blaasproblemen

Overactieve blaas? Dit zijn de oorzaken én mogelijke remedies

Sommige mensen hoeven maar 3 keer per dag naar de wc voor een kleine boodschap, terwijl anderen bijna elke uur wel moeten. Behoort u tot die laatste groep? Weet dan dat er verschillende oorzaken én mogelijke remedies zijn.

Beperk het drinken van prikkelende dranken

Eén van de oorzaken van een overactieve blaas is het drinken van prikkelende drankjes. Denk aan cafeïnehoudende substanties zoals koffie, thee of cola. Ook alcohol is niet de beste vriend van uw blaas. Al deze dranken irriteren uw blaas, waardoor deze sneller van de inhoud af wil dan eigenlijk nodig is.

Aangeleerd gedrag

Ook aangeleerd plasgedrag en een verkeerde plashouding kunnen ervoor zorgen dat uw blaas overuren maakt. Onder verkeerd aangeleerd plasgedrag wordt volgens uroloog Faride van Rey gedrag verstaan dat ervoor zorgt dat de blaas niet gewend is plas op te houden. Op de website van RTL Nieuws geeft zij een aantal voorbeelden: “Een kind krijgt vaak van kleins af aan al te horen: ‘We gaan boodschappen doen, ga je nog even naar het toilet?’ Vaak gaan vrouwen naar de wc nog voordat ze aandrang voelen, ook wel ‘preventieve plasjes’. In de pauze van een bioscoop- of theatershow of vlak voor ze naar huis gaan na bij iemand op bezoek te zijn geweest.”

Plashouding

Ook de plashouding kan roet in het eten gooien. Plassen is bij uitstek een activiteit die in alle rust en ontspannenheid moet plaatsvinden, maar lang niet iedereen krijgt dit voor elkaar. Zodoende kan het voorkomen dat de blaas niet helemaal wordt geleegd en iemand kort daarop weer naar het toilet moet.

Train uw blaas

Zowel bij het verkeerd aangeleerde plasgedrag als de verkeerde plashouding is het belangrijk om bewuster om te gaan met het gevoel van aandrang. Probeer bijvoorbeeld wat langer te wachten voordat u daadwerkelijk naar de wc gaat. Op die manier traint u uw blaas. Als u dan gaat, is het belangrijk om dit met aandacht te doen en de tijd te nemen. Wilt u aan blaastraining beginnen? Dan is het raadzaam om dit te overleggen met uw huisarts. Hij of zij kan u begeleiden en u precies vertellen wat u wel en juist niet moet doen.

Bekkembodemspieren

Op de webiste thuisarts.nl, een platform van het Nederlands Huisartsen Genootschap, staat dat ook het constant aanspannen van de bekkembodemspieren ook een oorzaak kan zijn van een overactieve blaas. De spieren voeren dan immers een constante druk uit. In tegenstelling tot een verkeerde plashouding is het aanspannen van de bekkembodemspieren moeilijker te herkennen als plas-obstakel. Dit omdat veel mensen niet eens door hebben dat zij het doen. Als u vermoedt dat dit de oorzaak is van uw overactieve blaas, dan kunt u ervoor kiezen om een speciale bekkemfysiotherapeut in de arm te nemen. Deze persoon weet hoe u de spieren in dit gedeelte van het lichaam het best kunt ontspannen.

Medicijngebruik en ouder worden

Naast prikkelende drankjes, een verkeerde plashouding, het aanspannen van de spieren of aangeleerd gedrag, kunnen ook medicatiegebruik en ouderdom redenen zijn voor een overactieve blaas. Op thuisarts.nl staat dat onder andere plaspillen en medicatie tegen depressie of psychoses effect kunnen hebben op de blaas. In dit geval kunt u kijken of blaastraining u kan helpen.

Blaascapaciteit neemt af

Ook bij een ouder wordend lichaam horen geregeld plasproblemen als een overactieve blaas. Ouderen hebben hier vaak last van omdat het vermogen van de blaas afneemt naarmate iemand ouder wordt. Dat zegt Paul van Houten, specialist ouderengeneeskunde en expert op het gebied van incontinentie, tegen de Volkskrant. Daarnaast zorgt ouder worden er bij mannen voor dat de prostaat groeit en tegen de plasbuis aandrukt. Daardoor is de plas-straal minder krachtig en de kans dat er iets overblijft in de blaas groter. Zoals eerder al gezegd dient een nieuw wc-bezoek zich dan sneller aan dan als de blaas helemaal geleegd wordt. Vrouwen hebben natuurlijk geen prostaat, maar ouder wordende vrouwen merken wel dat de blaascapaciteit afneemt, waardoor ook zij vaker zullen moeten plassen.

