De Nationale Traploopweek
Bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Volgens professor dr. Erik Scherder is het niet alleen goed tegen diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht, maar ook geweldig voor lichaam en geest. Samen met het Diabetesfonds wil hij tijdens de Nationale Traploopweek meer aandacht voor het belang van bewegen.
Europees kampioen zitten
Werknemers zitten gemiddeld 7,1 uur per dag. Nederland is daarmee Europees kampioen zitten. Ze pakken liever de lift omdat dat makkelijk is of omdat ze niet buiten adem willen zijn. Volgens Hanneke Dessing, directeur van het Diabetesfonds, moet het aantal zituren omlaag. “Werkgevers hebben een essentiële rol bij het bevorderen van lichaamsbeweging. Zo kunnen ze duidelijk aangeven waar de trap is, een lunchwandelingetje stimuleren of staand werken mogelijk te maken.”
Sta op!
Het stimuleren van traplopen bij werknemers zou na 12 weken al een positief effect op fitheid, gewicht en bloeddruk hebben. Met traplopen worden gemiddeld zo’n 10 calorieën per minuut verbrand. Dagelijks meer bewegen kan helpen het metabool syndroom, de voorloper van diabetes type 2, te voorkomen. Sta eens wat vaker op uit je stoel zeker als het een lange werkdag betreft. Samen werken we aan een hele gezonde werkomgeving”, aldus Erik Scherder neuropsycholoog aan de Vrije Universiteit Amsterdam. En dat geldt niet alleen voor werknemers. Voor iedereen is het nemen van de trap een extra stimulans om dagelijks meer te bewegen.
De Nationale Traploopweek wordt georganiseerd van 11 t/m 15 april 2016. Honderden bedrijven waaronder KLM, gemeenten en banken met in totaal 150.000 werknemers hebben beloofd mee te doen.
Neemt u vanaf nu vaker de trap?
(Bron: ANP/Diabetesfonds)