Hitte

Hitte en het coronavirus: tips om warme dagen veilig door te komen

Als de temperatuur in Nederland oploopt hebben vooral mensen in risicogroepen zoals 70-plussers en chronisch zieken hieronder te lijden. Met het oog op het coronavirus komen daar extra zorgen bij. Want kan er veilig gebruik worden gemaakt van een ventilator? Kunt u wel gaan zwemmen? En als er sprake is van verhoging, is dat dan een symptoom van COVID-19 of van oververhitting? Het RIVM heeft de feiten voor u op een rij gezet en dat vullen we aan met onze eerdere tips om met hitte om te gaan.

Koorts of oververhitting?

Eén van de symptomen van COVID-19 is koorts. Een verhoogde lichaamstemperatuur kan echter ook komen door oververhitting. Twijfelt u, dan kunt u achterhalen of er sprake is van oververhitting of koorts door minstens 30 minuten in een koele ruimte te rusten. Als de lichaamstemperatuur daalt, is er mogelijk sprake (geweest) van oververhitting. Doe rustig aan en blijf voldoende drinken. Als de lichaamstemperatuur na 30 minuten nog steeds (even) hoog is, kan het koorts zijn. U kunt zich dan laten testen op het coronavirus. Voor het maken van een afspraak kan gebeld worden naar 0800-1202. Het telefoonnummer is 7 dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar. Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Bel dan uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost en bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

Is het veilig een ventilator of airconditioning te gebruiken?

Voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kunt u een ventilator gebruiken om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte. Het is volgens het RIVM nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd daar geen ventilatoren te gebruiken. Helaas geldt dat daarmee ook voor verpleeghuizen. Natuurlijke ventilatie en/of een goed onderhouden airconditioning is in een gemeenschappelijke ruimte wel een goede optie. Op basis van de huidige inzichten zijn aanpassingen van airconditioners niet nodig om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. U kunt deze dus gewoon gebruiken om uw huis te koelen. Bij gebruik van aircoditioners in gemeenschappelijke ruimten kunnen de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies worden gevolgd.

Drink voldoende

Door hitte verliest het lichaam veel vocht door zweten. Daarnaast hebben ouderen een verminderd dorstgevoel. Ook als u geen dorst heeft is het daarom belangrijk om voldoende te blijven drinken. Op z’n minst 2 liter, maar als u veel transpireert meer. Bijvoorbeeld water, thee of vruchtensappen die niet teveel suikers bevatten. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Voelt u zich suf of duizelig en heeft u hoofdpijn, neem dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts. Wees voorzichtig met alcohol, want dat onttrekt juist vocht aan het lichaam. Vindt u gewoon water te saai, voeg er dan schijfjes sinaasappel, citroen of komkommer aan toe of wat takjes munt. Neem als u op pad gaat ook altijd een flesje drinken mee.

Blijf eten

Bij warmte neemt de eetlust vaak af, maar door voldoende te blijven eten behoudt u energie. Het kan goed werken om regelmatig kleinere hoeveelheden licht voedsel te eten. Transpireert u veel, dan doet u er goed aan op uw zoutopname te letten. Soep, bouillon of een kleine hoeveelheid zoutjes vult het verloren zout eenvoudig aan.

Houd uzelf koel

Doe rustig aan, blijf in de schaduw en beperk vooral ’s middags uw lichamelijke inspanningen. Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of een wandeling. Vermijd hierbij drukte en houd voldoende afstand. Draag luchtige, liefst katoenen of linnen kleding en zet als u naar buiten gaat een hoed op. Een voetenbad biedt direct verkoeling en werkt goed op het heetste moment van de dag of vlak voor u gaat slapen. Een natte handdoek in uw nek geeft ook veel verkoeling en een koele douche doet wonderen.

Houd uw woning koel

Maak tijdig gebruik van zonwering, ventilatie en/of een airco. Als de zon niet naar binnen kan, warmt uw woning minder snel op. Sluit gordijnen en dergelijke dus aan de kant waar de zon staat en gebruik uw zonnescherm als u die heeft. Lucht ’s ochtends vroeg en in de avond, als het wat is afgekoeld, maar doe dit wel op een veilige manier en geef inbrekers geen kans.
Houd de ramen overdag zoveel mogelijk dicht als het buiten warmer is dan binnen.

Verkoeling vinden in coronatijd

Als het te heet is in uw woning en u heeft geen ruimte rond het huis, zoals een tuin of balkon, dan kunt u het best verkoeling zoeken in de schaduw onder bomen in parken en bij water. Vermijd hierbij wel drukte en zorg voor voldoende afstand tot andere mensen.

Kunt u gaan zwemmen?