Nachtelijk plassen

Ouderen moeten door de afnemende blaasinhoud ook vaker ’s nachts plassen, wat natuurlijk erg hinderlijk kan zijn. Ouder worden is natuurlijk een niet te stoppen proces, maar u kunt het lichaam wel een handje helpen. Zeg bijvoorbeeld vaker nee tegen dranken die de blaas prikkelen en begin met blaastraining. Zoals al gezegd kan uw huisarts u hierover adviseren.

(Bron: RTL Nieuws, de Volkskrant, Thuisarts, Isala ziekenhuis)

Geef een reactie

Reacties (10)

    Miek61 says:

    Hallo,

    Ik heb zeker een overactieveblaas. Ik moet 15 tot 22 keer naar het toilet. Maar alleen als ik in beweging ben. Slaap ik 7 uur? Dan hoef ik niet. Maar word ik wakker dan moet ik rennen naar het toilet. Niets met ouder worden te maken. Dit heb ik al heel mijn leven. Kan mij herinneren dat ik op de lagere school na de pauze niet naar het toilet mocht. Heb gewoon in mijn broek geplast. Bij de bekkenbodemspecialist bleek dat mijn bekkenbodemspieren prima in orde te zijn. Bij het hardlopen vroeger langs het verzorgingstehuis, zwembad en restaurant. Om te plassen. En dan ook nog een paar keer in de duinen. Niets preventief plassen. Oorzaak onbekend. Wel vreselijk. Kan soms slechts 20 minuten lopen zonder plassen. Dus ALLEEN BIJ BEWEGING. Zijn er meer mensen die dit hebben??

      Miek61 says:

      Aanvulling op bovenstaand;

      Ik heb geen kinderen, heb geen suiker en heb alles wat nodig is om minder te plassen al gedaan. Maar het is tegenwoordig zo dat we alleen aan symtoonbestrijding doen. Soms is er gewoon een lichaamlijke afwijking. Maar dan krijg je te horen dat een operatie het waarschijnlijk erger zal maken. Dus……

    Miek61 says:

    Aanvulling op bovenstaand;

    Ik heb geen kinderen, heb geen suiker en heb alles wat nodig is om minder te plassen al gedaan. Maar het is tegenwoordig zo dat we alleen aan symtoonbestrijding doen. Soms is er gewoon een lichaamlijke afwijking. Maar dan krijg je te horen dat een operatie het waarschijnlijk erger zal maken. Dus……

    Chechani says:

    bij mij was het zo erg dat ik zelfs een pacemaker ervoor heb gekregen de interstim
    nu ga ik weer huppelend door het leven

    Siscalammers says:

    Ook ik heb een overactieve blaas al jaren allerlei onderzoeken gehad maar niks uitgekomen bekkenbodem fisio gehad maar alles was goed nou sinds een week heb ik medicijnen maar doet nog niks Word er zo moedeloos van helemaal nu in de Corona tijd waar heel veel wc gesloten zijn overdag wel 20 x plassen en Snachts. 3 x

    Anko says:

    Als meisje van 4 jaar (1946), mocht ik op de kleuterschool niet naar toilet.
    De zusters waren streng en ik was erg bang van hen. Ze hadden van die grote zwarte kappen op hun hoofd. Ze gaven je ook rustig een klap als je iets deed wat hun niet aanstond. Na school rende ik naar huis maar dan plaste ik na 100 meter in mijn broek. Iedere dag opnieuw. Bij mij heeft dat, ik mag niet in mijn broek plassen heel mijn leven doorgewerkt. Dus het is een probleem. Wel heb ik oefeningen geleerd van een fisio therapeute voor de bekkenbodem. Dat was een verademing. Inplaats van om de 2 uur naar toilet, ging ik nu om de 4 uur naar toilet. s’-nachts gaat dat om de 1 1/2 of 2 uur op dit moment naar toilet.

    sjorsje says:

    Bestaat er een speciale pacemaker voor een overactive blaas?

    CDEBTR says:

    Had hier ook last van. Meestal zo’n 20 keer per 24 uur. Durfde op een gegeven moment gewoon de deur niet meer uit. Via de huisarts doorverwezen naar een uroloog in het Sint Franciscus/Vlietland ziekenhuis in Rotterdam. Daar een uitgebreid een goed consult gehad. Medicijnen gekregen en in korte tijd was het probleem verholpen.

    sjorsje says:

    Ook ik heb al jaren last van frequent toiletbezoek. De z.g. URGE. Nu ben ik helaas zover dat de urine begint te lopen als ik opsta, of iets aan het doen ben staand/lopend. Dus eigenlijk totale incontinentie voor urine. Heel vervelend en confronterend.
    Wat is een pacemaker de interstim en hoe kom ik daaraan?

      MAX Vandaag says:

      Beste Sjorsje, bedankt voor uw reactie. Dat is iets wat u wellicht het beste even bij uw huisarts kunt navragen. Wij hebben er helaas geen informatie over.