Naar cookieinstellingen
Ovendeur open tijdens het bakken of niet?

Mag u de ovendeur opendoen tijdens het bakken?

Bakken is een bijzonder proces. Door een aantal ingrediënten samen te voegen en te bakken creëert u de lekkerste cakes en taarten. Goed opletten tijdens het bakken is belangrijk. Om het proces nauwlettend in de gaten te houden, is de verleiding groot tussentijds de ovendeur open te doen. Maar de vraag is of dat het bakproces ten goed komt. 

Het is een proces

Bakken is een proces. Voor een succesvol baksel is niet alleen de lengte van de baktijd belangrijk. Ook het soort ingrediënten en de hoeveelheden. Vooral dat laatste kan een taart of cake doen slagen of mislukken. Maar om maar te beginnen met het antwoord op de hoofdvraag: nee, het is niet verstandig om de ovendeur tussentijds open te doen. Door de oven te openen komt er koude lucht bij het baksel en dat verstoort het bakproces. Dus hoe nieuwsgierig u ook bent, wacht rustig af tot de eindtijd.

Ingrediënten

Een ander belangrijk element of een cake of taart slaagt is de bloem- of meelsoort die u gebruikt. Bloem en meel verschillen van elkaar. Bloem is gezeefde en gemalen tarwe waarvan de zemelen en kiemen zijn verwijderd. Dit zorgt doorgaans voor een luchtig resultaat. Meel zorgt voor een vollere en compacte structuur, want daar zitten de zemelen en kiemen nog in. Zelfrijzendbakmeel is bloem met rijsmiddel er aan toegevoegd. Voor een cake wordt vaak tarwebloem gebruikt, dat geeft de cake dus een luchtige structuur.

Wegen is weten

Het slagen van een baksel hangt ook samen met goed wegen. Alle ingrediënten dienen goed afgewogen te worden. Te veel bloem, suiker of ei kan een taart in een misbaksel veranderen. Het wegen komt vaak op de gram nauwkeurig. Lees een recept van tevoren ook goed door. Sommige ingrediënten moeten op kamertemperatuur door het beslag. Het lijkt niet belangrijk, maar kan fundamenteel zijn voor het bakproces. Dus wegen en lezen is weten!

Gebruik van de oven(deur)

Het instellen van de oventemperatuur lijkt eenvoudig, maar dat is het allerminst. Want elke oven is anders. Voor een cake is doorgaans de ideale temperatuur rond de 160 graden. Maar houdt door het venster de cake in de gaten (dus niet de deur opendoen, want dan zakt de cake in!). Want wordt de bovenkant snel bruin, dan staat de temperatuur te hoog. En dan is er nog een verschil tussen de heteluchtoven en de elektrische oven. Hetelucht verwarmt gelijkmatig. De temperatuur ligt doorgaans lager dan die van een elektrische oven. Dat verschilt ongeveer 10 procent.

Gelukt of mislukt

Zit de aangegeven baktijd erop, of driekwart daarvan, kijk dan of de cake of taart gaar is. Dat kan heel eenvoudig met een satéprikker. Stop hem in het midden van de cake. Komt hij er schoon uit dan is de cake gaar, komt er nog beslag mee, dan mag hij nog in de oven blijven staan. Maar de belangrijkste boodschap is om de ovendeur tijdens het bakken niet te openen. De taart of cake zakt dan in en dat is zonde. Overigens wil dit niet zeggen dat hij dan echt mislukt is. Bak de cake of taart wel af, want ook ‘mislukte’ taarten kunnen heel lekker zijn.

Lees ook: Suiker in bakrecepten vervangen door zoetstoffen, kan dat? en Een (bak)recept verdubbelen of halveren? Let dan hierop. En bent e geïnspireerd geraakt en heeft u zin om te bakken? Neem in een kijkje op onze recepten pagina. Daar zit beslist iets om te bakken voor u bij!

(Bron: 24Kitchen, Uit Pauline’s Keuken/archief)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.