Naar cookieinstellingen
Europese grenzen

Europese grenzen en corona: de huidige stand van zaken

Gaat Frankrijk nu wel of niet ‘open’ voor buitenlandse toeristen? En hoe zit het met andere favoriete vakantielanden als Italië en Duitsland? En kunt u wel ergens logeren als u daar eenmaal bent? Ondanks de coronacrisis zijn deze vragen toch erg actueel, want de zomervakantie nadert. Wij proberen ze voor u te beantwoorden in het onderstaande overzicht.

Onnodig reizen afgeraden

Hoewel dit overzicht zal gaan over wat er allemaal mogelijk en onmogelijk is qua reizen op Europees grondgebied, is het wel zo dat onnodige verplaatsingen worden afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Houd hier dus rekening mee voordat u vakantieplannen maakt. Bovendien heeft het ministerie van Buitenlandse zaken heel Europa een oranje reisadvies meegegeven, waardoor u mogelijk uw geld niet terugkrijgt als u een reis boekt en besluit niet te gaan.

Dat gezegd hebbende gaan wij over tot het overzicht van een aantal populaire Europese vakantielanden. Bent u van plan  door meerdere landen te reizen? Lees de informatie over de desbetreffende landen goed door, want het kan zijn dat een doorreis niet mogelijk is.

Frankrijk

Op het moment van schrijven zijn de grenzen van Frankrijk nog dicht. De Franse regering heeft laten doorschemeren dat als de situatie niet verergert, de grenzen per 16 juni 2020 mogelijk open gaan voor vakantiegangers uit andere schengenlanden, zoals Nederland.

Vermoedelijk gaan de campings, cafés en restaurants, die nu nog dicht zijn, begin juni al open. Dit geldt alleen voor horeca en campings die zich in de zogenoemde groene zone bevinden. Dit is nagenoeg heel Frankrijk, afgezien van delen in het noorden en noordoosten.

Ook is gezegd dat als de situatie toch weer verergert, de versoepelingen met betrekking tot reizen zo weer ingetrokken kunnen worden. Het is dus verstandig om uzelf te informeren over de huidige stand van zaken voordat u naar Frankrijk afreist. Op de website van het minsterie van Buitenlandse Zaken kunt u meer lezen over hoe de vlag erbij hangt in Frankrijk.

Duitsland

Duitsland heeft de grenzen met Nederland niet gesloten tijdens de coronacrisis, maar die met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn momenteel wel dicht. Deze gaan – als het aantal besmettingen niet oploopt- op 16 juni weer open. Omdat Duitsland een deelstatensysteem kent is het lastig om te zeggen of verblijven in Duitsland overal even makkelijk zal gaan. In principe zijn de campings in heel het land vanaf 30 mei weer open, maar dit kan dus verschillen per deelstaat.

Ook hotelbezoek kan verschillen per deelstaat, dus laat u altijd informeren door het hotel naar keuze voordat u vertrekt. Daarnaast zijn restaurants open, maar met beperkingen. Reserveren wordt daarom ook aanbevolen. Ook voor Duitsland geldt dat alle versoepelingen weer ingetrokken kunnen worden als er toch weer een besmettingspiek komt.

België

De grens met België is dicht en het is ook nog niet duidelijk wanneer deze open gaat voor niet essentiële reizigers. Waarschijnlijk wordt het eind mei of begin juni duidelijk wanneer deze weer open gaat, maar tot die tijd kunt u dus niet naar onze zuiderburen.

Ook campings en hotels zijn nog niet open, dus overnachten is niet mogelijk op dit moment. Hoe dit zal zijn nadat de regering eventuele versoepelingen aankondigt, is nog onduidelijk.

Italië

Italië is zwaar getroffen door het coronavirus. Ruim 220.000 Italianen lopen het virus op, waardoor vergaande maatregelen nodig zijn om het terug te dringen. Zodoende gaat Italië een tijd lang volledig op slot en mogen mensen alleen naar buiten voor een bezoek aan de supermarkt.

Inmiddels is aan deze volledige lockdown een einde gekomen en mag er weer meer. De Italiaanse regering is voornemens om op 3 juni 2020 de grenzen weer te openen voor vakantiegangers uit andere Europese landen. De toeristische sector is immers heel erg belangrijk voor de Italiaanse economie.

