Behoefte aan meer balans en rust (in uw hoofd)? Misschien is mediteren iets voor u
Publicatiedatum: 16 oktober 2020
In tijden van onzekerheid, zoals nu met de coronacrisis, is het niet altijd even gemakkelijk om de rust te bewaren. Een onzekere periode geeft stof tot nadenken. Ook via de tv, radio en sociale mediakanalen worden we overstelpt met informatie en prikkels. Dus dat we behoefte hebben aan rust (in ons hoofd) en balans is niet gek. Mediteren kan daarbij helpen. Maar wat is mediteren en hoe kan het helpen om te ontspannen?
Zweverig imago
Wie het woord mediteren opzoek in de Van Dale, krijgt als omschrijving ‘zich concentreren op zijn innerlijk; diep nadenken’. In essentie is dat wel waar mediteren over gaat. Het geeft inzicht in uw gedachten en gevoelens, met als uiteindelijk doel u meer bewust te maken van waar u nu bent. Het heeft voor sommige mensen nog altijd een wat zweverig imago, maar dat is onterecht, want het is wetenschappelijk bewezen dat een rustmoment grote gezondheidsvoordelen heeft. En mediteren is al lang niet meer alleen weggelegd voor monniken in oranje gewaden. Iedereen kan het.
‘Bewust leven , in het moment’
Bij mediteren is het van belang dat u zich niet richt op uw omgeving, maar op uzelf. Wie denkt dat dit alleen maar kan in de kleermakerszit zittend op een matje, heeft het mis. Mediteren kan op elk gewenst moment, waar u maar wilt. “Bij mediteren, en dat geldt ook voor mindfulness, draait het om bewust leven, in het moment”, aldus mindfulness en mindset-coach Michael Pilarczyk tegen RTL Nieuws. “Dat betekent dat je niet continu je gedachten laat wegdrijven naar het verleden of de toekomst, maar dat je bezig bent met het hier en nu.” Door u tijdelijk af te sluiten en alleen naar binnen te kijken, stoppen de prikkels van buitenaf. De batterij kan dan weer opladen.
Helpt de geest helder te krijgen
Alle begin is moeilijk, want veel mensen zullen zeggen ‘ik heb er geen geduld voor’. Toch is het volgens Pilarczyk de moeite waard. Iedereen kan het leren en het is echt een manier om uw hoofd leeg te krijgen en meer tot rust te komen. Door tot rust te komen, bent u meer in staat om bewuster te leven. Veel mensen hebben last van onrust en een hoofd vol gedachten, meditatie kan helpen. “Mediteren helpt om je geest weer helder te krijgen, de chaos op te klaren. Je mind vreet 80 procent van de energie die we hebben. Door een paar keer per dag rust te creëren, raak je minder uitgeput. En besef je dat dingen waar je normaal op vastloopt eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn.”
Meer ontspanning
Mediteren, of mindfulness, kan niet alleen leiden tot meer ontspanning, het kan ook bijdragen aan een betere nachtrust en een sterker immuunsysteem. Want continue onder stress en spanning staan, is slecht voor ons lichaam en onze geest. Juist ook in deze coronatijd waar we veel negatief nieuws te verteren krijgen, is het belangrijk om af en toe ‘afstand’ te nemen en een rustmoment voor uzelf in te lassen.
Zelf proberen?
Het maakt niet uit waar u mediteert of hoe u zit, als u maar comfortabel zit of ligt. Laat de schouders los en als het u helpt, sluit de ogen. Denk aan niets. Dat klinkt makkelijker dan het is. Om u daarbij te helpen is het goed om u te concentreren op uw ademhaling. Haal rustig in en uit. Er komen ongetwijfeld gedachten langs, maar laat die weer gaan. U hoeft niets te doen. Niets te onthouden. Laat de gedachten als wolken aan u voorbij gaan. Dwaalt u toch af? Ga dan weer rustig terug naar uw ademhaling. Ademhalen doet u in het hier en nu, in en uit.
Oefening baart kunst. Dus doet ik dit vaker, dan wordt u er beslist steeds beter in. Mediteren kan ook tijdens de afwas, een vergadering, of op een bankje in het park. Het kan op elk moment van de dag. Voor de één is het een goede start van de dag, voor de ander een goede afsluiting. Vind voor uit wat voor u het beste werkt. Er zijn ook apps en filmpjes op YouTube te vinden die u kunnen helpen.
(Bron: RTL Nieuws, Margriet, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Kan de hyperlink over huiseigenaren niet openen
groet Ton Voorn
Beste Ton Voorn, bedankt voor uw reactie. We zien niet zo snel welke link u in deze bedoelt. Dit artikel gaat over balans.