Deel 9: Stoofperen met kaneelmousse
Stoofperen zijn in de winter een gewild product. Omdat ze lekker zijn bij het avondeten en niet te moeilijk te bereiden zijn. Om er nou wat bijzonders van te maken, kunt u dit recept volgen. Als u niet van peer houdt, zou u de peer kunnen vervangen door appel.
Benodigdheden:
- snijplank
- pan
- bakplaat
- theedoek
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 peren
- 300 ml rode wijn
- 4 stuks steranijs
- 4 kaneelstokjes
- 4 kruidnagels
- 40 gram suiker
- 1 theelepel aardappelzetmeel
- 100 ml slagroom
- 1 theelepel vanillesuiker
- 3 eetlepels suiker
- amandelschaafsel
- zout & peper naar eigen smaak
Bereidingswijze:
- Schil de peren en haal het klokhuis eruit. Schil de peer verticaal, van boven naar beneden en snij van de onderkant een stukje af zodat hij blijft staan. Heeft u een draaibank? Gebruik die dan voor een extra mooie vorm.
- Maak het aardappelzetmeel glad met koud water, breng het aan de kook. Voeg de rode wijn, sterrenijs, kruidnagel, kaneelstokjes en de helft van de suiker toe, doe hier de peer bij, deksel op de pan en voor een half uur laten garen op laag vuur.
- Doe 3 eetlepels suiker in een pannetje met wat amandelschaafsel. Zet het op een laag vuurtje en meng het goed door elkaar heen. Is het wat hard? Giet het dan uit op een bakplaat en laat het daar drogen.
- Als de peren zo goed als gaar zijn, haalt u ze uit het vloeistof en legt u ze in het midden van het bord.
- Schenk de saus over de peren heen, leg er voor de smaak en het beeld een kaneelstokje en sterrenijs naast.
- Is het suiker/amandelschaafsel mengsel afgekoeld? Doe het dan in een theedoek en sla met de theedoek op het aanrecht. Hierdoor ontstaan er kleine kruimels.
- Klop het slagroom tot een stevige slagroom, doe op elke peer een toefje slagroom, leg daar de suiker/amandelkruimels op.
Klokhuis
Gebruik een meloenboor om het klokhuis eruit te steken. Dat is erg handig, om het hele klokhuis eruit te halen en ondertussen weinig peer weg te gooien.
Dit dessert heeft fruit, kruiden en ziet er ook nog eens mooi uit. U kunt het dus met trots serveren.
In het laatste deel, laat Pim zien hoe u een andijviesalade met bietjes kunt maken. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.