Andere Europeanen zijn vanaf 3 juni dus weer welkom, maar het is nog niet duidelijk waar zij allemaal moeten overnachten. Voor zover bekend zijn de campings nog altijd dicht en zijn hotels maar beperkt open. Het is dus geen overbodige luxe om voor vertrek verschillende accomodaties te bellen en te vragen of zij gasten ontvangen.

Spanje

Ook Spanje heeft zwaar geleden onder de coronacrisis. Ruim 230.000 Spanjaarden krijgen het virus, waardoor het land ook terughoudend is met het opnieuw openstellen van de grenzen voor toeristen. Voorlopig lijken de grenzen nog even gesloten te blijven, maar hier kan eind juni verandering in komen.Vermoedelijk zullen vanaf dan alleen bepaalde delen van het land weer toeristen ontvangen, zoals de Canarische eilanden en de Balearen. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u de actuele situatie volgen.

Verder is het goed om te weten dat Spanje een zogenoemde fase-systeem hanteert. Tijdens het hoogtepunt bevindt het hele land zich in fase 0, maar sommige gebieden zijn inmiddels opgewaardeerd naar fase 1, waardoor er weer meer mag. Het kan dus per gebied verschillen wat er wel en niet mogelijk is qua reizen en overnachting. U doet er dus goed aan om contact op te nemen met de gewenste accommodatie om teleurstellingen te voorkomen.

Griekenland

Griekenland is in verhouding minder hard getroffen door de coronacrisis, maar ook hier gelden beperkende maatregelen. De Griekse grenzen zijn open, maar buitenlandse reizigers moeten 2 weken in quarantaine als zij nu het land binnen willen komen. Op 15 juni verandert dit mogelijk; de Griekse regering wil het land dan weer openstellen voor niet essentiële reizen.

Overnachten op campings is nog niet toegestaan op 15 juni. Die gaan pas op 1 juli open. Hotels zijn op dit moment zeer beperkt open, maar vanaf 15 juni mogen die wel weer open. Omdat Griekenland ook typisch een land is waar mensen vliegend naartoe gaan is het handig om te weten dat nog lang niet alle airliners op Griekse vliegvelden zullen landen. Transavia heeft bekend gemaakt dit vanaf 4 juni wel weer te doen.

Denemarken

Ook het Scandinavische Denemarken is populair onder Nederlandse vakantiegangers. Voor zover bekend mogen er zeker tot 1 juni geen buitenlanders de Deense grenzen over en is het nog onduidelijk hoe de situatie er na die datum uit zal zien.

Het is ook nog niet te zeggen of overnachten in Denemarken kan als de grenzen weer open zijn. Nu zijn hotels in elke geval beperkt open en voor campings geldt hetzelfde. Als de camping gedeeld sanitair heeft, moeten ze op last van de regering dicht blijven.

Zweden

U heeft vast wel iets meegekregen over de corona-aanpak van Zweden. In dit land gaat het er een stuk losser aan toe dan hier. Cafés en restaurants zijn niet dicht geweest en samenkomen lijkt ook geen probleem. Ook de grenzen en vakantie-accommodaties zijn gewoon open, maar reizen naar Zweden wordt wel afgeraden. Bovendien is het met de auto of camper lastig om het land te bereiken, omdat de omringende landen wel hun grenzen hebben gesloten. Vliegen zou dus nu de enige optie zijn, maar luchtvaartmaatschappijen voeren nu geen vakantievluchten uit.

Oostenrijk

Alpenland Oostenrijk is al en een tijd bezig met het versoepelen van maatregelen en vanaf 15 juni lijkt vakantievieren in dit land ook weer mogelijk. Toch is het niet zo dat u vanaf die dan gewoon op de bonnefooi naar dit land kan afreizen. Hotels of campings zijn misschien nog niet open, dus het is verstandig om vooraf te informeren. Weet ook dat Oostenrijk op 15 juni nog niet alle grenzen opent. Vermoedelijk blijft die met Italië dicht, waardoor u – indien u met camper of auto gaat- een andere route zult moeten kiezen.

Zwitserland

Zwitserland heeft de grenzen ook gesloten. Vermoedelijk gaan deze na 15 juni weer open, maar die met Italië blijft na die datum dicht. U kunt dus niet via dit land naar Italië reizen.