Zwemmen kan voor heerlijke verkoeling zorgen tijdens hete dagen, maar is het ook veilig in coronatijd? Er is tot dusverre geen bewijs dat het coronavirus zich verspreidt via water. Op een zwemlocatie moet wel voldaan worden aan de geldende hygiëneregels die verspreiding van het nieuwe virus moeten voorkomen. Ook op de zwemlocaties moeten mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden en moeten ze elkaar de ruimte geven. Op de website zwemwater.nl is informatie te vinden over de zwemlocaties die door de provincie zijn aangewezen als plek voor zwemmen in oppervlaktewater. In het geval van zwembaden is door de samenwerkende partijen in de zwembadbranche het Protocol Verantwoord Zwemmen opgesteld. De hygiëneadviezen van het RIVM vormen hiervoor de basis. De gemeenten bepalen of lokale zwembaden open mogen. Wilt u weten of het zwembad in uw gemeente open is, informeer dan bij uw gemeente.

Vraag of geef hulp

Ook als we afstand houden in verband met de coronamaatregelen, kunnen we er voor elkaar zijn. Let daarom in coronatijd bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die hulp kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld met boodschappen doen. Ga een keer extra langs, of bel ze op. Vraag hoe het gaat en wat u kunt doen. Heeft u zelf hulp nodig, weet dan dat er vaak wel mensen in uw omgeving zijn die een handje willen helpen of informeer eventueel bij uw gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Lees ook: medicijnen gebruiken en bewaren bij hitte: hier moet u op letten.
Eten met hitte is belangrijk en zo wordt het bereiden ervan leuk en makkelijk.
En bekijk onze overzichtspagina over hitte.
Zo houdt u de hitte uit de auto

(Bron: RIVM, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Vind er ook iets van says:

    Ik vind de volgende tekst over airco’s nogal vaag: “Natuurlijke ventilatie en/of een goed onderhouden airconditioning is in een gemeenschappelijke ruimte wel een goede optie. Op basis van de huidige inzichten zijn aanpassingen van airconditioners niet nodig om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. U kunt deze dus gewoon gebruiken om uw huis te koelen. Bij gebruik van aircoditioners in gemeenschappelijke ruimten kunnen de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies worden gevolgd.”
    De hele tekst is nogal vaag en de laatste zin al helemaal nietszeggend.

    In een bericht van RTL Nieuws van 18-06-2020 stond o.a.:

    Viroloog Louis Kroes van het LUMC zei eerder al tegen RTL Nieuws dat verspreiding van het virus volgens hem afhankelijk is van luchtvochtigheid, temperatuur en eventuele luchtstromen.

    Airconditioning
    “Airconditioning verlaagt de luchtvochtigheid, waardoor de druppeltjes waar het virus in zit mogelijk al verdampen voordat ze het virus op de grond kunnen laten belanden. Bij een lagere luchtvochtigheid kan het virus dus een grotere afstand afleggen. Hoeveel groter die afstand dan is, is nog op dit moment nog niet precies bekend.”

    Ook de temperatuur wordt door airconditioning lager. Dat zorgt er volgens Kroes ‘in globale zin’ voor dat het virus makkelijker kan worden overgedragen, want bij een lagere temperatuur blijft het langer in leven.
    Luchtstromen die het virus zouden kunnen verspreiden in grotere ruimten, gangen, trappen, enz., die gebruikt worden door mensen uit verschillende huishoudens, kunnen door de hierop uitstromende lucht van airco’s worden onderbroken, wat de verspreiding dus juist zou kunnen verminderen.

    De invloed van airconditioning op luchtvochtigheid, temperatuur en luchtstromen tegen elkaar afwegend, adviseert Kroes om de airco toch maar niet aan te zetten in een omgeving waar mensen uit verschillende huishoudens komen.

      MAX Vandaag says:

      Beste Vind er ook iets van, bedankt voor uw reactie. Wij baseren ons op de adviezen van het RIVM: https://www.rivm.nl/hitte/vragen-en-antwoorden-hitte-covid-19 Daarin staat vooralsnog: “Op basis van de huidige inzichten zijn aanpassingen van ventilatiesystemen en airconditioners niet nodig om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. U kunt deze dus gewoon gebruiken om uw huis te koelen. Bij gebruik in gemeenschappelijke ruimten kunnen de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies worden gevolgd.”

    Fem555 says:

    Achterhaalde informatie in deze tekst is dat 1 van de verschijnselen van corona koorts is. Dat hoeft helemaal niet. veel hoogbejaarden hebben een lichaamstemperatuur van een paar graden lager dan 37 C Als ze dan 37 C hebben hebben ze dus geen koorts maar kunnen wel corona hebben Foei RIVM dat jullie dat vol blijven houden. Sowieso er slecht aangepakt de hele corona voor de ouderen tubantia.nl/hengelo/twentse-hoogleraar-alleen-doden-en-ic-bedden-zijn-geteld-alsof-dat-het-enige-is-wat-ertoe-doet~af57fb3e/

      MAX Vandaag says:

      Beste Fem555, bedankt voor uw reactie. Het klopt zeker dat niet iedereen met het coronavirus ook daadwerkelijk koorts krijgt, maar het kan wel degelijk optreden. In onze tekst geven wij het voorbeeld van een verhoogde temperatuur die door oververhitting kan zijn opgetreden óf eventueel door corona, met tips om koorts te herkennen.