IJsheiligen

Het weer: IJsheiligen

Deze week aandacht voor de volksweerkunde. Het gaat om de IJsheiligen. Dat zijn de dagen van 11 tot met 14 mei. Dus maandag 11 tot en met donderdag 14 mei 2020. Ze hebben weerkundig te maken met de kans op koud weer en vorst of grondvorst in het voorjaar.

De namen van deze IJsheiligen komen uit het rooms-katholieke geloof. Het zijn Sint Mamertus op 11 mei, Sint Pancratius op 12 mei, Sint Servatius op 13 mei en Sint Bonifatius op 14 mei. Ze worden de strenge heren genoemd. Volgens overlevering kan dit weleens de oudste aanduiding uit de volksweerkunde zijn. Het geeft aan dat de kans op koud weer tot en met de IJsheiligen in het voorjaar nog altijd aanwezig is. De IJsheiligen vormen als het ware de grens met de kans op nog echte kou met vorst of grondvorst.

Na de IJsheiligen is de kans op grondvorst volgens de volksweerkunde klein. Het gaat met name om de wisselingen tussen koud en warm weer in het voorjaar tot en met de eerste helft van mei. De IJsheiligen hoeven dus niet altijd koud te zijn, maar dit jaar was het wel heel doeltreffend. Ze waren koud met grondvorst en zelfs lichte vorst in het zuiden en oosten rond -1 en bijna -2 graden in Twente. De kans op grondvorst neemt na de eerste helft van mei af.

Ook nu is het na donderdag 14 mei gaan opwarmen. Hoewel de kans op grondvorst kleiner wordt vanaf 15 mei, is dit geen garantie. In 2019 werd in Twente op 4 en 10 juli nog (een record) grondvorst gemeten. De vaak noordoost- tot oostenwind is ook heel opvallend en bijzonder.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 20 2020

Geef een reactie