Deel 10: Andijviesalade met bietjes
Een koude salade van een warm gerecht. Dat klinkt wat vreemd in de oren. In dit deel gaat u een heerlijke frisse winterse salade maken. Het is een winterse salade door ingrediënten als andijvie en rode bieten.
Benodigdheden:
- snijplank
- vergiet
- pan
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 gekookte rode bieten
- 200 gram rauwe andijvie
- 2 eetlepels balsamico
- 1 eetlepels grove mosterd
- 1 eetlepel witte wijn azijn
- 50 ml olijfolie
- 2 eetlepels honing
- 50 gram boter
- 40 gram bruine basterdsuiker
- 30 gram walnoten
- 20 gram zonnebloempitten/pittenmix
- zout en peper naar eigen smaak
Bereidingswijze:
- Was de andijvie, gebruik alleen de mooie bladen.
- Doe de andijvie in een vergiet.
- Snijd de bieten in redelijk dikke plakken.
- Doe de boter in de pan, als het gesmolten is voegt u de suiker toe. Bestrooi de bietjes met peper en zout en doe het ook in de pan, voor ongeveer 4 minuten.
- Meng azijn, mosterd en de honing goed met elkaar. Voeg druppelsgewijs de olijfolie hier aan toe en blijf goed roeren.
- Meng de andijvie, walnoten, zonnebloempitten en de dressing goed door elkaar heen.
- Maak het bord op, leg de andijvie in een lange lijn op het bord. Leg de walnoten er overheen, pittenmix er overheen en schep de bieten uit de pan als laatst op het bord.
Azijn
Wist u dat azijn naast het eten voor nog vele andere dingen goed te gebruiken is? Zo kunt u het gebruiken als wasverzachter, ontroester, het is goed tegen schimmel en nog veel meer.
Dit recept maakt van een klassiek warm gerecht een moderne en gezonde salade. U heeft nu 10 verrassende versies van Oudhollandse gerechten voorbij zien komen. Laat u ons weten hoe ze hebben gesmaakt?
U heeft de cursus nu afgerond. Als u wilt kunt u nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.