Zachte winter zorgt voor meer tekenbeten
Publicatiedatum: 12 april 2016
Elk jaar worden ruim een miljoen mensen door een teek gebeten. Opvallend is dat afgelopen winter twee keer zoveel tekenbeten werden gemeld als in andere jaren, op tekenradar.nl kwamen bijna 12.000 meldingen. Deze stijging komt waarschijnlijk door de relatief warme wintermaanden, waardoor de teken langer actief bleven.
De ziekte van Lyme
Ongeveer twee op de honderd mensen krijgen na een beet van een teek de ziekte van Lyme, omgerekend zijn dat 25.000 mensen per jaar. Jaarlijks zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden. De ziekte is te bestrijden met antibiotica, maar wordt vaak niet opgemerkt. In dat geval kan de ziekte jarenlang sluimeren en uiteindelijk zelfs fataal aflopen.
Let op uw huid
Vroege symptomen van de ziekte van Lyme kunnen een rode ring/vlek op de plaats van de tekenbeet zijn. Vaak ontstaat na het verwijderen van de teek ook een rode plek waar de zuigmond heeft gezeten, zoals bij een muggensteek of een splinter. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de huiduitslag door de ziekte van Lyme niet altijd de karakteristieke ‘rode ring’. Bij een op de drie mensen ontstaat namelijk juist een egaal gekleurde vlek. Zo concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in hun onderzoek naar tekenbeten. Volgens de onderzoekers is zo’n vlek moeilijker te herkennen en te onderscheiden van andere aandoeningen. “Kenmerkend voor zowel de ring als de vlek is dat deze steeds groter wordt. Snel herkennen is belangrijk, omdat tijdige behandeling ernstigere klachten kan voorkomen,” aldus de RIVM. Meestal wordt de vlek steeds groter.
Ander ongedierte
De zachte winter zorgt niet alleen voor actieve teken, ook ander ongedierte gedijt goed bij warm weer. Een combinatie van hoge temperaturen en voldoende vochtigheid is perfect voor veel insecten. Muggen, wespen en de eikenprocessierups, we kunnen er de komende zomer weer volop op rekenen.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik kan alleen maar hopen dat Duitse testen voor Lyme ook in Nederland kunnen worden uitgevoerd en vooral ook door de zorgverzekering worden betaald. Nu worden patiënten zowel qua gezondheid als financieel benadeeld.
een oud spreekword zegt de teek en de eik zijn vrienden van elkaar
waarom worden er dan zoveel eiken gepland