land.

Conclusie:

U kunt reizen boeken naar landen met een oranje reisadvies. In sommige gevallen kan dit onder meer te maken hebben met risicospreiding. Dit is bijvoorbeeld zo in het geval van Noorwegen, Groot0-Britannië of Zweden, landen waar nu geen Nederlanders welkom zijn of waarvan de Nederlandse overheid niet wilt dat u er naartoe gaat. Het kan zomaar zijn dat de situatie in deze landen snel verandert, waardoor reizen opeens wel mogelijk is. Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen kunnen de reizen dan uitvoeren en dat zorgt natuurlijk voor geld in de kassa en – hopelijk- tevreden klanten.

Let op! De volgende informatie, of een deel daarvan, is mogelijk achterhaald op het moment dat u dit leest. U kunt altijd de ANWB Reiswijzer of de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen voor de meest actuele stand van zaken.

(Bron: ANVR, KLM, Buitenlandse Zaken, ANWB)

Geef een reactie

Reacties (9)

    oosterwijck says:

    Vakantiereizen lijkt wel een verslaving! … Het is toch ziekelijk, dat hier besproken wordt : Hoe je moet reizen naar gebieden waar je ziek kunt worden en zelfs de dood kunt vinden. … De reisaanbieders staan klaar om je een poot uit te rukken. De vliegmaatschappijen staan klaar om je in een volgepropt vliegtuig te besmetten. … En achteraf maar klagen bij Max en Janine. Mensen gedraag je eens normaal en blijf een jaartje thuis. Liever nog blijf nog een paar jaar thuis. Waarom reizen naar een land, dat je niet eens kunt aanwijzen op een landkaart? Waarom reizen naar een ver land, terwijl je niet eens in het naastgelegen dorp bent geweest? … Het enige voordeel van die reis lustige vakantie juncks is: dat ik thuis lekker veel rust heb, als al die landgenoten zich laten besmetten met een dodelijke ziekte in een ver land. Een groot nadeel is: dat een deel van die vakantie juncks levend terugkomt en ik de kans loop in mijn eigen huis besmet te worden, door een zieke buurtgenoot.

      B.Harmsen says:

      Als jij de komende jaren lekker thuis blijft dan vraag ik mij af hoe je ziek kunt worden van zieke buurtgenoot.

    oosterwijck says:

    Harmsen, tegen domheid valt niet te strijden, maar ik zal toch proberen te antwoorden. … Soms moet ik naar buiten, om een boodschap te halen, of een wandeling te maken. De reislustige, vakantieverslaafde, die terugkomt van een risicogebied, in een propvol vliegtuig, gaat na de vakantie ook wel eens naar buiten, om een boodschap te halen. en ziedaar, … ontmoeten wij elkaar. Ik, die altijd voorzichtig is en thuis blijft, wordt in mijn dagelijkse supermarkt besmet, door een reislustige, die meent op vakantie te gaan in een risicogebied. en zo zijn er duizenden voorzichtige mensen, contra onverantwoorde mensen en …. een pandemie is geboren.

      B.Harmsen says:

      Dat u mijn reactie dom vind is aan u.

      Maar een slimmerik als u mag ik er op wijzen dat ik door omstandigheden al ruim anderhalf jaar al mijn boodschappen via internet (ja ook domme mensen hebben dit) bestel en deze keurig worden afgeleverd in mijn hal/keuken, dus daar hoeft u de deur niet voor uit.

      Tijdens mijn dagelijkse wandeling passer ik de medemens op gepaste afstand en voorkom zodoende hopelijk een besmetting.

    oosterwijck says:

    Heel fijn dat U uw medemens ontloopt, maar dat is de wereld op zijn kop. … Ik ben tegen kopen op internet en beschouw boodschappen doen met extra bewegen, als een bijdrage aan gezond ouder worden. Dagelijks bewegen en buitenkomen is een basis behoefte/basisrecht. Vakantiereizen naar risicogebied is een luxebehoefte/luxerecht. En volgens mij gaat basisbehoefte boven luxebehoefte. Het moet niet gekker worden, dat kwetsbare mensen in hun vrijheid en bewegen belemmerd worden door egoisten die menen recht te hebben op luxe, waarbij anderen in levensgevaar worden gebracht. Bovendien worden bewoners op de vakantiebestemmingen ook in gevaar gebracht, door reislustigen. Naast gezondheidsgevaar worden bewoners op vakantiebestemming ook geconfronteerd met overlast van al die reislustigen. En die mensen kunnen die overlast niet ontlopen, of worden gedwongen binnen te blijven en ook op internet te shoppen. Als iedereen thuis blijft wordt een hoop ellende bespaard.

    lentewind says:

    Mensen die op vakantie gaan worden uitgebreid gecontroleerd, voor- en na de vakantie.
    Bij mensen die naar de Efteling gaan of met duizenden demonstreren weet je niet of die besmet zijn en ook die doen boodschappen. Als iedereen die afstand bewaart zal het goed blijven gaan, ook op vakantie.

      oosterwijck says:

      Oohh, als iedereen gecontroleerd wordt, kan er niemand besmet worden. Al die mensen die nu ziek zijn en overleden zijn, beelden zich maar iets in. Hoe kan ik zo dom zijn om te denken dat Corona overdraagbaar is, als iedereen gecontroleerd wordt. Dom, Dom Dom.

    oosterwijck says:

    Ook de jaarlijkse reis van mijn vrouw, naar onze adoptie familie in Armenie is nog onzeker. Mijn vrouw bezoekt onze adoptie familie (die maandelijks een financiele bijdrage krijgen van ons) een keer per jaar, met een paar extra koffers vol kleren, schoenen en medicijnen. Maar omdat in Armenie nu ook het Coronavirus rondwaart, gaat ze misschien niet of stelt ze de reis uit, tot het weer veilig is.

    oosterwijck says:

    Stop de vakantiegekte, met budgetvluchten en stuntaanbiedingen. Red de wereld en blijf thuis.