Als Zwitserland uw eindbestemming is moet u er rekening mee houden dat campings op het moment van schrijven dicht zijn en dat het nog niet duidelijk is wanneer deze open gaan. Ook hotels zijn lang niet overal open, dus vooraf bellen om te informeren naar beschikbaarheid is geen overbodige luxe.

Kroatië

In Kroatië zijn de grenzen wel oen, maar alleen voor vrachtverkeer en mensen met een speciaal pasje. Er is voor zover bekend nog niet duidelijk wanneer de regering het land weer wil openstellen voor niet essentieel reisverkeer. De campings zijn in elk geval wel overal open.

Vliegend op vakantie

We benoemen vliegenreizen al even in de informatie over Griekenlanden Zweden, maar er zijn natuurljk nog veel meer bestemmingen waar Nederlandsers doorgaans naartoe vliegen. Houd er rekening mee dat vliegen nog lastiger zal zijn dan een reis per auto of camper. Niet alle airliners starten hun diensten weer op, dus informeer eerst goed voordat u een reis boekt.

Staat de vakantiebestemming van uw keuze niet in bovenstaande lijst? Op de website van de ANWB vindt u een handig overzicht waarop informatie te vinden is over nog veel meer Europese landen. Die pagina van de ANWB wordt ook bijgewerkt zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn. Ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u zoals gezegd heel veel praktische reisinformatie vinden. Als u specifiek op zoek bent naar reisinformatie voor camperaars kunt u kijken op de website van de NKC, de Nederlandse Kampeerauto Club.

Lees ook:

Camperen in coronatijd: hier moet u rekening mee houden

Tweedehands camper kopen? Met deze checklist doet u geen miskoop

Krijgt u ook geld terug als u al een vliegvoucher in huis heeft?

Pakketreisvouchers nu nog gedekt, maar hoe is dat na 1 juni?

(Bron: ministerie van Buitenlandse Zaken, BBC, ANWB, de Volkskrant, Transavia, Reuters)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Henk cz says:

    Beste Max

    Europa betekent Europa graag juiste informatie op u site . Mis veel landen. Alvast dank ! google.com/search?client=ms-android-motorola-rev2&sxsrf=ALeKk03cTyhJgAq7UtsYWNXIdt6JugmX4Q:1590319394699&q=europa+landen+en+regio%27s&stick=H4sIAAAAAAAAAONgFuLQz9U3MMqyrFKCs7QUspOt9HPykxNLMvPz9JPz80oy81LzSqyS80vzSooyU4s7mNgXsUqklhblFyQq5CTmpaTmKQBRUWp6Zr568Q5WRgC53LcuWQAAAA&sa=X&ved=2ahUKEwiyqOa0sczpAhXqsaQKHQtaDKoQzTowC3oECBEQFA&cshid=1590319409716&biw=360&bih=646&dpr=2

    Gaat+Frankrijk+nu+wel+of+niet+‘open’+voor+buitenlandse+toeristen?+En+hoe+zit+het+met+andere+favoriete+vakantielanden+als+Italië… https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/reizen-verkeer/europese-grenzen-en-corona-de-huidige-stand-van-zaken/

      WiCo says:

      Graag ook informatie over de grens van Tsjechië.

      Alvast Bedankt

    HenriF says:

    Ik heb een opmerking over deze rubriek, er worden een stel vakantielanden genoemd,die veel door ons bezocht worden,maar ik mis er één Zwitserland. Nergens wordt er over dit land gesproken, als het gaat over de opening van grenzen, terwijl er heel veel Nederlanders hier naar toegaan. Zoudt u hier nog een keer een update over geven.

    Methoni says:

    Is doorreizen mogelijk in Oostenrijk of Zwitserland? Wij willen graag naar Griekenland met de veerboot vanuit Ancona.

    Arie Gouda says:

    Ik zou ook graag Kroatie en Macedonie in het rijtje zien. Is daar wat over te zeggen? In de Corona-discussies gaat het alleen maar over de grote toeristenlanden. Graag ook wat over de “kleintjes”.

      MAX Vandaag says:

      Beste Arie Gouda,

      Wij zullen de situatie in Kroatië ook beschrijven. Dat land trekt jaarlijks immers veel (Nederlandse) toeristen. Bedankt voor uw reactie.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.