huisdier corona

Coronavirus en uw huisdier, dit is wat we nu weten

Het is inmiddels bekend dat ook bepaalde (gezelschaps)dieren besmet kunnen raken met het coronavirus COVID-19. De rol die zij spelen bij eventuele verspreiding lijkt echter verwaarloosbaar. We zetten op een rij wat er inmiddels bekend is en hoe u uw huisdier zo goed mogelijk kunt beschermen. 

Corona bij huisdieren in Nederland en wereldwijd

In Nederland zijn op het moment van schrijven bij 1 hond en 3 katten corona vastgesteld. Bij de hond zijn antistoffen gevonden, wat betekent dat hij besmet geweest is. Ook zijn eigenaar heeft het virus gehad. Bij 3 katten op één van de nertsenhouderijen waar eerder corona is gesignaleerd, zijn ook antistoffen aangetroffen. Minister Carola Schouten laat op 19 mei 2020 in een verklaring weten dat het aannemelijk is dat één van de nertsen van de houderij een mens heeft besmet. Het zou voor het eerst zijn dat een mens in Nederland door een dier is geïnfecteerd.

Het lijkt erop dat het virus niet breed is verspreid onder honden en katten. Er zijn wereldwijd tot nu toe enkele gevallen bekend. Zoals een aantal honden in Hongkong en een besmette tijger in de Amerikaanse Bronx Zoo.

Advies voor omgang met huisdieren

Het advies rond honden en katten blijft hetzelfde, heeft landbouwminister Carola Schouten laten weten: “Als je zelf ziek bent, vermijd dan contact met je huisdier. Als je hond of kat ziekteverschijnselen heeft, ga dan naar de dierenarts.” Knuffelen of aaien moet daarnaast zoals eerder als advies gegeven is even wachten als mens of dier ziek is. “In alle gevallen zien we dat de huisdieren niet de mensen besmetten”, maar wel andersom, zegt Schouten. Professor Wim van den Poel van de Universiteit Wageningen, expert op het gebied van virusoverdracht tussen dier en mens, waarschuwt dat een besmetting door een huisdier daarmee niet is uitgesloten. Het is aannemelijk dat dit nog kan, omdat het virus bij nertsen nog sterk leek op het virus bij mensen. Daardoor zou het weer kunnen terug kunnen springen naar de mens. “Waarschijnlijk kunnen we dit later achterhalen, omdat het virus wel iets verandert als het op dieren overgaat. Deze veranderingen zien we terug als mensen ermee besmet raken,” aldus Van den Poel.

Symptomen bij huisdieren

Katten kunnen na besmetting met het coronavirus luchtwegklachten krijgen. Ook kunnen ze maag en darmproblemen krijgen. Vooral jonge katten blijken na besmetting ziek te worden. Bij de Nederlandse hond zijn er zware ademhalingsproblemen opgetreden. Helaas heeft de dierenarts hem moeten laten inslapen. Het is overigens niet zeker of de ademhalingsproblemen door corona veroorzaakt zijn. Ook van hamsters en fretten is bekend dat zij besmet kunnen raken en ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus. Er wordt onderzocht of dat ook voor konijnen geldt, meldt de website van het RIVM. Uit onderzoek blijkt dat varkens, kippen en eenden niet vatbaar zijn voor het nieuwe coronavirus. Andere dieren zoals koeien, schapen, geiten en paarden zijn dat, voor zover nu bekend, waarschijnlijk ook niet stelt het RIVM.

Zo beschermt u uw huisdier zo goed mogelijk

Om het risico op besmetting van mens op dier zo veel mogelijk te beperken kunt u het één en ander doen om uw dier te beschermen:

Weerstand

Door de weerstand van uw huisdier optimaal te houden, kan het zich beter verweren tegen eventuele virussen. Laat uw dier daarom tijdig vaccineren is het advies van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Er is helaas nog geen vaccinatie tegen het coronavirus, maar wel tegen andere, veelvoorkomende dierziekten.

Zorg voor balans

Ook voor veel huisdieren is het aanpassen geweest aan de coronatijd. Mensen zijn veel meer thuis en hebben alle tijd voor lange fietstochten of wandelingen met de hond. Teveel rennen (vooral op asfalt) kan echter tot slijtage van de voetzolen leiden. Pas hier dus mee op. Ook teveel spelen met uw dier, waardoor het niet tot rust komt, kan stress opleveren. Bij een kat kan dit bijvoorbeeld blaasontsteking tot gevolg hebben. Overdrijf dus niet met spelen en bewegen. Geef uw dier ook niet teveel eten of lekkere hapjes. Overgewicht kan voor vervelende klachten zorgen, zoals gewrichtsslijtage en suikerziekte.

Gebitsverzorging

Een gezond gebit draagt bij aan de algehele gezondheid en weerstand van een dier. Ruikt uw huisdier uit zijn bek of lijkt hij pijnklachten te hebben, laat dit dan nakijken. In veel gevallen kan tanden poesten preventief werken. Vraag uw dierenarts daar gerust eens naar.

Afstand houden

Houd als u coronasymptomen heeft afstand van uw huisdier, vermijd intensief knuffelen en laat zo mogelijk een niet-zieke huisgenoot voor uw huisdier zorgen. Er is echter een kans dat uw huisdier het virus al heeft opgelopen, zonder dat u het merkt.

Veilig naar de dierenarts in coronatijd

Als u zelf en niemand uit uw omgeving ziek is, maar uw huisdier wel, dan gaat het waarschijnlijk niet om een coronabesmetting. Huisdieren kunnen getest worden op het coronavirus. Als u vermoedt dat uw huisdier corona heeft, bel dan uw dierenarts. Dierenarts Marnix Lamberts geeft tegenover RTL Nieuws daar de volgende tip over: “Meld van tevoren wat er aan de hand is en welke verschijnselen je dier en jijzelf vertonen. Dan kan de dierenarts de nodige maatregelen treffen, zoals een mondkapje, handschoenen en een gezichtsscherm.” De maatregelen kunnen per praktijk verschillen. Ook als u alleen maar voer of medicatie gaat ophalen is het goed om op de hoogte te zijn. Op de website van uw dierenarts zijn die regels ook vaak terug te vinden. Landbouwminister Schouten heeft dierenartsen verzocht om verdenkingen van corona bij huisdieren door te geven aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Lees ook: kan het kwaad uw hond te verwennen in coronatijd?
Gebitsverzorging bij dieren. 

(Bron: KNMVD, Metro, ANP, RTL Nieuws, RIVM)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Wil-61 says:

    Ik heb nog wel een vraag?
    Hoe zit het met vliegen die beesten zitten overal op en ik denk maar zo dat die beesten zeker met het corona virus in aanraking komen.
    Maar kunnen ze het ook verspreiden?

      MAX Vandaag says:

      Beste Wil-61, bedankt voor uw reactie. Wellicht dat u deze vraag aan dokter Ted kunt voorleggen. U kunt uw vraag stellen via: https://www.maxvandaag.nl/sessies/paginas/oproep/stel-uw-corona-vraag-aan-dokter-ted/